Здраве

Млякото ни зарежда с витамин В

20-10-2016 08:20
Прекаляването с бялата напитака обаче ускорява стареенето, твърдят учениМлякото ни зарежда с витамин В
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Чаша топло мляко с мед. Така често завършва натоварения ни работен ден. Обичаме да го пием и с какао, особено в студените дни като днешния. Прясното мляко се среща в много от любимите ни горещи напитки, които споделяме с приятели. Освен вкусно, то е и полезно. Понякога обаче приемът му може да предизвика и проблеми. Кои са те, както и какви са ползите от млякото, обяснява проф. Светослав Ханджиев.
Млякото и млечните продукти предизвикват едни от най-честите хранителни алергии. Това е едно от основните им вреди. Много от хората ги развиват като деца, но има и възрастни, които също страдат от тях, коментира доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването. „Има първична алергия- при раждане, както и вторична, която се дължи на липсата на ензима, който разгражда млечната захар, лактазата. При липса на ензима, който разгражда лактазата ние ограничаваме и забраняваме консумацията на прясно мляко", обяснява той.

 

Млечната алергията не е за подценяване, изтъква доц. Ханджиев. Тя е имунна реакция към един или повече от протеините в кравето мляко, както и в млека от други животни. Може да доведе до възпаление и увреждане на тъканите. Повдигане, диария, стомашни болки, газове, болки в корема и подуване, язва, стомашни киселини, синдром на раздразненото черво, колики, кървене в стомашно чревния тракт, са основните й симптоми, уточнява той.

Млечна непоносимост пък е сходна на алергията, но може да причини кръв и слуз в изпражненията. При нея се получава нарушение на храносмилателната система, при което чревните стени не отделят подходящи ензими за храносмилане на протеините в млякото. „Спомням си един случай в клиниката по гастоентерология на ИСУЛ от преди 40 години. Един млад мъж пристигна с диария, която не можем да спрем с нищо. За няколко дни той щеше да почине и един много голям специалист по чревни заболявания му помогна. Просто каза да спрем хляба, спряхме го и спря и диарията. Така че при тези състояния се спира тази храна, която не може да се разгражда", добави доц. Ханджиев.

Млечните алергии имат сходни симптоми с лактозната непоносимост. Ако един човек има по-ниско количество на ензима лактаза, то лактозата остава в храносмилателния тракт, докато не се усвои от бактериите в червата. Това предизвиква повръщане, подуване на корема, газове, диария и други.

Полезните свойства на млякото обаче са много. С изпиването на чаша прясно мляко покриваме 1/3 от дневната потребност на средностатистическия възрастен човек от витамин В2, както и половината от нормата за витамин В12. С това си набавяме и 1/4 от дневната потребност на организма ни от калций и витамин D. Магнезий, калий, селен, са другите вещества, които ни помагат да бъдем здрави. Две чаши от бялата напитка дневно намаляват риска от остеопороза.

Новозеландски учени пък съветват хората със сърдечни нарушения да пият мляко заради голямото съдържание на калий. Микроелементът спомага за свиването на мускулите, укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява работата на сърцето.

Топлото мляко намалява киселинността и болката при различни заболявания на стомашно-чревния тракт, включително гастрит и язви. Комбинацията му с една лъжичка сода и мед пък е гарантиран метод за избавяне от настинка.

Все пак е добре да внимавате с количеството изпито мляко. Шведски учени твърдят, че приемът на по-големи количества прясно мляко и млечни продукти не оказват сериозен положителен ефект върху костите. Изследването на специалистите продължило повече от 10 години, като в него участвали 61 000 жени и 45 000 мъже. Жените, които пиели по 3 чаши мляко дневно, имали 2 пъти повече костни фрактури. При мъжете тенденцията е сходна. Резултатите показали, че галактозата ускорява стареенето на организма. Монозахаридът е част от лактозата, съдържаща се в млякото. Една чаена чаша мляко съдържа 5 г галактоза или една чаена лъжичка. Доказан е и повишеният риск от катаракта и остеопороза (болести, срещани повече при по-възрастното население) при младите хора, употребяващи повече прясно мляко.

Затова най-добре е да се спрете на оптимално количество мляко. „Това е поне по 200 милилитра на ден. В България обаяе се консумира 70 милилитра. Има страни като Дания и САЩ, където консумацията е по литър и половина на ден", категоричен е проф. Ханджиев. За съжаление според изчисленията страна ни е на последно място в ЕС при прием на прясно мляко.

Знаете ли, че в 100 грама мляко има

88 грам вода; 3,2 г белтъчини; 2,35 грама мазнини. От тях наситен-1,9 грама; мононенаситена-0,8 грама; полиненаситени-0.2 грама; 5,2 г въглехидрати, включително дизахариди и лактоза; 28 мкг ретинол или витамин А; 0,04 г на тиамин или витамин B1; 0,18 мг рибофлавин или витамин B2; 0,44 микрограма на кобаламин или витамин B12; 2 IU витамин D; 113 мг калций.


МЗ не е взело решение за „Св. София

МЗ не е взело решение за „Св. София"

Но то няма да противоречи на изявените политически намерения за налагането на мораториум за нови болници и дейности, казаха от ведомството

Заплати в болниците по КТД през февруари

Заплати в болниците по КТД през февруари

Средствата, които се дават за възнагражденията в здравеопазването изпреварват темповете на инфлацията, съобщи зам.-министър Гетов
Дадоха СБАЛК на ЧСИ

Дадоха СБАЛК на ЧСИ

МУ-Плевен предяви иск за 106 хил. лв. заради това, че кардиологичната болница не освободи сградата след изтичането на договора

Новата болница във Варна се оказа на

Новата болница във Варна се оказа на "Св. София"

Заявката е за нов адрес с 500 легла, НЗОК е дала положително становище, въпреки отрицателните мнения на регионалните институции, казусът стигна и до парламента

Оставките означават, че сглобката скърца

Оставките означават, че сглобката скърца

Ще подобри ли системата рекордно високият бюджет на НЗОК за 2024 г., има ли реформи в правилната посока и какво означават поисканите оставки на ръководството на НЗОК. Това попитахме проф. Генчо Начев, който миналата седмица бе удостоен със златен медал от БЧК.

Необяснима е оставка 24 часа след гласуването

Необяснима е оставка 24 часа след гласуването

Ако заявленията на управителя и подуправителя на НЗОК бъдат приети, да е с условие, че ще изпълняват длъжностите до гласуването на нови лица, казва Пламен Таушанов
Ръководството на НЗОК хвърли оставки

Ръководството на НЗОК хвърли оставки

Уравителят Станимир Михайлов и гласуваният вчера в парламента за подуправител проф. Момчил Мавров ще изпълняват функциите си до освбождаването им
3.5 млрд. в света страдат от болни зъби

3.5 млрд. в света страдат от болни зъби

До 50 г свободни захари на ден, за да подобряванетои му, кампании са фаст фууд да не спонсорират спортни прояви, препоръчва СЗО
228 нови с ХИВ от началото на годината

228 нови с ХИВ от началото на годината

Най-много са те в София, Варна, Пловдив и Бургас, общо 4 276 са инфектираните у нас от 1986 до 24 ноември 2023-та
100 на протест за проф. Шивачев

100 на протест за проф. Шивачев

Те се обявиха в негова подкрепа, след като не бе допуснат до втория кръг на конкурса за началника на Клиника по детска хирургия
1 2 3 4 5 ... 101 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ