Продължава ликвидирането на общинските болници

26-08-2019 07:00
И в периферията на страната има хора, които се нуждаят от нормално здравеопазване, казва д-р Тотев Продължава ликвидирането на общинските болници
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Здравното министeрство предлага обучението на студентите и специализантите да става само в болници II-ро и III-то ниво. Как се възприема това от малките лечебни заведения, какво се случва в тях след увеличението на цените на някои клинични пътеки, попитахме д-р Неделчо Тотев. Той е председател на Сдружението на общинските болници и директор на МБАЛ Чирпан.
- Д-р Тотев, промени в наредба на министерството предвиждат студентите да се обучават само в болници II-ро и III-то ниво. Какъв е Вашият коментар?

 

- В последно време непрекъснато се правят неща, които все повече ограничават малките болници. Ние и без това нямаме достатъчно кадри, заради миграцията им към по-големите градове, където получават по-високи заплати, но сега съвсем няма да можем да ги набавим. Вместо да направят така, че да се осигурят необходимите лекари и сестри, а оттам и медицинската помощ за населението в отделните региони, по всякакъв начин се опитват да ни пречат и да ни ликвидират накрая. Във Франция и другите европейски държави се дават стимули на медиците, за да работят в неатрактивни практики, а при нас е точно обратното.

- Смятате, че по този начин няма да можете да осигурите млади кадри на болниците?

- Абсолютно, защото като нямаме право да обучаваме студенти и специализанти, дори да са от нашите градове, трябва да ги пратим в някоя по-голяма болница и те ще си останат там. Няма да се върнат при нас. Като казвам, че всичко това е насочено само с цел да ни ограничават, ще ви дам и пример. Всички лекари, които сега са в активна професионална възраст, сме обучавани по старата наредба за специализациите, която ни задължаваше да работим по места. Започвахме в болници като нашата и останалите малки лечебни заведения, след това ходехме в окръжната болница и си провеждахме необходимия брой месеци специализацията, след това заминавахме за София. Накрая се явявахме на изпит за специалност. Може да звучи самонадеяно, но смея да твърдя, че всички успяхме да се изградим като добри специалисти. Говоря за поколения лекари, а не за обучение през 1-2 години. Сега се търсят нови, все по-сложни начини да се специализира. Вече министерството щяло да плаща, да казва къде да работят младите колеги и така нататък. Все неща, които на практика правят добиването на специалност все по-сложно и по-трудно. Затова много млади хора просто отиват да учат в чужбина, вместо да се занимават с поредните наши глупости. Освен това специализантите в момента нямат никакви права да работят самостоятелно, въпреки че те са завършили медицина. Трябва някой да им наднича над рамото, да правят всичко под ръководството и наблюдението на лекар. Това усложнява много нещата и на практика им пречи.

- Продължава ли да се задълбочава проблемът с кадрите в общинските болници?

- Разбира се. Просто тези, които работеха, един по един си отват. И то не в посока зад граница, а отиват там, от където никой не се е върнал. Напрежението и нормативните неуредици ги изпращат по-бързо, защото не умират от старост, както се казва, а от различни заболявания заради „спокойния" начин на живот – рак, сърдечно-съдови, инсулти. А и вече хората са на възраст, а млади не идват. Явно са избрали този начин, за да ни затворят.

- От юни работите с повишените цени на клиничните пътеки. Отчитате ли увеличение на приходите в общинските болници?

- Това беше поредната заблуда, която лансираха. При нас пътеките се вдигнаха с 10%, при болниците II-ро и III-то ниво на компетентност – с 30%. А уж всичко се правеше заради протестите на общинските болници и на медсестрите. Това, което се случва, си е направо подигравка. Пътеките са вдигнати козметично и ние трябва да въртим оборот, само че от къде да дойдат тези пациенти, като хората в малките градове намаляват? Разбирате, че едно повишение на някои пътеки с 10%, не може да доведе до увеличаване на заплатите с 40%, каквото трябва да направим, за да достигнем нивата, записани в Колективния трудов договор.

- Успяхте ли изобщо да увеличите заплатите на сестрите и лекарите и с колко?

- Да, направихме го от морална гледна точка, защото тези хора заслужават, но то е за сметка на трупане на дългове. Просто преливаме от пусто в празно. От едно канче взимаме и разсипваме в 10 дгуги, но накрая в него не остава нищо. Трябваше да ни вдигнат цените на пътеките с 20-30%, за да можем да дадем заплатите, които са записани в КТД. Тези 950 лв. начална заплата за медицинските сестри за нас е недостижимо ниво и за обозримото бъдеще. Като сложите по 30 години трудов стаж, нощни дежурства и т. н., една сестра трябва да вземе над 1500 лв., което е много добре. Само че ако на тях дадем толкова, на лекарите трябва възнагражденията да отидат доста по-нагоре, и накрая, като удариш чертата излиза, че имаш бюджет от 100 000, а трябва да дадеш 110 000 само за заплати. И не остава нищо за лечение, консумативи, отопление, вода, ток, ремонти на апаратура. Никой не ни плаща режийните и дълговете тръгват нагоре. Така че нещата са ясни – искат колкото се може по-бързо да ни махнат от здравеопазната система, само че това няма да стабилизира финансите в сектора. Не сме ние тези, които правят големите разходи.

- Каква част от парите за здраве отиват за общинските болници?

- Нищожно малко са на фона на милиардите за здравеопазване. Не мога да кажа точно, сега след увеличението на някои клинични пътеки, какъв процент ни се пада. Но общинските болници са около 74, ако сложим средно по 3 млн. лв. бюджет на всяка, въпреки че има доста, които работят и с по-малко пари, можете да изчислите приблизително за каква сума става въпрос. В същото време с този ресурс се осъществява медицинската помощ на 2.5 млн. население. Осигуряваме им спешността, освен това те са възрастни хора, с няколко заболявания и идват при нас по 2-3 пъти годишно. Ако трябва да се лекуват в голямата областна болница, не мисля, че тя ще може да ги поеме като контингент. А и те не могат да отидат, защото трябва някой да ги закара и да ги върне, а младите не са тук. Затова възрастните ще останат без възможност за навременна медицинска помощ. Ще отиват в голямата болница само при спешен случай, когато заболяването е напреднало и изходът е ясен.

- Министерството забрани да се доплаща за дейности, които се покриват от НЗОК, но в същото време регламентира официално плащанията за други услуги. Това засяга ли общинските болници?

- При нас доплащане няма - нито за дейности, които се покриват от касата, нито за избор на екип, нито за нищо. Имаме само такси, като по-голямата част от нашите пациенти са освободени и от тях. А това е един ресурс, който можеше малко да ни помогне. Само че хората са бедни или възрастни, и са освободени от потребителска такса. Трябва да водим дела с тези, които не са освободени и не си плащат, но ние не сме го парвили и няма да го напарвим, защото на босия, какво да му вземеш. Според мен тези промени, които прави министерството, развързват доплащането, но отново за големите болници, където то и сега е навсякъде. Какво означава да вземеш 2500 лв. за избор на екип при раждане? Аз 10 лв. да поискам на нашите родилки, те ще се изсмеят.

- Какво смятате да поискате като промени в новия Национален рамков договор?

- През септември ще направим среща на Сдружението на общинските болници, като една от темите ни е НРД 2020. Ще настояваме да се увеличат цените на клиничните пътеки, по които работим. Помолили сме колегите да поискат предложения от началниците на отделения, за да може да променим някои от изискванията към нас, въпреки че не вярваме, че нещо ще се направи. Защото министерството и съсловните организации се хванаха ръка за ръка и се застъпват само за големите болници. Сега трябва да излязат и новите стандарти. Ще се постараем и там да имаме по-активно отношение, защото уж щяха да са по-облекчени, но и това не става. Засега не мога да кажа конкретни неща, за които ще настояваме, защото не знам какво е необходимо да се промени в неврологията, хирургията, вътрешните болести. Това ще го помислят специалистите от тези области. Най-общо ще поискаме изискванията в пътеките да бъдат адаптирани към нашите болници и към това, че и в периферията на страната има хора, които се нуждаят от нормално здравеопазване.


Времето е за пионерски проекти

Времето е за пионерски проекти

Ако човек няма много вътрешна енергия и иска по-бързо да печели, е по-добре да отиде в Западна Европа, казва доц. Красимир Минкин
Всички ваксини са безопасни и действат

Всички ваксини са безопасни и действат

Заразените с коронавируса SARS-CoV-2 нарастват с всеки изминал ден. Каква е защитата от ваксините и можем ли изцяло да им се доверим, възможно ли е да минем само с първа доза заради дефицита им и след колко време можем да излезем от пандемията. Това попитахме проф. Ива Христова.
5G е фантастика, която днес става реалност

5G е фантастика, която днес става реалност

Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
„Индекс на болниците

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ