интервю

Имунизациите ще се отчитат електронно от 2020 г.

09-09-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Имунизациите ще се отчитат електронно от 2020 г.През есента има риск от взрив на хепатит А, предупреди доц. Ангел Кунчев
Промени в имунизационния календар предизвикаха недовлство от страна на общопрактикуващите лекари. Изгладени ли са различията и какви са изискванията към медиците във връзка с първия учебен ден – 15 септември, а също и какви здравни рискове крие есента, попитахме доц. Ангел Кунчев. Той е главен държавен здравен инспектор.
- Д-р Кунчев, имунизационният календар разсърди джипитата. Остават ли предвидените в Наредба 15 промени?

 

- Направихме една дълга, тричасова среща в края на миналата седмица с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и мисля, че постигнахме съгласие по повечето въпроси. Разбира се, не може да удовлетворим всички искания на джипитата, защото получаваме напълно противоположни предложения от страната на родители, така че се опитахме да останат доволни всички страни. Но най-вече да постигнем това, което е най-важно – да осигурим на децата максимална защита. Това е водещото за нас.

- За какво успяхте да се договорите?

- Лекарите поискаха и ние им дадохме допълнителна информация, на каква база са взети решенията за промените в имунизационния календар. Джипитата нямат нищо против добавянето на имунизацията срещу коклюш в по-високите възрастови групи, защото са наясно, че това заболяване се измести по-нагоре. По отношение на намаляването на ваксините, искаха да разбрат защо се премахва пробата манту за 11-годишните деца и ние им дадохме няколко основни доводи. Като се започне от препоръки на Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център в Атланта – всички експерти са на мнение, че това не е необходимо. Също така и ситуацията в България показва, че да се прави манту е излишно. Туберкулозата за 10 години е намаляла наполовина, като достига до 18 на 100 000 души, а специално за взрастите, за които говорим, заболеваемостта е изключително ниска. За миналата година за целия набор от деца до 17 години, а това са повече от 1.2 млн. души, имаме открити само 80 нови случая. Освен това е много важно да се знае, че отпадането на манту от имунизационния календар не отменя по никакъв начин правото както на джипитата, така и на който и да е специалист от извънболничната помощ, да направи такава проба, ако има нужда като диагностика, и да я отчете. Това е във възможностите на всеки лекар.

- А по въпроса за отчитане на ваксинациите?

- Това, всъщност, е по-същественото. Ние отдавна искаме, но за съжаление все още не се е случило, да бъде изградена електронната система, за да може да се улесни отчитането. Имаме уверение на дирекциите за електронно здравеопазване в министерството, че този модул за имунизациите, който е част от цялостната електронна система, трябва да се разработи до края на следващата година. Надявам се това да стане. В действителност лекарите са прави, че имат твърде много писане и то на различни места, което отнема време, а освен това не е достатъчно надеждно, защото е на хартия. Тук нямаме разминаване и ние работим в тази посока. Надявам се, че догодина ще имаме пълна система, така че да не се налага да подават информация и към касата, и към РЗИ, а това да става максимално бързо и лесно. Имаше определени спорове и по отношение на оповестяването. Тук не съм напълно съгласен с колегите. Те считат, че това не е тяхна работа, но аз не виждам кой друг може да го прави, при положение, че тези пациенти са избрали активно личния си лекар. Те са негови пациенти и е нормално, когато предстои имунизация, джипито да намери някакъв начин да ги оповести. Знаем, че това не винаги е лесно, така че ще се включваме и ние с национални кампании, с ползване на местните власти, на здравните медиатори, където е необходимо, за да подпомагаме тяхната дейност. По принцип, за оповестяването има много начини. Дали ще е със съобщение на видно място пред кабинета, дали ще е с писмо, с sms, с телефонно обаждане, с изпращане на съобщение чрез други хора и служби, които имат достъп до роднини и т. н. Действително зависи от контингента, не е лесна работата, разбирам ги, но това е част от задълженията им.

- Как вървят прегледите при личните лекари на учениците? И тук имаше някои недоразумения?

- Не става въпрос за прегледите. Според мен имаше неточна информация за това, какво се изисква за училище. Идеята е там, където има училищни здравни служби, а също в детски градини и ясли, да получат в началото на учебната година информация за здравния статус – има ли детето всички имунизации, навреме ли са направени и т. н. Това няма да бъде отменено, то е необходимо. Само че имаше някои подбности, като вписване на партиден номер на ваксината, което е излишно, защото ние тази информация я имаме и няма смисъл да утежняваме лекарите, особено след като става въпрос за цифри и букви, които често се бъркат. Така че подчертавам - това не е необходимо. Освен това информация за пълния имунен статус искаме само за новите деца в училище. Тези, които си имат здравни картони, за тях не е нужно. Там само се посочва, ако има допълнително направени имунизации. Може би оттук дойде разминаването, че трябва на всички деца, тръгвайки на училище, да се дава пълна информация за целия имунен статус, за ваксини, които са направени от раждането до момента. Това не е така.

- Там, където няма медицински специалист в училище, не се ли създава проблем?

- Където няма, ние не можем да го създадем. Това е задължение на общините. Дори да има здравна служба обаче, тя подпомага дейността на общопрактикуващия лекар, но имунизациите по принцип се правят само от личните лекари. Така че ние го използваме като една допълнителна проверка, за да сме сигурни, че имунизациите са пълни. Където няма, личният лекар продължава да си изпълнява задълженията.

- Каква е епидемиологичната обстановка в страната в навечерието на 15 септември? Обикновено се засилва заболеваемостта от хепатит А през есента?

- Да, така е. След като минахме през различни заболявания – в началото на годината респираторни вируси и грип, след това зимно-пролетния сезон е характерен за някои от детските шарки, най-вече варицела и скарлатина, лятото с ентеровирусите и с кърлежо-преносимите заболявания като Лаймска болест, Марсилска треска, есента, особено след съсредоточаване на учениците на едно място и по-интензивните контакти, обикновено е сезонът на хепатит А. Засега няма някакви тежки епидемични взривове, но още е рано. Предстои да видим как ще се развиват нещата. Същевременно, тъй като много намаля, но все още регистрираме отделни случаи на морбили – седмично от 2 до 5, ние започваме и една извънредна имунизация на по-трудно достъпните и по-рискови групи в няколко региона. Имам предвид там, където има нови случаи – в Монтана, Пазарджик, Бургас, Сливен, Пловдив. Следващите седмици това ще бъде направено. Някъде около 25 000 е контингентът, който предстои да имунизираме. Целта е да сложим една допълнителна бариера пред разпространението на морбили.

- Колко приблизително са регистрираните болни?

- От средата на февруари до сега са регистрирани 1155 души. В пика на епидемиологичния взрив имахме по 80 случая седмично, сега са по 5, така че заболеваемостта намаля изключително много и точно това се опитваме да направим - да овладеем с допълнително ваксиниране ситуацията. Заболеваемостта беше най-висока в София и областта, в Блгоевград, донакъде в Перник, затова сега искаме да прекъснем разпространението в съседни райони, където беше внесен вируса – в Монтана и Пазарджик, но и в труднодостъпни квартали основно в Южна България – в Сливен, Бургас, Пловдив.

- Има ли нови случаи на издаване на фиктивни бележки за имунизации? Колко лекари са глобени за нарушения?

- Този проблем не може извъднъж да се реши. Ние доста подробно го обсъждахме с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и с БЛС, и се радвам, че те изцяло застанаха на наша страна и искат безкомпромисен контрол. Категорично заявиха, че там, където се докаже нарушение, няма да защитават колегите си. След предприетите мерки при случаите на морбили и многократно преглежданите документи, за да се види дали има изоставане в имунизациите, около 20 000 деца бяха ваксинирани допълнително. По този повод в цялата страна контролната дейност беше много засилена и мога да кажа, че само в София и областта в рамките на 2-3 месеца бяха направени повече от 150 акта, основно на общопрактикуващи лекари, но и на други медицински лица в ясли и градини, които са допуснали прием при непълен имунизационен статус. Има и глобени родители, които въпреки поканите не са завели децата на имунизация. Според мен проблемът по-скоро е, че много голям контингент от малки деца пътуват с родителите си, които са или сезонни работници вътре в страната или работят в чужбина. Общопрактикуващите лекари даже дадоха пример на деца, които имат избран личен лекар, но не са го посещавали 2-3 години. Основният проблем е, че голяма част от тях са навън, отиват и се връщат, когато си искат. Тези, които са за по-постоянно в Гърция, Италия, Франция, си получават имунизациите на място, носят паспорти и можем да видим какво им е направено, но по-голямата част от родителите работят полулегално и съответно децата не получават имунизациите.

- Къде виждате рискове със започването на новата учебна година?

- Не мисля, че някакви сериозни сътресения трябва да очакваме. Всяка година ситуацията се повтаря. Въпросът е да не допуснем под формата на епидемичен взрив хепатит А, което ще означава, че са направени много груби пропуски по отношение на хигиената. Така нареченото „заболяване на мръсните ръце", е свързано с личната и обществената хигиена. То възниква, когато погълнем голямо количество вируси на хепатит А, които се отделят с изпражненията, а това значи, че се влиза вкъщи със замърсени обувки и дрехи. Вирусът е доста устойчив във външната среда. По цяла зима може да остане по канавките и да предизвика заболяване, така че тук е важна добрата хигиена. Тенденцията е за постепенно намаляване на заболеваемостта, дори в кварталите с най-лоши условия, но все пак от време на време се случват такива взривове.Затруднява се достъпът на пациентите до нови лекарства

Затруднява се достъпът на пациентите до нови лекарства

Здравното министерство предложи няколко проекта за промени в законодателството, свързани с лекарствоснабдяването у нас. Ще улеснят ли новите правила остъпа до лекарства на населението, попитахме Деян Денев, директор на ARPharM.

Продължава ликвидирането на общинските болници

Продължава ликвидирането на общинските болници

Здравното министeрство предлага обучението на студентите и специализантите да става само в болници II-ро и III-то ниво. Как се възприема това от малките лечебни заведения, попитахме д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.
3 млн. лв. е дала НЗОК за лечение на деца в чужбина

3 млн. лв. е дала НЗОК за лечение на деца в чужбина

От 1 април Център „Фонд за лечение на деца" беше закрит и дейността му вече се изпълнява от специална структура в здравната каса. Какво се случва с подадените молби и къде се лекуват малките пациенти, попитахме д-р Галя Йорданова. Тя е директор на дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност".
Аз правя заплатите в болницата, но не ги харесвам

Аз правя заплатите в болницата, но не ги харесвам

Бързата колаборация между три болници помогна за спасяването на двама пациенти, приети в изключително тежко състояние в МБАЛ „Д-р Тота Венкова" в Габрово. По този повод потърсихме д-р Нели Савчева, директор на областната болница в Габрово. Попитахме я и за възнагражденията на персонала.
Не знаем броя на професионалните заболявания

Не знаем броя на професионалните заболявания

КНСБ изнесе плашещи данни за много случаи на професионални ракови заболявания. Възможно ли е стотици хора да увреждат здравето си, докато се трудят, попитахме проф. Каролина Любомирова. Тя е ръководител на Катедрата по трудова медицина и зам.-декан на Факултета по обществено здраве на МУ - София.
Надграждащите пакети - на базата на лична партида

Надграждащите пакети - на базата на лична партида

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми ще решат предлаганите промени, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия.
Не може болниците да си определят произволно цени

Не може болниците да си определят произволно цени

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. За коментар по темата потърсихме д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването.
С един закон да променяш 15 други е некоректно

С един закон да променяш 15 други е некоректно

Здравното министерство предлага да се направят редица промени в 15 закона, чрез проект за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Как оценява тази практика, която изглежда се превръща в традиция за МЗ, попитахме адвокат Мария Петрова.
Искаме нулева ставка на ДДС за лекарствата

Искаме нулева ставка на ДДС за лекарствата

Преди дни Европейската система за верификация на лекарствата засече износ на фалшиви медикаменти от България за Холандия. Какви са причините да се допусне подобно нещо, защо все още голяма част от аптеките у нас не са се включили в мрежата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Не трябва да се бърза с детската болница

Не трябва да се бърза с детската болница

София събра през юни световния елит на детската кардиохирургия. Какви новости представиха медиците на конгреса и какви са проблемите у нас, попитахме д-р Стоян Лазаров. Той е началник на Отделението по детска кардиохирургия в Националната кардиологична болница.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019