Мерки

Mеморандум против рекламите на цигари

09-09-2019 12:04
Clinica.bg

press@clinica.bg
Mеморандум против рекламите на цигариИнституции и представители на СЗО и пациентите се обявиха срещу спонсорството от страна на тютюневата индустрия
Мемурандум за противодействие на рекламите и промоцията на цигари подписаха представители на институциите и граждански организации. Те се обявиха и срещу спонсорството от страна на тютюневата индустрия, както и на популяризирането и идеализирането на публичния образ на тютюневия бизнес в България. Крайната цел е да се ограничи тютюнопушенето в България.
Документът е иницииран от гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим, с подкрепата на офиса на Световната здравна организация и в партньорство с Министерство на здравеопазването.

 

"Спонсорството на тютюневата индустрия е като двулик бог, който с едната ръка дава, а с другата ръка отнема животи", председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова.

Според изследване 70% от гражданите

подкрепят мерки срещу рекламата на цигарите. Всяка форма на реклама на тютюневи изделия увеличава със 7% шанса младежите да започнат да пушат, сочат данните.

„Меморандумът е насочен към партии, медии, общественост и цели запознаване с проблематиката, а ако се стигне до законодателни промени, най-вероятно компаниите ще окажат натиск, защото имат свое лоби, каза д-р Гешанова. Според нея борбата срещу тютюна не е спринт, а маратон.


Време е Конвенцията за контрол на тютюна

да започне да се спазва, подчерта д-р Михаил Околийски от СЗО. България е подписала международния документ, като той има обвързващ характер. Чл. 13 от рамковата конвенция забранява промоцията, спонсорството и PR кампаниите на тютюневи изделия, допълни той.

Според д-р Околийски изделията като iQOZ се промотират като по-малко вредни, а в същото време вече има доста данни за доказаната вреда от тях и смъртоносния ефект от повишената употреба на електронните цигари. По думите му е въпрос на месеци или години в Западна Европа да се наложи забрана върху използването им.Трансплантираха черен дроб във ВМА

Трансплантираха черен дроб във ВМА

Донор е 43 г. мъж от Силистра, операцията е продължила 6 часа, съобщиха от болницата
Джипитата против сестрински практики

Джипитата против сестрински практики

Така ще се увеличат личните разходи за здраве, аргументират се те
Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Сдружението на общопрактикуващите лекари в България предлага промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната
Ще се включим в протеста заради здравния модел

Ще се включим в протеста заради здравния модел

Управителният и националният съвет на БЛС проведоха заседания. Среща имаха и представителите на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Какво обсъдиха и решиха лекарите, за какво ще настояват пред властта и защо ще участват в организацията на протеста на медицинските сестри и синдикатите на 7 октомври, попитахме д-р Николай Брънзалов, който е представител и на двете организации.
Болниците с отчет пред финансовия министър

Болниците с отчет пред финансовия министър

Той трябва да се предава по електронен път, реши правителството
Държавата ще плаща трансплантации и извън ЕС

Държавата ще плаща трансплантации и извън ЕС

Ако стартовото възнаграждение на сестрите е две минимални заплати, ще стане по-високо от това за лекарите, каза министър Ананиев
Близо 1.2 млн. хоспитализации за 6 месеца

Близо 1.2 млн. хоспитализации за 6 месеца

Престоят на пациентите в болница у нас е най-кратък, в сравнение с останалите страни в ЕС
1 от 10 с увреждане от лечение в болница

1 от 10 с увреждане от лечение в болница

За първи път на 17 септември се отбелязва Световния ден за безопасност на пациента
Проверка по случая в МБАЛ-Пазарджик

Проверка по случая в МБАЛ-Пазарджик

Тя е наредена със заповед на шефа на лечебното заведение д-р Васил Вълчев
550 000 са пробвали дрога поне веднъж

550 000 са пробвали дрога поне веднъж

Нова Национална стратегия на МЗ ще се бори с употребата на наркотици
1 2 3 4 5 ... 162 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019