Проект

Мониторинг на трансплантациите в болниците

14-08-2019 16:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Мониторинг на трансплантациите в болницитеОбучават медици от интензивните и спешни отделения да идентифицират идентифициране на потенциални донори на орган, предвижда програмата на МЗ
Мониторинг и по-сериозно ангажиране на болниците в страната в системата на трансплантациите. Това са част от мерките в проекта на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане не трансплантацията в България, която МЗ публикува за обществено обсъждане.
Тя е насочена към решаване на ключови проблеми като недостига на органи, който е на лице в световен мащаб, както и към увеличаване на трансплантациите у нас, които са пъти по-малко от другите европейски държави. Към настоящия момент от присаждане на нови органи у нас се нуждаят 1139 души. 1018 болни чакат за трансплантация на бъбреци, 47 души за сърце, за на черен дроб -46 пациенти за черен дроб, 18 души за бял дроб и 10 болни за панкреас.

 

Програмата обхваща всички етапи в трансплантационния

 

процес- насърчаване на донорството, координацията, логистиката, извършването на самите операциите, възстановителния период и др. Програмата е насочена и към увеличаването на преживяемостта на реципиентите след трансплантация като се достигне европейското ниво от 70% петгодишна преживяемост след извършена трансплантация. Програмата цели още повече донори на стволови клетки, както и подкрепа за живото донорство-родствено и кръстосано. В тази връзка са предвидени мерки, които обхващат дейността на болниците, координаторите и цялото обществото. Още тази година е планирано сформирането на Национален координационен съвет (НКС), който ще има за задача да ръководи програмата.

 

МЗ и ИАМО ще определят шестима регионални

 

координатори. Те ще трябва да проследяват донорските ситуации в конкретния район и да ежемесечно да отчитат причините, поради които не се подават потенциални донори от болниците в тези региони. 30 областни координатори, от които поен трима в София-град. пък ще бъдат отговорни за лечебните заведения. Ще има и по един координатор в донорските бази и в болниците, в които се извършват трансплантациите. Програмата е насочена и към разработване на механизми за улесняване на идентифицирането на донорите на органи в България и трансграничния обмен в Европа.

 

Предвиждат се и обучения на медицински специалисти

 

и от интензивното отделение и спешна помощ за идентифициране на потенциални донори на орган. По-голяма ангажираност е предвидена и за болничните шефове. Предлага се в договорите им за управление на лечебните заведения, извършващи дейности по донорство, да бъде вписана и тяхната изрична отговорност за организиране на процеса по откриване, поддържане и предоставяне на потенциални донори с установена мозъчна смърт, както и за контрола върху дейността, предвижда програмата.

Планирани са и различни обучения за директорите на болниците, лекарските екипи, координаторите и др.

 

Програма създава и възможност за ползване на

 

информацията за хоспитализирани пациенти на НЗОК за нуждите по наблюдение и контрол на дейностите по донорство и трансплантация. За тази цел е планирано изграждане на връзка между системата за отчитане на болниците към съответните здравни каси и софтуерната система на ИАМН, НЗОК и МЗ. Също така ще се въведе и система за за отчетност и мониториране на резултатите от трансплантационната дейност по лечебни заведения. Програмата предвижда още подобряване на логистиката, осигуряване на 24-часова възможност за комуникация между координаторите и ИАМН. Относно повишаването на капацитета на националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък, се предвижда създаване на стандарти за добра лабораторна и медицинска практика, както и повишаване на квалификацията на специалистите.

С цел привличане на общественото внимание са предвидени информационни кампании и включване на теми за трансплантацията и донорството в учебните планове на средните училища.Нов шанс за живот на двама

Нов шанс за живот на двама

На 31 годишен мъж от Монтана извършиха бъбречна трансплантация в Александровска, а на 46-годишен от Стара Загора чернодробна трансплантация във ВМА
Нова донорска ситуация във Варна

Нова донорска ситуация във Варна

Близките на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, взеха решение да дарят органите й на нуждаещи се пациенти
Търново е водеща донорска база

Търново е водеща донорска база

От общо 13 донорски ситуации за 2019 г., 5 са реализирани в „Д-р Стефан Черкезов"
Връчват награди за принос към донорството

Връчват награди за принос към донорството

Призове ще получат координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения
Раздават донорски карти в София

Раздават донорски карти в София

Два са обособените пунктове, пред Народния театър „Иван Вазов" и пред НДК
Лозенец има разрешение за трансплантации на бял дроб

Лозенец има разрешение за трансплантации на бял дроб

Ако се появи донор ние ще продължим с екипа на болница Лозенец и на болницата от Хановер да правим толкова трансплантации, колкото донори имаме, каза министър Кирил Ананиев
График за раздаване на донорски карти

График за раздаване на донорски карти

На 14 ноември БЧК ще раздава документите в Асеновград и Благоевград
Меморандум за кампанията „Да! За живот!“

Меморандум за кампанията „Да! За живот!“

Той бе подписан между МЗ и съсловни и пациентски организации
Доброволци започват да раздават донорски карти

Доброволци започват да раздават донорски карти

В следващите дни те ще са в Добрич, Търговище, Горна Оряховица и Кюстендил
Стабилно е състоянието на пациента с трансплантиран бял дроб

Стабилно е състоянието на пациента с трансплантиран бял дроб

Toй е добре, изправя се и ходи, каза здравният министър Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019