Новини

Касата прави отдел за анализи

18-10-2016 13:53
Касата прави отдел за анализи
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да се създаде нов отдел за анализи и прогнози в Здравната каса се предвижда в проект за промени на правилника на фонда. Тепърва предстои той да се обсъди и приеме. Промените обаче не са свързани с увеличаване броя на служителите в НЗОК, който се запазва на 325 души.

Новата структура ще се казва Отдел „Анализи, планиране и прогнози на дейността на НЗОК". Тя ще е пряко подчинена на управителя и ще се състои от 6 души. В нея ще се ивършват прогнози с помощта на математико-статистически методи, оценка на риска, както и определянето на необходимия финансов ресурс, който да обслужва бъдещи задължения по здравноосигурителната дейност на НЗОК, обясняват от фонда. Освен това структурата ще помага на Надзорния съвет и управителя при вземане на важни решения.

Освен това се създава Дирекция „Контрол на медицинската и дентална помощ и отпускането на лекарствени продукти". В него ще работят 40 души. В момента няма специална структура само за контрол, тази дейност се осъществява от експерти в дирекциите за лекарства, болнична помощ и т.н. Идеята обаче е контролът да се засили чрез участие в самостоятелни и/или съвместни проверки с други институции като Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински одит", съсловните организации на БЛС и БЗС, уточнват от НЗОК.

Друга съществена подробност е създаването на отдел „Договаряне на отстъпки на лекарствени продукти". Той ще е част от дирекцията за медикаментите. Целта е оптимизиране механизма за договаряне на отстъпки, казват от НЗОК. С промените в правилника се оформя и самостоятелен отдел „Човешки ресурси". Обособяването му цели подобряване на планирането на потребността от кадри за администрацията на НЗОК, мотивират се още от фонда. Създава се и самостоятелен отдел „Сигурност", за да се осигури по-ефективна защита на информацията в касата.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 498 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ