промени

Трансплантациите – и в страни извън ЕС

23-08-2019 12:51
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Трансплантациите – и в страни извън ЕСМЗ променя наредби, за да улесни лечението на деца в чужбина
Трансплантациите на органи и стволови клетки в чужбина вече ще може да се извършва и в страни извън Европейския съюз. Това предвиждат промени в Наредба № 2 от 2019 г., предложени от здравното министерство за обществено обсъждане. Досега тези дейности можеха да се финансират от нашето ведомство, само ако се правеха в държави членки на ЕС. Вече ще се извършват в най-подходящото за съответния пациент лечебно заведение в чужбина.
МЗ прави изменения в регламента, за да улесни лечението на деца в чужбина. Причината е в установени затруднения, които съпътстват процедурата по одобряване и заплащане на необходимите медицински услуги, уточняват от ведомството. Предложенията са разработени съвместно с представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични заболявания и на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват, подчертават от здравното министерство.

 

Според МЗ, с новите текстове

ще бъде облекчен достъпът на българските граждани, в това число и на децата, до качествена и навременна медицинска помощ.

Заради констатирани затруднения на родителите при попълване на декларации за наличие на дарителски сметки и ползването им, МЗ предлага премахване на това изискване. Освен това вече ясно се регламентират съдържанието на декларациите, а също и документите към заявлението. Министерството предлага промяна и по отношение навременното осигуряване на необходимите за лечението на деца у нас лекарствени продукти, включително за деца с онкологични заболявания и медицински изделия, които не се покриват от НЗОК.


За целта пациентите или родителите

на децата ще упълномощават съответната болница да ги представлява в процедурата по подаване на заявлението. „Като резултат ще отпадне ангажиментът на родителите да се занимават с документацията, а процедурата ще се провежда на ниво болница – НЗОК", пише в проектодокумента.

Съкращават се и сроковете както за разглеждане и одобрение от НЗОК на заявленията, така и за издаване на съответния административен акт.

Болниците вече ще могат да правят заявки за лекарства за по-продължителен период от време, като планират необходимите за пациентите им количества. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти, категорични са от МЗ.


Предлагат се и промени в Наредба № 10

от 2011 г. за лечение с неразрешени за употреба в България медикаменти. Това ще става от ръководителите на лечебните заведения, след осъществяване на контакт с МЗ, търговците на едро и с другите лечебни заведения в страната. Ясно са разписани и задълженията на МЗ. Целта е да бъде гарантирано бързото и ефективно лечение с неразрешени лекарствени продукти при липса на друга терапевтична алтернатива, подчертават от здравното ведомство. .НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

На 13 декември НС на НЗОК ще разгледа проект на НРД 2020 - 2022,изготвен в резултат на двустранните преговори с БЛС, обясниха от институцията
УМБАЛ Бургас с доклади на Световния конгрес по ортопедия

УМБАЛ Бургас с доклади на Световния конгрес по ортопедия

Болницата ще покаже два иновативни метода на реконструктивна хирургия при травми на рамо и лечение на фрактури
Текстове от НРД ограничават пациентите и затрудняват лекарите

Текстове от НРД ограничават пациентите и затрудняват лекарите

Надявам се здравият разум да надделее и това да не попречи на подписването на Националния рамков договор, казва д-р Николай Брънзалов
БАБХ ще проверява всяка пратка птиче месо от Полша

БАБХ ще проверява всяка пратка птиче месо от Полша

Получен е сигнал от Италия за заразени със салмонела продукти, казаха от агенцията
Удължават срока за изпълнение на ПУЛСС

Удължават срока за изпълнение на ПУЛСС

Общият бюджет на проекта е 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ, подчертават от МЗ
Не бива да падаме под 13% средно увеличение на цените

Не бива да падаме под 13% средно увеличение на цените

БЛС публикува проекта на НРД 2020-2022 г. В него обаче липсват цените на клиничните пътеки, а текстът на чл. 49 от проекта предизвика напрежение около това дали няма да има орграничения за заплащаните лекарства от НЗОК за хронично болните пациенти. Защо този текст фигурира в НРД, кои са новите моменти в него и какво увеличение на цените и намаление на обемите да очаква гилдията, попитахме д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.
Падат лимитите за профилактика

Падат лимитите за профилактика

Публикуваха новият НРД без цени на пътеки, въвежда се по-гъвкава процедура за отчитане и заплащане на надлимитна дейност
ВМА организира среща за наркозависимостите

ВМА организира среща за наркозависимостите

Ще бъдат представени приоритетите в проекта на Националната стратегия за борба с наркотиците /2020 – 2024г./
Новото НРД обрича хронично болните (ОБНОВЕНА)

Новото НРД обрича хронично болните (ОБНОВЕНА)

В текстове е записано, че се ограничават медикаментите, които НЗОК заплаща за лечението им, от БЛС казаха, че не са съгласни с такава промяна
Медсестрите си регистрираха синдикат

Медсестрите си регистрираха синдикат

Ще преминем и към стачка, ако не искат да ни чуят, каза Мая Илиева
1 2 3 4 5 ... 185 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019