Законотворчество

МЗ регламентира доплащането

19-08-2019 18:18
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
МЗ регламентира доплащанетоЗабраняват изрично на лекарите да искат или приемат средства за дейности по НЗОК и същевременно се легализира правото на пациента да плаща отделно за екстри
МЗ регламентира доплащането. От една страна ресорното министерство забранява изрично на лекарите да искат или приемат пари за дейности по НЗОК и същевременно легализира правото на пациента да плаща отделно за определени услуги и екстри. Идеята е по този начин да се пресекат нерегламентираните доплащания. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, през който се изменят още няколко документа, включително и Закона за задължителното здравно осигуряване.
Поправките се публикуват за обществено обсъждане малко след като различни болнични асоциации апелираха за "освобождаване" на доплащането. Чрез новия проект МЗ официално урежда правото на пациентите да получават допълнителни услуги срещу заплащане по своя инициатива по време на болничния си престой. Тези услуги са разделени в три групи-  за подобрени битови условия, избор на лекар или екип, както и за допълнително обслужване в болницата, осигурените здравни и общи грижи. Така на практика доплащането се ограничава в тези три групи, за които и в момента пациентите вадят пари от джоба си. Медицинските изделия, които не се поемат от НЗОК също подлежат на допълнително плащане.

Същевременно проектът на МЗ забранява на лекарите
аааа
да изискват или приемат доплащането за медицински услуги, които се поемат от НЗОК.

"Целта на промените е да се спомогне за разрешаването на дългогодишния проблем с нерегламентираните плащания на пациентите за оказваната им медицинска помощ в рамките на задължителното здравно осигуряване и свързаните с нея допълнителни услуги, които те ползват срещу заплащане", гласят мотивите на здравното министерство. Редът и конкретните дейности, подлежащи на доплащане се определят с Наредба на здравния министър към Закона за здравето.

аааа

С промените се отменя и пълната забрана НЗОК

 

да сключва договори с нови болници и за нови дейности в стари. Това ще бъде възможно при случите, когато в дадена област има доказан недостиг на дадена медицинска дейност. Тази оценка ще се прави от Изпълнителна агенция „Медицински надзор". Допуска се изключение и от забраната за заплащане от НЗОК на болнична помощ, извършена от лекар, който не е посочен в договора с касата и не е специалист на основен трудов договор. Заплащане ще се допуска, когато този специалист е хабилитирано лице от списък, утвърден от Надзорния съвет на НЗОК.

 

Извършените от него дейности могат да бъдат

 

с цел обучение на медицинските специалисти на лечебното заведение. „Така се постигат две цели –осигуряване на медицинска помощ на пациентите и придобиване на практически опит и умения от медицинските специалисти", става ясно от мотивите на МЗ.

В поправките на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина са предвидени и глоби за невключване в системата на верификация. Както и в предварително обявения вариант на проекта, санкциите за аптеките са в размер до 10 хил. лв. за аптеките. Гратисният период да заработят по новите правила изтече на 9 август.

 

Санкциите обаче ще влязат в сила след приемане

 

на законовите промени. До тогава такива глоби няма да има.

Kaкто clinica. bg вече писа, aптеките ще трябва да дават нощни дежурства по график, изготвен от РЗИ.  Законопроектът забранява на един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и на едро с лекарствени продукти, за да се осигури конкуренция на пазара. Предвижда се също по изключение и при липса на алтернатива за лечение на конкретен пациент, разрешено за употреба в страната лекарство да може да се прилага извън одобрените с кратката характеристика на медикамента показания, при наличие на достатъчно научни основания за това.Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

То е фокусирано върху лечението на придобити имунни дефицити и репродуктивни нарушения
Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Причината е починало 3 годишно дете на 14 ноември
Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Очакваме ново увеличение от началото на следващата година, каза министър Ананиев
МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

Ведомството има да получава 47.9 млн., отчита министър Ананиев
299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

100 млн. е очакваният преразход при лекарствата, показва отчетът на НЗОК до края на септември
БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане

БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане

Предложенията за увеличение на цените на клиничните пътеките варират от 0 до 100%
Питат Ананиев за общинските болници

Питат Ананиев за общинските болници

Другите въпроси са за конструкцията за националната детска болница и за серум/антидот срещу змийска отрова
МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

Субсидирането се отнася единствено за осъществена дейност, а не формиране на възнаграждения на персонала в лечебните заведения, уточниха от МЗ
Лекари и сестри срещу насилието

Лекари и сестри срещу насилието

Двете съсловни организации настояват за защита на медиците на работното им място
136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

Над две трети от медикаментите все още не минават през проверките
1 2 3 4 5 ... 202 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019