рестрикции

Забраниха пластмасовитe бутилки в САЩ

20-08-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Забраниха пластмасовитe бутилки в САЩСпоред новата наредба от днес течностите на международното летище в Сан Франциско ще са само в алуминиеви кенчета или стъклени шишета
От днес влиза в сила забраната за продажба на вода в пластмасови бутилки на летището в Сан Франциско, САЩ. Според новата наредба течностите на аерогарата вече се предлагат само в алуминиеви кенчета или стъклени шишета. Мярката е част от усилията на градската администрация да намали отпадъците. Складирането на пластмаса в депа за отпадъци крие рискове за екологията, а индиректно и за здравето, каза за Clinica.bg проф. Нели Косева.
Според новите правила водата в магазините и заведенията на аерогарата вече се предлагат само в алуминиеви кенчета, бутилки от материали, сертифицирани за рециклиране, или стъклени шишета. Забраната се отнася за всички видове пластмаса, в които се съхранява вода - изворна, минерална, газирана и обогатена с електролити. Властите дори съветват пътниците да носят собствени бутилки за многократна употреба и да ги пълнят от чешмите на летището.

Темата за опазването на природата

 

от замърсяване става все по-актуалнана последък, казва проф. Нели Косева, директор на Института по полимери в БАН. По думите й властите в САЩ са предприели тези мерки, заради проблема с отпадъците. Оказва се, че в Сан Франциско, въпреки програмата за рециклиране на отпадъци, количеството им постоянно расте. Проблемът с управлението на боклуците е от особена важност за всяка държава, добавя ученият. По думите й опасността идва от навлизането на продуктите на разграждане на отпадъците в почвата. От там те попадат в подпочвените води и във водоемите.„ Проблемът не се крие в някакви вреди от самия полимерен материал, пластмаса. Заплахата идва от продуктите, които се получават при разграждането й. Най-общо казано, това са нискомолекулни вещества, които се получават под въздействието на различни фактори. В коктейла от разградни продукти има вещества, които са вредни за здравето на човека", уточнява проф. Косева.

Другият важен приоритет в науката

е да се заменят конвенционалните пластмаси с биоразградими такива. Това ще намали от една страна използването на петролни продукти, което е свързано с изчерпването на петролните запаси, а от друга ще се редуцира количеството отпадъци, поради по-екологичния и бърз начин на биорециклиране. Важно обаче е политиците заедно с учените да не допуснат екологична катастрофа, причина за която може да се окажат огромните количества отпадъци, които не се рециклират. Развитието на науката също подпомага нашето разумно и информирано използване на пластмасови изделия в бита. Разработени са модерни и много по-точни апаратури, които могат да засекат по-ниски концентрации от вещества, които са разтворени във водата или в други хранителни продукти. По думите на проф.Косева, до сега са правени и продължават да се правят множество изследвания какво може да мигрира от пластмасовата опаковка във водата или храната.

Материалът от който се правят

пластмасовите бутилки и съдовете за домакинството не е вреден. Тя обяснява, че полимерите, от които се получава пластмасата, имат молекулна маса хиляди пъти по-голяма от масата на водата. Полимерите, от които се произвеждат бутилките не се разтварят във водата, но може да претърпят промени поради разграждане при определени условия. Едни от тях са кисела, алкална среда или продължително излагане на високи температури. Затова тя съветва да не се съхраняват дълго време кисели или ферментиращи храни и напитки, като например вино в пластмасови бутилки. Или пък бутилка с минерална вода не е препоръчително да бъде оставена продължително време под въздействието на слънчевата топлина.

Здравните рискове от въздействието на разпадните продукти на пластмаси на основата на бисфенол А, са свързани предимно с репродуктивната, съдечносъдовата система, черния дроб и др.Раздават таблетки с йод във Франция

Раздават таблетки с йод във Франция

Те са предвидени за близо 2,2 милиона души, живеещи в близост до ядрени електроцентрали
ЕС отчита спад на замърсяването на въздуха

ЕС отчита спад на замърсяването на въздуха

Намаление има при всички вредни емисии, показват данни на Евростат
СЗО: Милиони умират от лоши медицински грижи

СЗО: Милиони умират от лоши медицински грижи

За първи път у нас на 17 септември се отбелязва Световният ден за безопасност на пациента
Холандия може да забрани е-цигарите

Холандия може да забрани е-цигарите

Засега те не се продават на младежи, не е разрешена и рекламата им
Грешка при ин витро в САЩ

Грешка при ин витро в САЩ

Ражда се бебе с черти на друга раса
ЕК се бори с дезинформацията за ваксините

ЕК се бори с дезинформацията за ваксините

Имаме съдействието на онлайн платформите, каза председателят Жан-Клод Юнкер
800 000 се самоубиват годишно в света

800 000 се самоубиват годишно в света

СЗО призовава да се помогне на хората в тежка ситуация, за да запазят живота си
1465 повече смъртни случаи заради жегите във Франция

1465 повече смъртни случаи заради жегите във Франция

Най-високата температура в страната това лято беше 46 градуса по Целзий
Дете с ушна инфекция почина след хомеопатия

Дете с ушна инфекция почина след хомеопатия

Италианските власти дават родителите на съд, заради отказ да лекуват момчето с антибиотик
В средата сме по разходи за здраве в ЕС като дял от БВП

В средата сме по разходи за здраве в ЕС като дял от БВП

На опашката сме, заедно с Румъния по отделени пари на човек от населението, сочи изследване на Евростат
1 2 3 4 5 ... 20 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019