Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

19-08-2019 15:28
Clinica.bg

press@clinica.bg
Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиитеГлобяват при отказ за информация, МЗ ще плаща ТЕЛК и на комплексни онкологични центрове
Лечебните заведения, определени да проследяват терапиите с лекарства трябва да докладват ежедневно за ефекта от тях. Тази информация трябва да се изпраща до Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти от лечебните заведения. При отказ следват глоби между 2500-5000 лв. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които са публикувани за обществено обсъждане.
Проектът на МЗ предлага и други глоби свързани с отказ от информация, както и за неспазване на разпоредбите на Закона. По този начин се цели да се сведат до минимум тези случаи и така контролните органи да могат да свършат работата си в пълнота. Също така с наложените глоби се цели дисциплиниране на лечебните заведения по отношение на придържането към Закона.

Измененията регламентират ясни задължения на лечебните заведения да предоставят информация административни цели на контролните органи в системата.

 

В противен случай са предвидени санкции

 

от 300 до 1000 лв. При неспазване на някоя от разпоредбите в закона също са предвидени глоби от 300 до 1000 лв., а при повторно извършване –1500 до 3000 лв. Ако нарушителят е едноличен търговец, санкциите са между 500до 1000 лв., а при повторно нарушение -от 600 до 2000 лв. Когато става дума за юридическо лице, глобите са съответно от 1500 до 3000 лв. и от 3000 до 5000 лв. при второ неспазване на правилата.

Проектът регламентира и извършването на оценка на необходимостта от създаване на нови комплексни онкологични центрове, както за извършване на нови медицински дейности от тях.

 

При анализитe ще бъдат използвани индикатори

 

като брой на лечебните заведения на територията на съответната област; броя на разкритите в тях структури и легла; кадрова и материална обезпеченост, проведени леглодни, преминали болни и използваемост на леглатаз, данните за действащите договори на НЗОК за болнична помощ и т.н.

Измененията дават и дефиниция на понятието „територия на лечебното заведение". Тя е във връзка със случите, в които границите на една общинска или държавна болница се разкрива ново звено. Проектът регламентира, че това може да се случи само, ако клиниките, отделенията и лабораториите в двете болници извършват различни медицински дейности.

 

„С предложението се цели да се създаде яснота

 

и да не се допуска противоречиво прилагане на разпоредбата", казват от МЗ.

Предлага се и възможност за целеви субсидии за текущ ремонт или финансово оздравяване на общинските лечебните заведения. Целта е тяхната стабилизация. Промените предвиждат още МЗ да финансира медицинската експертиза и ТЕЛК в държавни и общински комплексни онкологични центрове също както в болниците и центрове за психично здраве.

 

МЗ предлага и да отпадне крайният срок – до 31 декември,

 

в който лечебните заведения трябваше да се приведат в съответствие с медицинските стандарти. Той бе заложен в Закона за бюджета на НЗОК.

„С оглед специфичния предмет и широкия обхват на дейностите, които регламентират правилата за добра медицинска практика, правилата за добра фармацевтична практика и правилата за добра медицинска практика по здравни грижи, се създава възможност за изготвянето им от съответните съсловни организации в един по-продължителен период от време, а именно до края на месец ноември на тази година", пише в мотивите на МЗЮ.Болничните асоциации се обединиха в исканията си

Болничните асоциации се обединиха в исканията си

Настояват за изплащане на „надлимитната" дейност и да не се политизират проблемите в здравеопазването
НЗОК ще плаща терапията с кислород

НЗОК ще плаща терапията с кислород

Това ще стане от 1 декември 2019 г., каза министър Ананиев
МБАЛ Враца осъдена на 340 000 лв.

МБАЛ Враца осъдена на 340 000 лв.

Болницата трябва да ги изплати на "Медика кор" – Русе, реши Окръжният съд
Няма да продават части от болницата в Ловеч

Няма да продават части от болницата в Ловеч

Сградата на бъдещата Падиатрия ще се ремонтира според препоръките на експертите, каза министър Ананиев
9 нови линейки за Перник

9 нови линейки за Перник

Разработен е голям инвестиционен проект, по който ще бъдат обновени сградите на спешните центрове в областта, каза министър Кирил Ананиев
Областните болници - без заплати по КТД

Областните болници - без заплати по КТД

Очакваме решения на проблемите с приемането на НРД - 2020 и помощ от здравното министерство, каза д-р Васислав Петров
Оптимизират  Центъра  по радиационна защита

Оптимизират Центъра по радиационна защита

Предвижда се структурата да бъде обособена в четири направления, вместо в шест отдела, както това е регламентирано в действащия правилник
Трансплантираха черен дроб във ВМА

Трансплантираха черен дроб във ВМА

Донор е 43 г. мъж от Силистра, операцията е продължила 6 часа, съобщиха от болницата
Джипитата против сестрински практики

Джипитата против сестрински практики

Така ще се увеличат личните разходи за здраве, аргументират се те
Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Сдружението на общопрактикуващите лекари в България предлага промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната
1 2 3 4 5 ... 187 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019