Коментари

Колективният договор е успех

14-10-2016 14:19
Проблемите в сектора са много, трябва да ги променим, за да ни вярват, казва д-р Иван Кокалов Колективният договор е успех
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Подписването на Колективния трудов договор за отрасъл „Здравеопазване" предизвика поредица от негативни коментари от страна на работодателските организации. Стъпка в правилната посока ли е повишаването на минималните заплати в сектора, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.
Колективният трудов договор е един успех. Моят подпис стои под него на първо място от синдикатите. Мисля, че водихме едни много добри преговори, разбира се имаше и противоречия. Не мога да разбера колегите от Лекарския съюз, тъй като ние заедно се борим да задържим кадрите в България, да има кой да лекува българите. В същото време разбрах, че те не са били доволни, че щели да фалират болници, от къде ще бъдат взети парите. Всичко това е сметнато и това не е първият колективен договор, който подписвам. И да разсеем едно разбиране или измама- ние сме подписали Колективния трудов договор за началните работни заплати в отделните категории лечебни заведения, не сме подписали минимални осигурителни прагове. Нека да го прочетат. Това са начални заплати, под които не може да се падне, от тях може да се върви нагоре. Нека да разсеем това недоразумение, защото някой не е прочел добре договора.
Всеки път, когато синдикатите договорят нещо като увеличение на минималните заплати в страната, започва един рев на работодателите, че ще се увеличи безработицата, че не знам си кой ще фалира, такова нещо никога не се е случвало, аз го гарантирам, има изследвания на нашия институт. Естествено е, че на работодателите не им се дават пари, но в същото време трябва да се мисли държавнически. Няма определена категория специалисти, ние имаме недостиг на медицински сестри, лаборанти и акушерки, в същото време Западна Европа изпитва глад и ги примамва с добри заплати. Редно е и от политическа гледна точка, затова и с министерството все пак си стиснахме ръцете да увеличаваме доходите, за да задържаме лекарите тук, да има кой да лекува българите. Виждам, че има реакция от страна на лидери, представители на национални и работодателски организации, но това е нонсенс, тъй като хората, които са подписали, са представили документи, че са оторизирани от техните организации, не е необходимо мен да ме оторизира Пламен Димитров да подписвам договор, защото аз съм лидер на федерацията и тя като ме оторизира това е достатъчно от юридическа гледна точка.
Проблеми в здравеопазването и работниците в този сектор са много. От гледна точка на синдикатите си остава проблема с доходите. Ние трябва да продължаваме да увеличаваме доходите и на тези, които получават пари през държавния бюджет и МЗ, и през касата. Разбира се, различни са механизмите. Един от тях е и контрола върху разхода, друг от тях е увеличаване на приходите. Така че в сърцевината са доходите. Разбира се, основен проблем са още квалификацията и правата на работещите, защото в много голяма частните болници не се съблюдава кодекса, не се съблюдава работното време, не се плаща за празници, така че има много проблеми, които са в ръцете на синдикатите. Ние трябва чрез законодателството и чрез нашата активна дейност да ги променим, иначе хората няма да ни вярват.

Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
1 2 3 4 5 ... 563 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ