Напредък

Жалваме се от лечение онлайн

15-10-2016 14:36
8% от проверените сигнали в ИАМО са за лекарски грешкиЖалваме се от лечение онлайн
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Пациентите, които се съмняват, че е допусната грешка или нарушение на правилата при лечението им ще могат да подават сигнали онлайн в нова електронна платформа. Тя се казва „Здравен отзив" (www.zdravenotziv.bg) и е дело на Националната пациентска организация.

Сигналът се получава оналйн, след което се обработва и се насочва към съответната институция, която може да го провери и вземе отношение по него. Съответно гражданинът, който го е подал ще може да следи движението на сигнала чрез код за достъп, който получава, обясни д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО. Също така той ще получава на мейла си писма докъде е стигнало разглеждането му.

Движението на сигналите ще бъде видимо и за останалите хора, но без конкретните данни на подателя. Институциите в здравеопазването също ще имат достъп до системата, за да виждат синалите към нея. 
Освен жалби в сайта ще се качват и положителни отзиви на пациентите към лекари и болници, допълни д-р Хасърджиев. Целта на платформата е да се подобри качеството на оказваната медицинска помощ у на удолетвореността на пациентите от нея. Платформата може да послужи и като ориентир за състоянието на системата. В нея ще се отговаря и на въпроси на пациенти от квалифицирани експерти. 
1027 са жалбите в Изпълнителна агенция "Медицински одит" само за последната година и половина, каза междувременно проф. Златица Петрова, директор на институцията. Най-голяма част от тях - 67%, са свързани точно с качеството на лечение. Липсата на достатъчно адекватна медицинска помощ, както и на информация са сред най-честите проблеми. Макар и по-рядко пациентите се оплакват и от неправомерно искане на средства. Най-много са сигналите в сферата на хирургията, АГ и педиатрията, каза още проф. Петрова. Заради това агенцията там направи и тематични проверки.
При около 8% от проверените сигнали експертите са се натъкнали на индивидуални лекарски грешки. Толкова е този процент и в света, обясни проф. Петрова. В повечето случаи на нарушения обаче става дума не за лекарски, а за медицински грешки. При тях недоразуменията се дължат на лоша органзиация или мениджмънт в лечебните заведения.
За съжаление у нас все още има норматвини пропуски при дефинирането на тези понятия. Това обаче води до проблеми в съда. Заради това от ИАМО са поискали съдействие от Омбудсмана. Идеята ни е да се запише в наредба, че при съдебни дела важат текстовете от чл. 81 в закона за здравето, където се казва какво е адекватна медицинска помощ, обясни главният секретар на ИАМО Димитър Евлогиев. Ако това не се направи, решенията на магистратите в страната ще бъдат диаметрално различни за аналогични казуси.


ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

МЗ застана зад ОС на детската болница

МЗ застана зад ОС на детската болница

От ведомството няма да го разпуснат, въпреки нападките и обвиненията към членовете му от страна на собствениците на "Мама и аз"

И

И "Св. Наум" остава със сегашния си директор

Акад. Иван Миланов е единственият кандидат за поста и продължава към финалния кръг в конкурса на МЗ
Двойно повече парамедици обучи ВМА

Двойно повече парамедици обучи ВМА

Те са 12 военнослужещи, спрямо шест през миналата година, когато програмата бе въведена пилотно
Двама в битка за Инфекциозна болница

Двама в битка за Инфекциозна болница

Това са д-р Искра Симова и д-р Тома Томов, досегашният шеф проф. Татяна Червенякова ще е независим член на борда, съобщиха от МЗ
ДАНС да каже мотива за исканите обяснения

ДАНС да каже мотива за исканите обяснения

Общественият съвет няма да се откаже от истинска детска болница, продължаваме напред, казва Мария Бресничка
Без радиация у нас след пожар в румънска АЕЦ

Без радиация у нас след пожар в румънска АЕЦ

Европейската платформа за обмен на данни EUROPED и на националната автоматизирана система за мониторинг не регистрират изменения, съобщиха от АЯР
1 2 3 4 5 ... 508 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ