Проект

Мониторинг на трансплантациите в болниците

14-08-2019 16:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Мониторинг на трансплантациите в болницитеОбучават медици от интензивните и спешни отделения да идентифицират идентифициране на потенциални донори на орган, предвижда програмата на МЗ
Мониторинг и по-сериозно ангажиране на болниците в страната в системата на трансплантациите. Това са част от мерките в проекта на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане не трансплантацията в България, която МЗ публикува за обществено обсъждане.
Тя е насочена към решаване на ключови проблеми като недостига на органи, който е на лице в световен мащаб, както и към увеличаване на трансплантациите у нас, които са пъти по-малко от другите европейски държави. Към настоящия момент от присаждане на нови органи у нас се нуждаят 1139 души. 1018 болни чакат за трансплантация на бъбреци, 47 души за сърце, за на черен дроб -46 пациенти за черен дроб, 18 души за бял дроб и 10 болни за панкреас.

 

Програмата обхваща всички етапи в трансплантационния

 

процес- насърчаване на донорството, координацията, логистиката, извършването на самите операциите, възстановителния период и др. Програмата е насочена и към увеличаването на преживяемостта на реципиентите след трансплантация като се достигне европейското ниво от 70% петгодишна преживяемост след извършена трансплантация. Програмата цели още повече донори на стволови клетки, както и подкрепа за живото донорство-родствено и кръстосано. В тази връзка са предвидени мерки, които обхващат дейността на болниците, координаторите и цялото обществото. Още тази година е планирано сформирането на Национален координационен съвет (НКС), който ще има за задача да ръководи програмата.

 

МЗ и ИАМО ще определят шестима регионални

 

координатори. Те ще трябва да проследяват донорските ситуации в конкретния район и да ежемесечно да отчитат причините, поради които не се подават потенциални донори от болниците в тези региони. 30 областни координатори, от които поен трима в София-град. пък ще бъдат отговорни за лечебните заведения. Ще има и по един координатор в донорските бази и в болниците, в които се извършват трансплантациите. Програмата е насочена и към разработване на механизми за улесняване на идентифицирането на донорите на органи в България и трансграничния обмен в Европа.

 

Предвиждат се и обучения на медицински специалисти

 

и от интензивното отделение и спешна помощ за идентифициране на потенциални донори на орган. По-голяма ангажираност е предвидена и за болничните шефове. Предлага се в договорите им за управление на лечебните заведения, извършващи дейности по донорство, да бъде вписана и тяхната изрична отговорност за организиране на процеса по откриване, поддържане и предоставяне на потенциални донори с установена мозъчна смърт, както и за контрола върху дейността, предвижда програмата.

Планирани са и различни обучения за директорите на болниците, лекарските екипи, координаторите и др.

 

Програма създава и възможност за ползване на

 

информацията за хоспитализирани пациенти на НЗОК за нуждите по наблюдение и контрол на дейностите по донорство и трансплантация. За тази цел е планирано изграждане на връзка между системата за отчитане на болниците към съответните здравни каси и софтуерната система на ИАМН, НЗОК и МЗ. Също така ще се въведе и система за за отчетност и мониториране на резултатите от трансплантационната дейност по лечебни заведения. Програмата предвижда още подобряване на логистиката, осигуряване на 24-часова възможност за комуникация между координаторите и ИАМН. Относно повишаването на капацитета на националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък, се предвижда създаване на стандарти за добра лабораторна и медицинска практика, както и повишаване на квалификацията на специалистите.

С цел привличане на общественото внимание са предвидени информационни кампании и включване на теми за трансплантацията и донорството в учебните планове на средните училища.По 3 хил. евро на трафикант за донор

По 3 хил. евро на трафикант за донор

Двама са осъществявали връзката на желаещите да "дарят" орган и нуждаещите се
Разкриха канал за трафик на донори

Разкриха канал за трафик на донори

За участие в схемата са задържани четирима души
Търсят нов център за трансплантация на бял дроб

Търсят нов център за трансплантация на бял дроб

Австрия прекрати този вид операции за чужденци, каза Росен Иванов
5 нови трансплантации

5 нови трансплантации

Близките на 33 годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт дариха негови органи, за да помогнат на други хора
Нов шанс за живот

Нов шанс за живот

Трима пациенти бяха трансплантирани, след като 63 годишна жена стана донор на черен дроб и бъбреци
Искаме европари за хеликоптери

Искаме европари за хеликоптери

Санитарният въздушен транспорт ще е за реакция при донорски ситуации, темата е поставена на заседанието на Съвета на министрите на здравеопазването в Люксембург
Българка официално в листата на Евротрансплант

Българка официално в листата на Евротрансплант

Казаха ми да бъда 24 часа на телефона и когато ми се обадят да съм на летището до 2 часа, разказа Илияна Христова
Над 40 пациенти с нов шанс за живот

Над 40 пациенти с нов шанс за живот

Данните са за периода от 2018 г. до сега, воден флашмоб в подкрепа на донорството се проведе във Варна
Изкуство в подкрепа на донорството

Изкуство в подкрепа на донорството

Студентите от НБУ се включват със свои произведения
Нов шанс за живот за двама пациенти

Нов шанс за живот за двама пациенти

Бъбречните трансплантации са извършени в Александровска болница
1 2 3 4 5 ... 12 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019