На тезгяха

Шест болници подготвят продажби

19-10-2016 09:28
За последните две години държавни клиники са се разделили с повече имоти, отколкото през предходните седемШест болници подготвят продажби
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Продажбата на имоти, които не се използват в медицинската дейност, се оказва все по-атрактивна дейност за закърпването на финансовите резултати на държавните болници. Резултатът от нея обаче често се оказва спорен с оглед на крайните постъпления в касичките на клиниките.

Шест лечебни заведения чакат на опашка, за да получат разрешение за продажба на различни обособени части, които не им трябват, показва справка на здравното министерство за clinica.bg. Сред тях са УМБАЛ „Александровска", УМБАЛ „Свети Георги", "Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания за продължително лечение и рехабилитация - Цар Фердинанд I" в село Искрец, УМБАЛ „Д-р Г.Странски", „Специализирана болница за рехабилитация – Котел", Детска специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на белодробни болести "Царица Йоанна" в Трявна, МБАЛ „Д-р Тота Венкова".

Това обаче не са единствените болници, които се разделят със свои имоти като дворове, бараки или други терени в името на намирането на средства за инвестиции или покриването на все по-увеличаващите се дългове. Само през първите девет месеца на тази година одобрение за продажби получиха пет клиники, сочат данните на здравното ведомство. Това са „Специализирана болница за рехабилитация - Тузлата", „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс", „Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Пантелеймон – Ямбол" , „Многопрофилна областна болница за активно лечение "Д-р Стефан Черкезов" и Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги". На практика цифрата е толкова за цялата миналага година. От 2008 до 2015 г. пък има общо 9 обявени продажби на имоти на държавни болници.

Очевидно е, че интерсът към тази дейност се увеличава, но резултатите от нея отново остават неясни. Това не е само заради обичайните съмнения, че цената на продажбите не е най-добрата, която може да се получи. Причината е, че в повечето случаи постъпленията от обявените имоти на търг са изключително ниски и едва ли могат да помогнат в набавянето на нова апаратура или погасяването на дългове за милиони левове.

Само две сделки за последните осем години са надвишили един милион лева. И двете са осъществени в най-голямата болница в страната „Св. Георги" в Пловдив. Това е и лечебното заведение, което се е разделило с най-много имоти през годините. Едната сделка е продажабата на Клиниката по хематология през 2011 г. Сградата е била с площ 636 кв. метра и е дадена за 1.2 млн. лв. По същото време от болницата са се разделили и с част от административна сграда с площ от 244 кв. м. за 540 хил. лв. Втората сделка над милион е осъществена през миналата година – продадена е сграда с площ 1142 кв. м. за 1.2 млн. лв.

За всички осем години има още няколко сделки, чиито размер надвхърля поне сто хил. лв. и финансовите постъпления действително биха могли да помогнат за осигуряването на по-евтина апаратура или ремонт. В МБАЛ Симистра например са получили 255 хил. лв. през 2011 г. за двор с площ 3779 кв. м. В СБР „Национален комплекс" са влезли 186 хил. лв. за масивна сграда в Хисар през 2009 г. В „Г. Странски" през миналата година също са се разделили с имот от 450 кв. м. за 100 хил. лв.

Ако изключим тези няколко продажби обаче, всички останали сделки са в диапозана на няколко десетки хиляди лева. Безспорно класацията оглавява продажбата на част от административна сграда от 47 кв. м. в „Тузлата" за 1520 лв.

Не малка част от разрешенията за продажби на имоти все още не са осъществени. Въпреки че има 19 решения на Министерски съвет за съгласие за продажба на недвижими имоти на държавни лечебни заведения, 7 от тях не са реализирани, отчитат от здравното ведомство. Основната причина за това е липса на инвеститорски интерес, добавят от там.


Все повече легла в болниците

Все повече легла в болниците

През миналата година те са се увеличили с 1017, спрямо 2022 г., а сестрите у нас са намалели с 257 души до 28 570, показват данните на НСИ
Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

1 2 3 4 5 ... 508 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ