медицина

Новите технологии с „поглед зад ъгъла“

05-09-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Новите технологии с  „поглед зад ъгъла“До една година 3d peek имплантите, които заместват липсващи черепни кости, могат да се произвеждат у нас, каза д-р Асен Хаджиянев
Докъде стигна приложението на 3 D инплантите у нас. От колко години се прилага тази технология извън България? Защо толкова късно достигна при нас? С тези въпроси се обърнахме към д-р Асен Хаджиянев, ръководител на Национален референтен център по ендоскопско лечение на хипофизни аденоми, който функционира към Клиниката по неврохирургия.
- Д-р Хаджиянев, наскоро намекнахте, че 3D имплантите, които вие поставяте в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски", и които успешно заместват липсващи черепни кости при хора, пострадали от катастрофа, могат да се произвеждат и у нас. Възможно ли е наистина?

- 3D PEEK имплантите са крачка към бъдещето, защото освен в неврохирургията, навсякъде където има костна структура, тя може спокойно да бъде заместена с тези импланти. Когато правих справка за PEEK материала, от който най-често се изработват тези импланти, установих с изненада, че този термопластичен полу-кристален полимер, благодарение на своите механичини свойства, температурна издръжливост и отлична химическа устойчивост се използва също и в машиностроенето за изработка на различни елементи и други механизми. Най -ценното при приложението му в човешкото тяло е, че има много добра поносимост, организмът ги възприема, освен това може да се моделира, така че да замести напълно определени костни структури, част от прешлени, междупрешелени дискове, лицеви кости.

- От колко години се прилага тази технология извън България? Защо толкова късно достигна при нас?

- Повече от 10 години. За съжаление при нас всичко иновативно се внедрява малко по-бавно в практиката, но важното е, че макар и на по късен етап, тези нови технологии достигат до крайните потребители - пациентите. Разбира се причината е основно финансова, но добрата новина е, че има хора, които изявиха готовност да произвеждат такива индивидуални 3D PEEK импланти и у нас. В момента ползваме чужди фирми, които изработват по поръчка изделията, но това е свързано с производствени, транспортни и всякакви други разходи. Ако започнат да се произвеждат у нас, мисля че цената чувствително ще намалее.

- Кога може да се случи това и какво е необходимо да се промени?

- Трябва да се извадят съответните сертификати и разрешения – за производство, за съвместимост, за стерилност. Ако не се задейства прословутата българска бюрокрация, на практика производството може да започне още другата година.

- Каква е цената, която пациентите плащат в момента, и каква би била тя, ако имплантите започнат да се произвеждат у нас?

- Цената зависи от сложността и от размера на импланта. Ако трябва да се реконструира голяма част от черепа на човек в момента, сумата може да варира от 10-20 хиляди евро, а дори и повече. Трудно ми е да преценя точно, защото не знам, каква е точно химичната технология и колко струва изработването на самият полимер. Освен това един качествен 3D принтерът, може да надхвърли стойност от порядъка на хиляди левове, което също е сериозна инвестиция, макар и еднократна. Не трябва да се забравя и човешкият труд, който включва планиране на компютърна станция с изключителна точност и принтиране на изделието, така че то да бъде без отклонение от зададените параметри и размери. Ако това производство започне у нас, моите надежди са за намаляване на цената поне наполовина, а дори и повече, в сравнение с това, което пациентите в момента са принудени да плащат. Доколкото знам, вече са предприети и конкретни стъпки: проучване на режимите за стандартизация, за легализация, така че наистина се надявам всичко това скоро да се случва тук, в България.

- А как стигнахте до идеята за тези 3D PEEK импланти?

- Имаше пациент с тежка постхирургична травма, на който липсваше буквално половината череп. Човекът беше опитал различни варианти на лечение, първоначално с дуракрилова пластика, в последствие и с титаниева мрежа, за съжаление безуспешно. Много исках да му помогна и започнах да търся алтернативни варианти за пластика на черепния дефект в световната практика. Така попаднах на този метод, който ме впечатли, защото възстановява обекта по неговите анатомични репери, т.е. 100% приляга и има не само добър естетически вид, но отговаря и на изискванията за здравина, твърдост, да не се нагрява. Оказа се, че неговите характеристики по отношение на здравина и устойчивост, в комбинация и с добрата поносимост и възприемчивост от организма към него, го правят надежден за вграждане и заместване на черепни и други кости. Не случайно повечето фирми, които произвеждат импланти за гръбначния стълб, отхвърлиха голяма част от титаниевите заместители и въведоха изделия от PEEK материал , защото той отговаря на всички стандарти – не се разгражда и остава за цял живот и позволява извършването на образна диагностика - МРТ.

- Къде другаде в съвременната неврохирургия имат приложение високите технологии?

- Идеята на съвременната неврохирургия е да се правят максимално ефективно интервенции чрез минимални достъпи и минимални хирургични техники, а това няма как да се случи без високи технологии. Целта е през малки анатомични отвори, например през носа, да се постигне максимална ефективност. Пример за това са ендоскопите, които са навлезли в хирургичната практика. Използваме такива устройства за хирургия на черепната база и спинална хирургия, включително и флексибилни ендоскопи, при които камерата може да се движи на 360 градуса, т.е. можеш да имаш „поглед и зад ъгъла". Такива техники са много щадящи и позволяват пациентите бързо да бъдат изправени на крака след манипулацията и да имат желания лечебен ефект. По този начин се правят през носа операции на хипофизни аденоми, менингиоми, тумори на черепната база и др. Вече изключително рядко, при хипофизни аденоми и някои други заболявания, ангажиращи чеперната база, се налага открита неврохирургична интевренция, която е доста по-травматична и крие повече рискове. В гръбначната хирургия също масово навлизат ендоскопите. Използвайки съвсем малък разрез, с помощта на тези оптични устройства, се стига до мястото на увредата. При нас освен стандартната ендоскопска техника за отстряняване на дискови хернии, беше въведена и една друга техника с използване на мини флексибилен ендоскоп за еднократна употреба. Тя използва устройството E-dolphin, което, навлизайки в гръбначния канал през едно малко отворче, позволява да се направи директен оглед на спиналните нерви и през работен канал може да се достави лекарство директно върху възпаления нерв.

- А E-dolphin системата във всички случаи ли е приложима?

- Тази техника е подходяща за случаи, при които не се налага да се прави открита оперативна интервенция: при радикулити, възпаления на гръбначния нерв, при които лечението с медикаменти, приемани през устата, не помага. Мини инвазивната манипулация (защото не можем да я наречем операция) трае двайсетина минути. При нея пациентът няма нужда да бъде упояван, а само локално обезболян на мястото през, което прониква оптичната система. Това позволява той активно да участва в процеса и да ни подпомага и насочва към мястото на болката. Методът е подходящ не само за млади, но и за по-възрастни пациенти, при които пълната анестезия може да крие рискове. Важно е да се уточни обаче, че той е ограничен и може да се прилага в гръбначния канал между прешлените L2 и S1, т.е. там където няма риск от увреда на гръбначния мозък . Методът не е подходящ за пациенти с дискови херния и отделени фрагменти от интервертебален диск. Те са обект на класически или ендсокпски неврохирургични интервенции. Често чувам хора, които се оплакват, че пак „ги е стегнала дископатията", търпят болка със седмици, не могат да работят. А ние имаме средство, с което можем да им помогнем за минути. Процедурата може да се окаже напълно достатъчна, за да реши проблема и евентуално да се повтори след време при нова поява на болка. Това се тези пациенти, при които медикаментите и физиотерапията не могат да облекчат състоянието им. Разбира се, в никакъв случай не отричам нито едно стандартно медицинско лечение, което може да подпомогне процеса на възстановяване и завръщане към нормален ритъм на живот. Смятам, че лечението на един пациент винаги трябва да бъде комплексно. Друго голямо предимство на съвременните ендоскпоски технологии, е че освен бързия ефект от интервенцията, можеш да направиш директен оглед на засегнатото място, да видиш какво се случва реално там, а не виртуално. Ядрено-магнитният резонанс, който е едно много информативно и качествено изследване, все пак и то не дава 100% реален образ.

Всички съвременни технологии имат за цел да подмогнат лекарите при извършването на сложни хирургчи процедури. В нашата клиника функцинират и две системи за невронавигация, които могат да се използват при краниална хирургия и гръбначна хирургия. Подобно на приборите за нощно виждане при самолетите и корабите, тези уреди помагат на неврохирурга да се ориентира бързо и лесно за мястото и траекторията на хирургичния достъп. По този начин, пациента се предпазва от допълнително увреждане на здравата мозъчна тъкан, съхранява се нейната анатомичната цялост функционалност. Безпорно предимство е използването на тези и други високотехнологични методи, улесняващи работата на хирурга, и даващи предимства за постигане на по-голяма радикалност и съответно успеваемост при лечението на различните заболявания.

- Вие лично, в професионален план, за какво мечтаете?

- Моята мечта е скромна, като неврохирург, който освен с класическата нерврохирургия, се занимава и с ендоскопска техника, аз си мечтая в нашата болница съвсем скоро да бъде реализиран проектът за въвеждането на 3D ендоскопаската техника. Това ще ни позволи да направим още една крачка напред към медицината на бъдещето – не само по отношение на ефективността на операциите, но и за безопасността на пациентите.БАН написа стратегията за изкуствен интелект

БАН написа стратегията за изкуствен интелект

Здравеопазването е сред трите приоритетни области, казаха учените от Академията
Още 1.2 млн. за наука в медицината

Още 1.2 млн. за наука в медицината

Канят наши учени за участие в два конкурса – за инфекциозни болести и дигитално здраве
БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

Иновацията ще може сама да дава лекарства на пациентите с КОВИД в болниците

ЯМР предупреждава за Паркинсон

ЯМР предупреждава за Паркинсон

В болница „Св. Иван Рилски" е, има само 9 такива в Европа, казва д-р Марин Пенков
Фармаиндустрията – номер 1 по иновации

Фармаиндустрията – номер 1 по иновации

30.1% oт предприятията във всички области у нас прилагат модерни подходи в дейността си, показват данни на НСИ
На Запад видях действащи правила и ред

На Запад видях действащи правила и ред

Фокусът в немскоговорящите страни все повече се измества към персонализирания подход, а у нас липсва комплексната грижа и ефективният контрол, казва д-р Владислав Райков
УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

Вътрешното отделение назначи нови двама лекари, след като в началото на годината спря работа
Кардиохирургията в УМБАЛ

Кардиохирургията в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна с нова апаратура

Тя е подарък от Медицинския университет в морския град на стойност 583 хил. лв.
Нов оперативен метод сменя слуховия апарат

Нов оперативен метод сменя слуховия апарат

Мъж и жена отново чуват със специални импланти, казаха от УМБАЛ-Бургас
УМБАЛ

УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - първи по нуклеарните хибридни изследвания

Това показва изследване на Националния център по радиобиология и радиационна защита 
1 2 3 4 5 ... 59 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020