промени

Трансплантациите – и в страни извън ЕС

23-08-2019 12:51
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Трансплантациите – и в страни извън ЕСМЗ променя наредби, за да улесни лечението на деца в чужбина
Трансплантациите на органи и стволови клетки в чужбина вече ще може да се извършва и в страни извън Европейския съюз. Това предвиждат промени в Наредба № 2 от 2019 г., предложени от здравното министерство за обществено обсъждане. Досега тези дейности можеха да се финансират от нашето ведомство, само ако се правеха в държави членки на ЕС. Вече ще се извършват в най-подходящото за съответния пациент лечебно заведение в чужбина.
МЗ прави изменения в регламента, за да улесни лечението на деца в чужбина. Причината е в установени затруднения, които съпътстват процедурата по одобряване и заплащане на необходимите медицински услуги, уточняват от ведомството. Предложенията са разработени съвместно с представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични заболявания и на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват, подчертават от здравното министерство.

 

Според МЗ, с новите текстове

ще бъде облекчен достъпът на българските граждани, в това число и на децата, до качествена и навременна медицинска помощ.

Заради констатирани затруднения на родителите при попълване на декларации за наличие на дарителски сметки и ползването им, МЗ предлага премахване на това изискване. Освен това вече ясно се регламентират съдържанието на декларациите, а също и документите към заявлението. Министерството предлага промяна и по отношение навременното осигуряване на необходимите за лечението на деца у нас лекарствени продукти, включително за деца с онкологични заболявания и медицински изделия, които не се покриват от НЗОК.


За целта пациентите или родителите

на децата ще упълномощават съответната болница да ги представлява в процедурата по подаване на заявлението. „Като резултат ще отпадне ангажиментът на родителите да се занимават с документацията, а процедурата ще се провежда на ниво болница – НЗОК", пише в проектодокумента.

Съкращават се и сроковете както за разглеждане и одобрение от НЗОК на заявленията, така и за издаване на съответния административен акт.

Болниците вече ще могат да правят заявки за лекарства за по-продължителен период от време, като планират необходимите за пациентите им количества. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти, категорични са от МЗ.


Предлагат се и промени в Наредба № 10

от 2011 г. за лечение с неразрешени за употреба в България медикаменти. Това ще става от ръководителите на лечебните заведения, след осъществяване на контакт с МЗ, търговците на едро и с другите лечебни заведения в страната. Ясно са разписани и задълженията на МЗ. Целта е да бъде гарантирано бързото и ефективно лечение с неразрешени лекарствени продукти при липса на друга терапевтична алтернатива, подчертават от здравното ведомство. .Болничните асоциации се обединиха в исканията си

Болничните асоциации се обединиха в исканията си

Настояват за изплащане на „надлимитната" дейност и да не се политизират проблемите в здравеопазването
НЗОК ще плаща терапията с кислород

НЗОК ще плаща терапията с кислород

Това ще стане от 1 декември 2019 г., каза министър Ананиев
МБАЛ Враца осъдена на 340 000 лв.

МБАЛ Враца осъдена на 340 000 лв.

Болницата трябва да ги изплати на "Медика кор" – Русе, реши Окръжният съд
Няма да продават части от болницата в Ловеч

Няма да продават части от болницата в Ловеч

Сградата на бъдещата Падиатрия ще се ремонтира според препоръките на експертите, каза министър Ананиев
9 нови линейки за Перник

9 нови линейки за Перник

Разработен е голям инвестиционен проект, по който ще бъдат обновени сградите на спешните центрове в областта, каза министър Кирил Ананиев
Областните болници - без заплати по КТД

Областните болници - без заплати по КТД

Очакваме решения на проблемите с приемането на НРД - 2020 и помощ от здравното министерство, каза д-р Васислав Петров
Оптимизират  Центъра  по радиационна защита

Оптимизират Центъра по радиационна защита

Предвижда се структурата да бъде обособена в четири направления, вместо в шест отдела, както това е регламентирано в действащия правилник
Трансплантираха черен дроб във ВМА

Трансплантираха черен дроб във ВМА

Донор е 43 г. мъж от Силистра, операцията е продължила 6 часа, съобщиха от болницата
Джипитата против сестрински практики

Джипитата против сестрински практики

Така ще се увеличат личните разходи за здраве, аргументират се те
Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Сдружението на общопрактикуващите лекари в България предлага промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната
1 2 3 4 5 ... 162 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019