регламент

Нови критерии за университетските болници

22-08-2019 13:28
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Нови критерии за университетските болнициКонсултативен съвет ще одобрява лечебните заведения за обучение на студенти и специализанти
Министерството на здравеопазването е подготвило нови критерии, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да обучават студенти. Те са залегнали в проект на наредба, публикува на сайта на здравното ведомство за обществено обсъждане, като срокът за него е един месец.
Предвижда се Консултативен съвет към министъра на здравеопазването да одобрява или отказва на лечебното заведение да бъде учебна база. Той ще се състои от 13 членове, а в състава му ще влизат трима представители на МЗ, двама на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", двама от НЗОК, двама от БЛС и по един от БЗС, БФС, БАПЗГ и пациентските организацши. Шеф ще бъде човек от МЗ, а зам.-председател - от БЛС. Експертна комисия ще извършва на място проверката на съответствието на лечебното заведение с критериите и условията за извършване на тази дейност.

 

Предвижда се болниците, които

ще осъществяват обучение, да имат минимум второ ниво на компетентност, което на практика означава, че студенти и специализанти няма да се подготвят в общинските болници. Включен е и индикатор „не по-малко от 30% от преминалите болни да са със заболявания, лечението на които изисква второ и по-високо ниво на компетентност. Въвежда се и изискване използваемостта на леглата да не е по-малка от 70% през последните 12 месеца. По този начин се осигурява достатъчен брой случаи по основните заболявания, които са предмет на изучаване, подчертават от МЗ. Трябва да е налице съвпадение на окончателна клинична с патологоанатомична диагноза (патохистологична) по основното заболяване поне в 80 % от случаите.

В болниците, които кандидатстват за база за обучение, най-малко 10% от леглата трябва да са определени за спешна помощ, пише още в проектодокумента. Клиниката или отделението пък трябва да са имали дейност поне една година и да са извършени аутопсии на не по-малко от 50% от починалите в лечебното заведение пациенти.


Има и препоръки за осигуреност

с медицински персонал, който ще осъществява обучението. Така например минималният трудов стаж на лекарите по медицинската специалност, по която ще се обучават студентите, трябва да бъде поне 5 години. Необходимо е също лечебното заведение да притежава съвременна апаратура, която е обновявана през последните 5 години, а също и технически условия и оборудване за осъществяване на учебната дейност като зали, специализирана литература и учебни пособия, компютърна и аудиовизуална техника, в зависимост от спецификата на дейността и броя на обучаващите се. Договорът с висше училище също е важен, подчертават от МЗ.


Специализантите ще бъдат включени

в общата щатна бройка на болницата, съгласно изискванията на съответния медицински стандарт, пише още в наредбата. Обучение по 2-3 месеца няма да се осъществява. Продължителността на практическата програма ще бъде поне 2 години.

Едно от изискванията е да се води досие на пациента и той да даде информирано съгласие, че няма нищо против обучението на стажантите и специализантите.

Целта на предложения проект на наредба е да се регламентират критериите и условията, на които трябва да отговаря структурата и организацията на дейността в лечебното заведение, необходимото оборудване и квалификацията на персонала, за да може лечебното заведение да осъществява дейностите по практическо обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина и фармация, на студенти по специалности от професионално направление "Здравни грижи" и следдипломно обучение на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, специалисти по здравни грижи, подчертават от МЗ в мотивите си.Ананиев върна отстранените директори на болници

Ананиев върна отстранените директори на болници

Всички проверки потвърждават, че 3-годишното дете е починало от хеморагична пневмония, съобщиха от МЗ
И столичната „Св. Анна“ осъди НЗОК

И столичната „Св. Анна“ осъди НЗОК

Касата трябва да изплати на лечебното заведение 170 хил. лв. за надлимитната дейност за два месеца през 2015 г.
Докладът за починалото дете е готов

Докладът за починалото дете е готов

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор" казаха че днес го предават на министър Ананиев
УСБАЛО с нова клиника по медицинска онкология

УСБАЛО с нова клиника по медицинска онкология

Два от неизползваните досега етажа са ремонтирани и оборудвани с 1.3 млн. лв., осигурени от МЗ
Сменяме джипито до края на декември

Сменяме джипито до края на декември

През юни над 105 хил. души са избрали нов личен лекар
В Сливенската болница търсят 13 сестри

В Сливенската болница търсят 13 сестри

Най-голяма е нуждата за отделението по пулмология, липсва е 1 лаборант
НЗОК спира временно една от услугите си

НЗОК спира временно една от услугите си

Тя позволяваше на здравноосигурените да проверят какви прегледи и изследвания са отчели лекарите им
Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Твърденията за забавяне и неизпълнени обещания са безпочвени
662 мн. лв. е бюджетът на МЗ за 2020 г.

662 мн. лв. е бюджетът на МЗ за 2020 г.

Парламентът гласува окончателно финансовата рамка на здравното ведомство
Зачестява рака на гърдата при мъже

Зачестява рака на гърдата при мъже

15  вече са преминали лечение в КОЦ Пловдив от 2016 година до сега
1 2 3 4 5 ... 183 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019