отговор

МЗ: Спазили сме закона и сме съгласували обществената поръчка за Детската болница

14-08-2019 14:44
Clinica.bg

press@clinica.bg
 МЗ: Спазили сме закона и сме съгласували обществената поръчка за Детската болницаАгенцията за обществените поръчки е съгласувала процедурата
Обществената поръчка за Детската болница е направена съгласно ЗОП и е съгласувана с Агенцията за обществени поръчки. Това обявиха от Министерството на здравеопазването. От ведомството изтъкнаха, че провеждат политиката на пълна прозрачност.
В отговор на журналистически въпроси и само ден след като Комисията за защита на конкуренцията отхвърли възраженията на фирма „ВДХ" АД срещу обществената поръчка за Националната детска болница от Министерство на здравеопазването заявят, че са спазили закона и са извършили съгласувателна процедура с Агенцията за обществените поръчки. Освен това в хода на подготовката на цялостната документация са ангажирали водещи педиатри от страна.

 

Ведомството е проучило практиката

и опита на други държави. Затова е написало, че от фирмата изпълнител се изисква наличието на опит в изграждането лечебни заведения за болнична помощ, наличие на опитен и доказан екип от специалисти на отделните етапи на проектирането и изграждането, уточняват от МЗ. След провеждане на обществена поръчка сградата е обследвана. Това се е случило през месец февруари 2019 г. от фирма „Балмер инженеринг" ООД, напомнят от здравното ведомство. А заключението е, че строежът може да бъде завършен след извършване на строително-възстановителни дейности. „Препоръчва се да бъде извършено възстановяване на целостта на сечението на стоманобетоновите елементи и усилване на подовите конструкции и стоманобетонови шайби. В общия разчет за изграждане на лечебното заведение са предвидени и средства за строително-възстановителните дейности", съобщават от ресорното министерство.

Те посочват още, че отделните части на инвестиционния проект

във фаза „Технически проект" ще бъдат придружени с подробни количествени сметки, както е разписано в техническата документация. На всеки етап от изграждането на обекта възложителят ще контролира изпълнението на заданието, в качеството си на инвеститор. Освен това МЗ ще обяви и обществена поръчка за осъществяване на строителен надзор по време на строителния процес. Допълнително, поради стратегическия характер на лечебното заведение за страната, екипът на МЗ също ще осъществява оперативен контрол на всеки етап от изграждане на болницата, се посчва в изявлението на здравното ведомство. Съгласно тръжната документация, възложителят няма да приема изготвените от изпълнителя проекти по отделните части на строителството до отстраняване на констатираните недостатъци.

В документацията на поръчката по ЗОП

са поставени изисквания към фирмата изпълнител за съгласуване на визата за проектиране със съответните експлоатационни дружества. Посочено е още, че ще се спазват девет броя Наредби в тази област. Те са Наредба № Iз-1971 от 29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар; Наредба № 8 от 28 юли 1999 г. за правила и норми за разполагане на технически проводи и съоръжения в населени места; Наредба № 4 от 17.06.2005 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации; Наредба № 4 от 22 декември 2010 г. за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства; Наредба № 3 за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии; Наредба № 6/24.02.2014г. за присъединяване на производители и потребители на ел. енергия към преносната и разпределителната мрежа; Наредба №1 от 27 май 2010 г. за проектиране, изграждане и поддържане на електрически уредби за ниско напрежение в сгради; Наредба №4 от 28.12.2010 г. за мълниезащита на сгради, външни съоръжения и открити пространства; Наредба № 15 от 28.07.2005 г. за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и експлоатация на обектите и съоръженията за производство, пренос и разпределение на топлинна енергия.

Предвижда се болницата да бъде оборудвана

с високотехнологична медицинска апаратура и обзавеждане, като те не са предмет на настоящата обществена поръчка, изтъкват от МЗ. Също така ще бъде използвана и наличната годна медицинска апаратура от съществуващите детски отделения към държавните болници. Ще бъдат закупени нови апарати за клиниките по образна диагностика, интензивно лечение и спешна помощ. В това направление ще бъдат проведени процедури по кандидатстване за финансиране с европейски средства, съобщават от Министерството на здравеопазването. Предстои КЗК да се произнесе по жалбата на Камарата на архитектите в България, които искат Комисията да спре обществената поръчка с временна мярка. Основните възражения са по отношение избраният от възложителя вид на процедурата - инженеринг.НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
Радев: Да изградим съвременна детска болница

Радев: Да изградим съвременна детска болница

Държавният глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да се вземе най-доброто решение
150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

Още 400 хил. лв. са за енергийната ефективност на МБАЛ Тутракан, реши правителството
Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

План на ЕС предвижда мрежата да се изгради у нас до 2022 г., казва министърът
Изоставаме в лечението на чревните заболявания

Изоставаме в лечението на чревните заболявания

Над 20 хил. е броят на хората с такива проблеми, но едва около 3000 от тях са на терапия
Болниците няма да връщат пари

Болниците няма да връщат пари

Това е потвърдено след среща в МЗ, казаха от Българския лекарски съюз
Карантината намали случаите на хепатит А

Карантината намали случаите на хепатит А

Честото миене на ръцете заради КОВИД-19 доведе до драстичен спад на заразените, сочат данните на НЦОЗА
Отстраниха 19 миоми на жена, за да има второ дете

Отстраниха 19 миоми на жена, за да има второ дете

Лекари от болница „Надежда" извършиха уникална операция с диоден медицински лазер
1 2 3 4 5 ... 214 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020