рестрикции

Забраниха пластмасовитe бутилки в САЩ

20-08-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Забраниха пластмасовитe бутилки в САЩСпоред новата наредба от днес течностите на международното летище в Сан Франциско ще са само в алуминиеви кенчета или стъклени шишета
От днес влиза в сила забраната за продажба на вода в пластмасови бутилки на летището в Сан Франциско, САЩ. Според новата наредба течностите на аерогарата вече се предлагат само в алуминиеви кенчета или стъклени шишета. Мярката е част от усилията на градската администрация да намали отпадъците. Складирането на пластмаса в депа за отпадъци крие рискове за екологията, а индиректно и за здравето, каза за Clinica.bg проф. Нели Косева.
Според новите правила водата в магазините и заведенията на аерогарата вече се предлагат само в алуминиеви кенчета, бутилки от материали, сертифицирани за рециклиране, или стъклени шишета. Забраната се отнася за всички видове пластмаса, в които се съхранява вода - изворна, минерална, газирана и обогатена с електролити. Властите дори съветват пътниците да носят собствени бутилки за многократна употреба и да ги пълнят от чешмите на летището.

Темата за опазването на природата

 

от замърсяване става все по-актуалнана последък, казва проф. Нели Косева, директор на Института по полимери в БАН. По думите й властите в САЩ са предприели тези мерки, заради проблема с отпадъците. Оказва се, че в Сан Франциско, въпреки програмата за рециклиране на отпадъци, количеството им постоянно расте. Проблемът с управлението на боклуците е от особена важност за всяка държава, добавя ученият. По думите й опасността идва от навлизането на продуктите на разграждане на отпадъците в почвата. От там те попадат в подпочвените води и във водоемите.„ Проблемът не се крие в някакви вреди от самия полимерен материал, пластмаса. Заплахата идва от продуктите, които се получават при разграждането й. Най-общо казано, това са нискомолекулни вещества, които се получават под въздействието на различни фактори. В коктейла от разградни продукти има вещества, които са вредни за здравето на човека", уточнява проф. Косева.

Другият важен приоритет в науката

е да се заменят конвенционалните пластмаси с биоразградими такива. Това ще намали от една страна използването на петролни продукти, което е свързано с изчерпването на петролните запаси, а от друга ще се редуцира количеството отпадъци, поради по-екологичния и бърз начин на биорециклиране. Важно обаче е политиците заедно с учените да не допуснат екологична катастрофа, причина за която може да се окажат огромните количества отпадъци, които не се рециклират. Развитието на науката също подпомага нашето разумно и информирано използване на пластмасови изделия в бита. Разработени са модерни и много по-точни апаратури, които могат да засекат по-ниски концентрации от вещества, които са разтворени във водата или в други хранителни продукти. По думите на проф.Косева, до сега са правени и продължават да се правят множество изследвания какво може да мигрира от пластмасовата опаковка във водата или храната.

Материалът от който се правят

пластмасовите бутилки и съдовете за домакинството не е вреден. Тя обяснява, че полимерите, от които се получава пластмасата, имат молекулна маса хиляди пъти по-голяма от масата на водата. Полимерите, от които се произвеждат бутилките не се разтварят във водата, но може да претърпят промени поради разграждане при определени условия. Едни от тях са кисела, алкална среда или продължително излагане на високи температури. Затова тя съветва да не се съхраняват дълго време кисели или ферментиращи храни и напитки, като например вино в пластмасови бутилки. Или пък бутилка с минерална вода не е препоръчително да бъде оставена продължително време под въздействието на слънчевата топлина.

Здравните рискове от въздействието на разпадните продукти на пластмаси на основата на бисфенол А, са свързани предимно с репродуктивната, съдечносъдовата система, черния дроб и др.Коронавирусът се разрастна рязко за ден

Коронавирусът се разрастна рязко за ден

7 пъти се увеличиха новодиагностицирани в Китай, уволниха ръководителя на китайската провинция Хубей
Коронавирусът забави скоростта

Коронавирусът забави скоростта

Китай отчете най-ниският брой заболели от края на януари, цената на петрола тръгна нагоре
Разбиха канал за органи в Турция с българска следа

Разбиха канал за органи в Турция с българска следа

Пет души са задържани и обвинени в трафик, като това се случва за втори път
ЕMA се премести финално в новия си дом

ЕMA се премести финално в новия си дом

Европейската агенция по лекарствата отпразнува и 25-ата си годишнина
Два круизни кораба блокирани заради коронавируса

Два круизни кораба блокирани заради коронавируса

Хиляди пътници и екипаж под карантина, смъртните случаи достигнаха 500
Визови ограничения за бременни

Визови ограничения за бременни

САЩ обмисля да третира бъдещи майки, подали заявление за виза, като чужденци за лечение
Протеинов лак пази от кариес

Протеинов лак пази от кариес

Учени от Китай съобщиха за създаването на ново защитно покритие
Утроиха се заразените с новия китайски вирус

Утроиха се заразените с новия китайски вирус

Резкият възход идва точно, когато се задават празненствата по случай посрещането на китайската нова година
Румънско семейство вече има  20 деца

Румънско семейство вече има 20 деца

Майката е на 42 години и смята, това да е последното й дете, пише в. "Адевърул".
Бебе чудо се роди в Пенсилвания

Бебе чудо се роди в Пенсилвания

Майката е жена с трансплантирана от починал донор матка
1 2 3 4 5 ... 24 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020