Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

19-08-2019 15:28
Clinica.bg

press@clinica.bg
Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиитеГлобяват при отказ за информация, МЗ ще плаща ТЕЛК и на комплексни онкологични центрове
Лечебните заведения, определени да проследяват терапиите с лекарства трябва да докладват ежедневно за ефекта от тях. Тази информация трябва да се изпраща до Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти от лечебните заведения. При отказ следват глоби между 2500-5000 лв. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които са публикувани за обществено обсъждане.
Проектът на МЗ предлага и други глоби свързани с отказ от информация, както и за неспазване на разпоредбите на Закона. По този начин се цели да се сведат до минимум тези случаи и така контролните органи да могат да свършат работата си в пълнота. Също така с наложените глоби се цели дисциплиниране на лечебните заведения по отношение на придържането към Закона.

Измененията регламентират ясни задължения на лечебните заведения да предоставят информация административни цели на контролните органи в системата.

 

В противен случай са предвидени санкции

 

от 300 до 1000 лв. При неспазване на някоя от разпоредбите в закона също са предвидени глоби от 300 до 1000 лв., а при повторно извършване –1500 до 3000 лв. Ако нарушителят е едноличен търговец, санкциите са между 500до 1000 лв., а при повторно нарушение -от 600 до 2000 лв. Когато става дума за юридическо лице, глобите са съответно от 1500 до 3000 лв. и от 3000 до 5000 лв. при второ неспазване на правилата.

Проектът регламентира и извършването на оценка на необходимостта от създаване на нови комплексни онкологични центрове, както за извършване на нови медицински дейности от тях.

 

При анализитe ще бъдат използвани индикатори

 

като брой на лечебните заведения на територията на съответната област; броя на разкритите в тях структури и легла; кадрова и материална обезпеченост, проведени леглодни, преминали болни и използваемост на леглатаз, данните за действащите договори на НЗОК за болнична помощ и т.н.

Измененията дават и дефиниция на понятието „територия на лечебното заведение". Тя е във връзка със случите, в които границите на една общинска или държавна болница се разкрива ново звено. Проектът регламентира, че това може да се случи само, ако клиниките, отделенията и лабораториите в двете болници извършват различни медицински дейности.

 

„С предложението се цели да се създаде яснота

 

и да не се допуска противоречиво прилагане на разпоредбата", казват от МЗ.

Предлага се и възможност за целеви субсидии за текущ ремонт или финансово оздравяване на общинските лечебните заведения. Целта е тяхната стабилизация. Промените предвиждат още МЗ да финансира медицинската експертиза и ТЕЛК в държавни и общински комплексни онкологични центрове също както в болниците и центрове за психично здраве.

 

МЗ предлага и да отпадне крайният срок – до 31 декември,

 

в който лечебните заведения трябваше да се приведат в съответствие с медицинските стандарти. Той бе заложен в Закона за бюджета на НЗОК.

„С оглед специфичния предмет и широкия обхват на дейностите, които регламентират правилата за добра медицинска практика, правилата за добра фармацевтична практика и правилата за добра медицинска практика по здравни грижи, се създава възможност за изготвянето им от съответните съсловни организации в един по-продължителен период от време, а именно до края на месец ноември на тази година", пише в мотивите на МЗЮ.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 243 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020