Статистика

Увеличение на безработните през юли

15-08-2019 14:27
Clinica.bg

press@clinica.bg
Увеличение на безработните през юли Общо 172 643 търсят работа, наблюдава се леко увеличение в броя им спрямо юни – с 2 984 души, казаха от Агенцията по заетостта
172 643 са регистрираните безработни в бюрата по труда през юли, като се наблюдава леко увеличение спрямо юни – с 2 984 души. Нарастването е обусловено както от намаляващото търсене на кадри за сезонни дейности, така и от ефекта на кампанията на Агенцията по заетостта по активиране на нетърсещите работа или обучение лица в трудоспособна възраст, казаха оттам. В сравнение със същия месец на 2018 г. безработните в бюрата по труда са с 13 191 по-малко.
Общо 3 017 души, които нито работят, нито учат са се регистрирали в бюрата по труда през юли, показват статистическите данни на Агенцията по заетостта. От началото на годината служителите са активирали 17 328 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование, активни действия на кариерните центрове, на трудовите посредници, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др. 


Равнището на регистрирана безработица през юли

аааа

  е 5.3%. Агенцията по заетостта отчита леко нарастване от 0.1 процентни пункта спрямо предходния месец и спад от 0.4 процентни пункта на годишна база. През юли новорегистрираните безработни са 24 874. Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 670 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

Постъпилите на работа през юли са 15 226 безработни, като 92.0% от тях са устроени в реалната икономика. Други 394 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.

 

В резултат от изпълнението на активните мерки

 

за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени 1 215 лица: 669 – по програми и мерки за обучение и заетост и 546 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". През юли в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 669 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 3 925 безработни.

 

Заявените работни места на първичния пазар

 

на труда през юли са 15 350, като 76.4% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.5%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.3%), административните и спомагателните дейности (10.3%), образованието (9.6%), хотелиерството и ресторантьорството (7.2%), и други. Най-търсените групи професии и този месец са: преподаватели; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; стопански и административни техници и приложни специалисти; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; водачи на МПС и подвижни съоръжения и други.

Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.25% ръст на е-услугите на НОИ

25% ръст на е-услугите на НОИ

Онлайн услуга с най-голямо нарастване е „Справка за социално осигуряване по ЕГН – текущо състояние"
Променят удръжките при запорите на пенсии

Променят удръжките при запорите на пенсии

Корекцията е заради увеличената минимална заплата от 1 януари
Омбудсманът: Минималната пенсия да не е под линията на бедност

Омбудсманът: Минималната пенсия да не е под линията на бедност

Диана Ковачева изпрати такава препоръка до социалния министър Деница Сачева, повод са стотиците жалби
Бизнес и синдикати на среща при премиера

Бизнес и синдикати на среща при премиера

Предлагат да се подпише национално тристранно споразумение за реформи в ключови сфери
Втори сме в ЕС по ръст на заплатите

Втори сме в ЕС по ръст на заплатите

Увеличението е с 10 на сто през третото тримесечие, показват данните на Евростат
Средният осигурителен доход мина 1000 лв.

Средният осигурителен доход мина 1000 лв.

Трудът на българите става все по-добре оценен, написа премиерът Борисов във Фейсбук
Заплатите на социалните работници с 15% ръст

Заплатите на социалните работници с 15% ръст

От увеличението ще се възползват около 4 700 души
Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли

Майчинството остава 380 лв. през втората година, решиха депутатите
Скандал прекъсна обсъждането на бюджета на ДОО

Скандал прекъсна обсъждането на бюджета на ДОО

Депутатите не успяха да гласуват увеличението на минималната пенсия на 250 лв., дебатите продължават в сряда
3 млн. лв. източени от НОИ с фалшиви документи

3 млн. лв. източени от НОИ с фалшиви документи

Бивша служителка е излъгала 18 души, че е закупила за тях осигурителен стаж, а всъщност фалшифицирала документите им
1 2 3 4 5 ... 8 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020