право

Над 4 000 са нарушенията в лечебниците

30-08-2019 13:23
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 4 000 са нарушенията в лечебницитеПредстои да бъде прекратен договорът с НЗОК на някои от тях в областите Ловеч, Плевен и София- област, съобщиха от ВАП
4 537 са нарушенията които Върховната административна прокуратура установи на лечебни заведения на територията на цялата страна. В областите Ловеч, Плевен и София област предстои издаване на заповеди за налагане на санкция „прекратяване на договора" на някои от тях, съобщават от държавното обвинение.
1 745 са проверките, които извърши ВАП на територията на 28-те РЗОК. Проверяваха се болници, джипита и специалисти от доболничната помощ, както и зъболекари сключили договор с НЗОК. В хода на проверката са констатирани 4 537 нарушения. Най-често срещаните са свързани с плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, за коята здравната каса плаща. Други пък са свързани с нарушения на правата на ЗОЛ, като е поискано и получено неправомерно заплащане на потребителска такса.

Прокуратурата е констатирала нередности и при

предписването на лекарствени продукти. В 12 области на страната инспекторите са открили нарушения по програма „Детско здравеопазване". Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Стара Загора. В резултат от проверката са предприети действия за санкциониране на виновните лица. Прекратен е договорът на зъболекар с НЗОК. Той е работил на територията на Велико Търново и според проверяващите е отчитал дейност, която не е извършил, а е получил за нея средства от Касата. Преписката е изпратена на Районна прокуратура - Велико Търново.

В Пазарджик пък проверяващите са установили,


че са взимани пари от пациенти за избор на екип, въпреки, че болните  са приети по спешност. Преписката е предоставена на вниманието на Изпълнителна агенция Медицински надзор за предприемане на необходимите действия. В лечебни заведения в областите

Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция „прекратяване на договора". На погазилите закона контролните органи са наложени санкции в общ размер от 112 879.00 лева. Освен това предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395.00 лева, съобщават от прокуратурата. Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705 лева. Целта на проверката е гарантиране на нормативно установеното право на достъп до медицинска помощ.

От НЗОК разпратиха съобщение до медиите,

в което посочват, че фонда осъществява непрекъснат контрол по изпълнение на договорите. Освен това съобщават, че по разпореждане на ВАП, управителят на НЗОК е назначил проверки за периода 01.07.2019 г. – 10.08.2019 г. За резултатите от тях е изготвен обобщен доклад, който е предоставен на ВАП.Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020