пробив

Успешни операции на гигантски аневризми

15-08-2019 16:48
Clinica.bg

press@clinica.bg
Успешни операции на гигантски аневризмиТе са осъществени от германския топ неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски
Успешно приключиха операциите на двамата пациенти с гигантски аневризми приети в УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Интервенциите , бяха осъществени от германския топ неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков. Към момента и двамата пациенти са будни и в добър тонус, съобщиха от лечебното заведение.
Мъж на 54 години и жена на 61 години с гигантски аневризми, които криеха огромен риск за живота им бяха оперирани днес. За операциите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" пристигна световноизвестния германски неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес. Както Clinica.bg вече писа и двете интервенции се предаваха на живо, в реално време, в аулата на болницата.

 

Първият пациент беше 54-годишенния мъж

На който бяха поставени 11 стента в центъра на аневризмата. По този начин бе изграден напълно нов съд. Според медиците подобна интервенция е нещо, което рядко може да се наблюдава не само у нас, но и в световната практика. Вторият случай също беше силно комплициран, макар и не толкова рисков. Пациентката, която е на 61-годишна вече веднъж е била третирана от екипа на доц. Сираков, тъй като аневризмата й е била пред спукване.

„Тогава я третирахме в състояние

на спешност с койлове, което реши проблема за момента, но не и за в бъдеще. Затова сега, заедно с проф. Хенкес, поставихме 1 стент, който ще покрие входа на аневризмата и ще я изолира. Тази операция също е много рискована, макар и не колкото първата (рискът пациентката да не издържи операцията или да почине след това е 10%), затова предпочетохме в този момент до нас да е проф. Хенкес", обяснява единственият сертифициран български неврорентгенолог - доц. Станимир Сираков.

Двамата пациенти са настанени

в реанимацията на болницата, където ще бъдат под 24-часово наблюдение в следващите няколко дни. Около месец е критичният период за първия пациент. А иначе самото възстановяване трае между 3 и 6 месеца. В този период, във всеки момент състоянието на пациентите може да се влоши. Затова, дори да нямат конкретни оплаквания, им се правят контролни прегледи на третия и на шестия месец. Едва половин година след интервенцията може да се каже със сигурност, че опасността е преминала.

Идването на проф. Ханкес в България

спести на НЗОК над 300 000 лева, които иначе трябваше да бъдат дадени за лечението само на единия пациент в чужбина. Освен това съвместната интервенция беше ценен опит и за десетките специалисти от други болници, които проследиха на живо в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" какво правят двамата корифеи в областта на неврорентгенологията. 142 пациенти с аневризми са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" през миналата година. От началото на 2019 година до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са обаче, са били оперирани. Останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
90 деца до 1 година са починали за 3 месеца

90 деца до 1 година са починали за 3 месеца

Други 91 са били мъртвородени, сочат данните на НЦИОЗА за първото тримесечие на 2020 година
ВАП пита министри за мерките в социалните домове

ВАП пита министри за мерките в социалните домове

Покуратурата иска информация от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика за действията им срещу КОВИД-19
САЩ даряват средства за апаратура за КОВИД

САЩ даряват средства за апаратура за КОВИД

Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса
800 станаха случаите на КОВИД-19

800 станаха случаите на КОВИД-19

Заразените медици са 48 души,съобщиха от МЗ
Задържаха мъж за побой над медик

Задържаха мъж за побой над медик

В центъра на София лекар от ЦСМП е удрян в лицето, по случая е образувано досъдебно производство
СЗО с препоръки за домашно лечение на Ковид 19

СЗО с препоръки за домашно лечение на Ковид 19

На старицата на БЛС са публикувани последните инструкции, съобразени с изискванията на световната организация
Касата ще плаща нова терапия за левкемия

Касата ще плаща нова терапия за левкемия

Честотата на заболеваемостта се е увеличила през последните 40 г., казаха експерти
Увеличават заплатите  УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Увеличават заплатите УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Началниците на клиники и отделения ще взимат 1400 лева
Избраха строител на Детската болница

Избраха строител на Детската болница

Консорциумът "Детско здраве" е определен за изпълнител на обществената поръчка
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020