Законотворчество

МЗ регламентира доплащането

19-08-2019 18:18
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
МЗ регламентира доплащанетоЗабраняват изрично на лекарите да искат или приемат средства за дейности по НЗОК и същевременно се легализира правото на пациента да плаща отделно за екстри
МЗ регламентира доплащането. От една страна ресорното министерство забранява изрично на лекарите да искат или приемат пари за дейности по НЗОК и същевременно легализира правото на пациента да плаща отделно за определени услуги и екстри. Идеята е по този начин да се пресекат нерегламентираните доплащания. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, през който се изменят още няколко документа, включително и Закона за задължителното здравно осигуряване.
Поправките се публикуват за обществено обсъждане малко след като различни болнични асоциации апелираха за "освобождаване" на доплащането. Чрез новия проект МЗ официално урежда правото на пациентите да получават допълнителни услуги срещу заплащане по своя инициатива по време на болничния си престой. Тези услуги са разделени в три групи-  за подобрени битови условия, избор на лекар или екип, както и за допълнително обслужване в болницата, осигурените здравни и общи грижи. Така на практика доплащането се ограничава в тези три групи, за които и в момента пациентите вадят пари от джоба си. Медицинските изделия, които не се поемат от НЗОК също подлежат на допълнително плащане.

Същевременно проектът на МЗ забранява на лекарите
аааа
да изискват или приемат доплащането за медицински услуги, които се поемат от НЗОК.

"Целта на промените е да се спомогне за разрешаването на дългогодишния проблем с нерегламентираните плащания на пациентите за оказваната им медицинска помощ в рамките на задължителното здравно осигуряване и свързаните с нея допълнителни услуги, които те ползват срещу заплащане", гласят мотивите на здравното министерство. Редът и конкретните дейности, подлежащи на доплащане се определят с Наредба на здравния министър към Закона за здравето.

аааа

С промените се отменя и пълната забрана НЗОК

 

да сключва договори с нови болници и за нови дейности в стари. Това ще бъде възможно при случите, когато в дадена област има доказан недостиг на дадена медицинска дейност. Тази оценка ще се прави от Изпълнителна агенция „Медицински надзор". Допуска се изключение и от забраната за заплащане от НЗОК на болнична помощ, извършена от лекар, който не е посочен в договора с касата и не е специалист на основен трудов договор. Заплащане ще се допуска, когато този специалист е хабилитирано лице от списък, утвърден от Надзорния съвет на НЗОК.

 

Извършените от него дейности могат да бъдат

 

с цел обучение на медицинските специалисти на лечебното заведение. „Така се постигат две цели –осигуряване на медицинска помощ на пациентите и придобиване на практически опит и умения от медицинските специалисти", става ясно от мотивите на МЗ.

В поправките на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина са предвидени и глоби за невключване в системата на верификация. Както и в предварително обявения вариант на проекта, санкциите за аптеките са в размер до 10 хил. лв. за аптеките. Гратисният период да заработят по новите правила изтече на 9 август.

 

Санкциите обаче ще влязат в сила след приемане

 

на законовите промени. До тогава такива глоби няма да има.

Kaкто clinica. bg вече писа, aптеките ще трябва да дават нощни дежурства по график, изготвен от РЗИ.  Законопроектът забранява на един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и на едро с лекарствени продукти, за да се осигури конкуренция на пазара. Предвижда се също по изключение и при липса на алтернатива за лечение на конкретен пациент, разрешено за употреба в страната лекарство да може да се прилага извън одобрените с кратката характеристика на медикамента показания, при наличие на достатъчно научни основания за това.Ананиев върна отстранените директори на болници

Ананиев върна отстранените директори на болници

Всички проверки потвърждават, че 3-годишното дете е починало от хеморагична пневмония, съобщиха от МЗ
И столичната „Св. Анна“ осъди НЗОК

И столичната „Св. Анна“ осъди НЗОК

Касата трябва да изплати на лечебното заведение 170 хил. лв. за надлимитната дейност за два месеца през 2015 г.
Докладът за починалото дете е готов

Докладът за починалото дете е готов

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор" казаха че днес го предават на министър Ананиев
УСБАЛО с нова клиника по медицинска онкология

УСБАЛО с нова клиника по медицинска онкология

Два от неизползваните досега етажа са ремонтирани и оборудвани с 1.3 млн. лв., осигурени от МЗ
Сменяме джипито до края на декември

Сменяме джипито до края на декември

През юни над 105 хил. души са избрали нов личен лекар
В Сливенската болница търсят 13 сестри

В Сливенската болница търсят 13 сестри

Най-голяма е нуждата за отделението по пулмология, липсва е 1 лаборант
НЗОК спира временно една от услугите си

НЗОК спира временно една от услугите си

Тя позволяваше на здравноосигурените да проверят какви прегледи и изследвания са отчели лекарите им
Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Твърденията за забавяне и неизпълнени обещания са безпочвени
662 мн. лв. е бюджетът на МЗ за 2020 г.

662 мн. лв. е бюджетът на МЗ за 2020 г.

Парламентът гласува окончателно финансовата рамка на здравното ведомство
Зачестява рака на гърдата при мъже

Зачестява рака на гърдата при мъже

15  вече са преминали лечение в КОЦ Пловдив от 2016 година до сега
1 2 3 4 5 ... 210 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019