Статистика

Увеличение на безработните през юли

15-08-2019 14:27
Clinica.bg

press@clinica.bg
Увеличение на безработните през юли Общо 172 643 търсят работа, наблюдава се леко увеличение в броя им спрямо юни – с 2 984 души, казаха от Агенцията по заетостта
172 643 са регистрираните безработни в бюрата по труда през юли, като се наблюдава леко увеличение спрямо юни – с 2 984 души. Нарастването е обусловено както от намаляващото търсене на кадри за сезонни дейности, така и от ефекта на кампанията на Агенцията по заетостта по активиране на нетърсещите работа или обучение лица в трудоспособна възраст, казаха оттам. В сравнение със същия месец на 2018 г. безработните в бюрата по труда са с 13 191 по-малко.
Общо 3 017 души, които нито работят, нито учат са се регистрирали в бюрата по труда през юли, показват статистическите данни на Агенцията по заетостта. От началото на годината служителите са активирали 17 328 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование, активни действия на кариерните центрове, на трудовите посредници, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др. 


Равнището на регистрирана безработица през юли

аааа

  е 5.3%. Агенцията по заетостта отчита леко нарастване от 0.1 процентни пункта спрямо предходния месец и спад от 0.4 процентни пункта на годишна база. През юли новорегистрираните безработни са 24 874. Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 670 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

Постъпилите на работа през юли са 15 226 безработни, като 92.0% от тях са устроени в реалната икономика. Други 394 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.

 

В резултат от изпълнението на активните мерки

 

за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени 1 215 лица: 669 – по програми и мерки за обучение и заетост и 546 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". През юли в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 669 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 3 925 безработни.

 

Заявените работни места на първичния пазар

 

на труда през юли са 15 350, като 76.4% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.5%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.3%), административните и спомагателните дейности (10.3%), образованието (9.6%), хотелиерството и ресторантьорството (7.2%), и други. Най-търсените групи професии и този месец са: преподаватели; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; стопански и административни техници и приложни специалисти; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; водачи на МПС и подвижни съоръжения и други.

Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.Поне 6% ръст на пенсиите

Поне 6% ръст на пенсиите

Точният процент ще стане ясен по-късно, каза социалният министър Бисер Петков
1286 лв. средна заплата в здравеопазването

1286 лв. средна заплата в здравеопазването

Tя се покачва спрямо първото тримесечие на годината, показват данните на НСИ
Мобилно бюро по труда на обиколка в страната

Мобилно бюро по труда на обиколка в страната

Поетапно услугата ще започне да функционира във всички административни области с изключение на град София, казаха от Агенцията по заетостта
Помощи само при редовни в училище

Помощи само при редовни в училище

Държавата ще продължи да плаща дневни и квартира при лечение на деца в чужбина
130 групови срещи за подкрепа на безработни

130 групови срещи за подкрепа на безработни

Психолозите на Агенцията по заетостта са дали съвети на 1500 души
Проучват потребностите от кадри

Проучват потребностите от кадри

Агенцията по заетостта призовава работодателите да споделят, какви служители им трябват
Искат НОИ да плаща първите 3 дни болничен

Искат НОИ да плаща първите 3 дни болничен

Работодателите са натоварени излишно и неоснователно, смятат депутати от "Воля", които предлагат промени в Кодекса за социалното осигуряване
1362 трудови злополуки през 2019 г.

1362 трудови злополуки през 2019 г.

Докато си изкарват хляба 24 души са загубили живота си тази година
КНСБ: Пазете работниците в жегите

КНСБ: Пазете работниците в жегите

Синдикатът припомня, че шефовете са длъжни да осигурят нормални условия за служителите си по време на горещите месеци
Размерът на минималната заплата остава без промяна

Размерът на минималната заплата остава без промяна

Държавата, бизнесът и синдикатите няма да договорят механизъм за увеличаването й през тази година
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019