Законотворчество

Спортистите – задължително на преглед

02-09-2019 14:37
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Спортистите – задължително на прегледМЗ прецизира изискванията към треньорите и състезателите в нова наредба
Спортисти, включени в националните отбори по редица дисциплини ще трябва задължително да минават по два пъти годишно на медицински преглед. Става въпрос за тези, които „имат капацитета да постигнат квоти за олимпийски игри и призови класирания в най-престижните международни състезания". Същото се отнася и за колективните спортове, при които тренировъчното и състезателно натоварване е по-интензивно и налага засилено медицинско наблюдение. Останалите спортисти ще трябва да проверяват здравето си веднъж годишно. Това е записано в проект на наредба на МЗ.
Задължението за два прегледа се отнася за елитните състезатели в следните спортове: бадминтон, баскетбол, биатлон, бокс, борба, вдигане на тежести, волейбол, гребане, джудо, кану-каяк, карате, колоездене, лека атлетика, плуване, ски бягане, ски алпийски дисциплини, сноуборд, таекуон-до-ВТ, футбол и художествена гимнастика, уточняват от МЗ.

Причините, наложили изготвянето на проект на нова наредба за спортистите, осъществяващи тренировъчна и състезателна дейност, са свързани с необходимостта от съгласуването на изискваният с приетия Закон за физическото възпитание и спорта, който влезе в сила от 19 януари 2019 г., подчертават от ведомството.

Проектът е качен на сайта

на Министерски съвет за обществено обсъждане. Новата наредба регламентира медицинските прегледи на лицата, осъществяващи тренировъчна и състезателна дейност, да приключват със заключение, издадено от лекари с придобита специалност, чиято професионална компетентност е съобразена с естеството на медицинските дейности и с познаване на спецификите и възможните рискове от въздействието на спортната дейност върху индивидуалното здраве, пише в мотивите на здравното министерство.


Уточнено е, че заключението

се прави от лекар с призната медицинска специалност по спортна медицина или по вътрешни болести или педиатрия, а също травматология или кардиология. В случай, че тренировъчната и състезателна дейност се осъществява от хора с увреждания, е предвидено при прегледите задължително да се извършва консултация и от лекар специалист, от чиято компетентност е увреждането.

Досегашната Наредба № 8 от 2005 г., по която се осъществяваха задължителните прегледи на спортисти, отпада след приемане на новата. Състезателите, които са си извършили тази година изследваният и консултациите по нея, не трябва да ги повтарят, подчертават от МЗ.


Според МЗ по този начин ще се осигури

превенция на здравето на всички лица, осъществяващи състезателна и тренировъчна дейност и ще се намалят негативните последици върху здравословното състояние на спортистите. Нормативно е определено в случаите, в които са извършени изследвания през последните петнадесет дни, предхождащи явяването на задължителните начални и периодични медицински прегледи, и резултатите от тях са налични в медицинската документация, тези изследвания да бъдат приложени, а така също и да се впишат в медицинското удостоверение, а да не се извършват повторно.НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват

Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски

Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16%

Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020