лица

С обич в сърцето

16-08-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
С обич в сърцето Да си нося новите дрехи, тази мисъл ме води напоследък, казва д-р Феодор Оджаков
Доктор Феодор Оджаков е 30 годишен русенец. Работи в Клиниката по Съдебна медицина и деонтология, Александровска болница. Той е трето поколение медик. Историята на Оджаковия род е повече от интересна. Шеметна и пъстра плетеница от съдбите на служители на Темида и на Хипократ.
Бащата на д-р Феодор Оджаков е лекар, специалист по образна диагностика. Дядо му, пък е хирург. Другата част от родата са прависти. А историята помни как преди 1944 година семейството е живяло в София. После биват изселени и така попадат в „ Малкия Париж", град Русе. Дядото на дядо ми е бил върховен съдия, с гордост разказва д-р Оджаков.

 

На живота гледа с неподправено

чувство за хумор. То наднича дори в начина, по който преобръща сентенците. Казва, че най му допада мисълта „ Носете си новите дрехи". И ако си мислите, че в нея той открива посланието да се наслаждаваме на мига, определено грешите. Д-р Оджаков открива друго, новите дрехи се носят днес, защото утре може и да не ти станат. "Обичам да си хапвам всичко, за това имам огромен проблем с килограмите", смее се той.

Завършил е в Русе английската гимназия

разказва, че в ученическите години е придобил навика с огромен интерес да чете книги. В литературата открива начин да надникне в различни времена, епохи и държави. И макар, че не си спомня да е имал любим предмет в училище в дипломата е наредил отгоре до долу само шестици. Така желязно подплатен със знания и висок бал атакува Медицинския университет в София, където е приет. Там среща и бъдещата си съпруга.

Историческите романи,

пътешествията, дори на близки разстояния, са сред любимите му занимания. В родния Русе отскача, за да види родителите си. Прави го все по-рядко. Честичко обаче отправя мисли за живот зад граница, не заради друго, а защото тук дума описваща живота е нестабилност. „Като студент бях по-убеден, че искам да живея и работя в България. Сега ме притеснява неразборията навсякъде и липсата на възможност да планираш бъдещето си, защото непрекъснато се променят правилата на играта", споделя той.

Казва, че е щастлив, защото е успял

да вземе специалност, тъй като Наредбата за специализации е документът, който през няколко години все се променя. Сега се чуди дали няма да се променят и правилата на пазара. Чуди се дали ще може да си позволи да си купи жилище. Освен това се пита дали ще може да изучи бъдещите си децата си по действащите правила в момента, или пък те коренно ще се променят до тогава.

Стигнал е да убеждението,

че в чужбина едва ли би си намерил работа, като съдебен медик. Вероятно за това, все още не е стегнал куфарите. За него е важно да не прави кампромис с професията на съдебен лекар, защото я обича. За нея разказва с възторг, изтъквайки уникалността й  „Тя е затворена специалност. Има връзка с правораздаването на една държава, много трудно се допуска да я практикуват чужденци. А вероятността да я упражнявам зад граница е направо минимална", казва той.

Споделя още, че работата на съдебния

лекар е много различна, защото всеки ден среща различни казуси. Освен това в тази професия има време за размисъл, а сблъсъкът с различните човешки истории, пък разширява светогледа му. Уточнява, че точно тези парченца от житейския пъзел го примиряват. Като му напомнят, че нищо не започва, нито пък свършва с него.

Не е набожен, но вярва в кармата

затова гледа да прави повече добрини, а неволните лошотии да са по-малко. Открил е тайната на спокойствието и ми я доверява. Когато ежедневието ме притисне до стената, а душата ми крещи за релакс, грабвам книжката и моливите и започвам да оцветявам, като децата., казва д-р Оджаков. Мечтае един ден да може да си позволи с кораб да обиколи света. Първата спирка казва, че ще е Перу. Сега обаче брои дните, до началото на лятната ваканцията и до срещата с морето, което тази година все още не е успял да види. Сънува дивите плажове на Синеморец, към които ще тръгне с обич в сърцето.За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020