лица

Медик зад кадър

13-09-2019 08:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Медик зад кадърТрансфузионните хематолози не сме видимите медици, но без нас нито една трансплантация не може да се случи, казва старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова
Тя е родом от Дупница. Баща й е бил застрахователен инспектор, а майка й – клиничен лаборант. С усмивка разказва, че пътят й към медицината сякаш е бил предопределен – като малка обожавала да „лекува" куклите си. А тежка житейска ситуация я насочила към избора на специалност след години.
Имала съм много щастливо детство, при баба и дядо. По цял ден игра навън с децата, нещо което сегашните деца го нямат, разказва д-р Грънчарова. Тя и брат й са поделили любовта на родителите си. Елисавета е била слабостта на баща си, а пък брат й е бил любимецът на майка й. Помни съветите, които баща й е давал. Един от тях определя като най-ценен, защото винаги я е предпазвал от сериозни главоболия. А именно – първо да помисли, а после да действа.

 

През годините е успяла да

се убеди, че много мъдрост има в народните поговорки и че за почти всяка житейска ситуация има подходяща поука. Иска на тях да научи и дъщеря си, която е на 12 години. Най-много й тежи, че не й остава достатъчно време, за да го посвети само на детето си. Съпругът й не е лекар, нито пък има общо със здравната система, с усмивка уточнява тя. На кулинария се е научила от майка си. Така на празничната трапеза винаги приготвя ястия, по мамина и по бабина рецепта.

Д-р Грънчарова има специално

отношение към музиката. Свирила е на пиано от 7-годишна. Заради изпитите след седми клас обаче спира де се занимава активно. Пианото й е в Дупница и винаги когато си отива у дома, свири. Това й помага да се откъсне от ежедневието и грижите. Освен това е успяла да запази живо едно приятелство, родило се още в детската градина: „Моята приятелка се казва Даниела Божкова. И макар, че не се срещаме толкова често, колкото бихме искали, благодарение на социалните мрежи се виждаме и чуваме почти ежедневно."

Старши лейтенант д-р Грънчарова вече 7 години

е част от екипа на ВМА- София. Казва, че пагонът колкото тежи, толкова и дава. Работи в един от най-високо технологичните центрове по трансфузионна хематология в България. Тук  „попива" знания и опит от своя ръководител професор Румен Попов. Пациентите на д-р Грънчарова са здрави хора, които идват да даряват кръв, най- често за близък в нужда.

Дарителите са притиснати от тревогите си,

а да ги успокои и предразположи, не е най-лесното предизвикателство, с което докторът се справя. „Важно е по време на даряването те да не мислят за своите проблеми и да се върнат пак като кръводарители, но вече по собствено желание, а не по нужда", казва д-р Грънчарова. Първото й работно място, след като завършва МУ- Плевен е Кръвната банка на Майчин дом. Помня, че бях много стресирана и уплашена, защото тази специалност не е застъпена в обучението ни, разказва тя. Попаднала е на невероятен екип, които са я научили на всичко необходимо.

Избира да специализира трансфузионна хематология

покрай житейските перипетии на своя приятелка. „Тя изгуби бебето си, заради имунологичен конфликт между майката и бебето", обяснява специалистът. Стана ми интересно как майката сама ще атакува бебето си, добавя д-р Грънчарова. „Трансфузионните хематолози са медиците, които са скрити, но без които нито една трансплантация не може да стане", категорична е д-р Грънчарова. От ежедневието разпуска с йога и с разходки в планината. Открила е, че в прегръдките на планините има много манастири, в които освен историята, има и светлина, хармония и любов.Личните победи, които се оказват в полза на другите

Личните победи, които се оказват в полза на другите

Успях да се преборя с излишните килограми и сега помагам на пациентите в тази трудна битка, каза д-р Явор Асьов
Феята на зъбките

Феята на зъбките

В Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа, обяснява Виктория
По пътя към съвършенството

По пътя към съвършенството

Твърде бързо е ежедневието ни, ако можех бих го забавила, за да му се насладя истински, казва д-р Хубенова
Отличничката сред новите медици

Отличничката сред новите медици

Нищо друго не исках да уча освен медицина, за това много сериозно се готвих, казва Гергана
Игра на съдбата

Игра на съдбата

Работя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Урок по достойнство

Урок по достойнство

Поемането на отговорност е много важна част от моралния кодекс, казва проф. Карен Джамбазов
Образите в огледалото

Образите в огледалото

Трябва да знаеш, че всеки ден започва от нулата, независимо от успеха на предишния ден, казва доц. Венелин Герганов
Спешен медик майстор на рапирата

Спешен медик майстор на рапирата

Най-хубавите подаръци, които ми е давала работата са бебета, които са се родили с мое участие и спасения човешки живот, казва д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП-София
С обич в сърцето

С обич в сърцето

Да си нося новите дрехи, тази мисъл ме води напоследък, казва д-р Феодор Оджаков
Ловец на успехи

Ловец на успехи

Русенци сме особена порода хора, винаги си помагаме, казва д-р Мария Димитрова
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019