Ароматерапия

Чаено дърво за имунитет

14-10-2016 12:05
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Чаено дърво за имунитет
Маслото от чаено дърво може да бъде истинско спасение в борбата срещу настинките и грипа през зимата. И докато като етерично масло става все по-популярно в наши дни, то е било познато на австралийските аборигени преди векове.
Историята разказва, че през 18 век, когато капитан Джеймс Кук от британската кралска флота акостирал с екипажа си край бреговете на Австралия, близо до днешен Сидни, той бил особено впечатлен от лечебните свойства на чаеното дърво. Листата от дребното дърво падали в крайбрежните езерат и това с годините ги превърнало в естествени антисептични бани. Хората, които плували във вълшебната вода, бързо забравяли за рани и кожни раздразнения, чувствали се по-бодри и заредени с енергия. Цветът на водата напомнял на чай и заради това, според легендата, и дървото било наречено чаено. Според друга история пък моряците на капитан Кук започнали да си правят чай от листата на дървото и така то се сдобило с името си.


Много по-късно, през Втората световна война,

австралийските войници задължително носели в раницата си бутилка с масло от чаено дърво, защото вече било ясно, че то е незаменим помощник при рани и изгаряния, действа при вируси като ешехирия коли и други инфекции, помага и при простуда и настинки.

Визитка

Альона Гъркова е магистър фармацевт, а в момента следва медицина, специалист в областта на ароматерапията. Има дългогодишен опит в областта на продажбите и маркетинга на козметичния и фармацевтичния пазар. В момента усилията й са се съсредоточени основно в областта на научната ароматерапия.

Учените се установили, че по своя състав чаеното дърво е много по-богато на полезни вещества в сравнение с други етерични масла. То е в пъти по-силно от карболовата киселина и от фенола, например. При простуда и грип може да успокои дихателните пътища, прочиства ги от секрети и облекчава цялостното състояние на пациента. Затова фитотерапевтите съветват още при първите признаци на хрема или дрезгав глас при децата в есенно-зимните месеци да включите на помощ и маслото от чаено дърво. Един от първите признаци, че това ще даде резултат, е силното изпотяване на тялото. Дори и да не спре грипа, използването на лечебното масло ще намали неговата тежест и също така ще предотвратите повторна инфекция.


Маслото от чаено дърво може да се използва

самостоятелно или в комбинация с други етерични масла. Сред тях особена имуностимулираща сила има маслото от риган. То е често използвано в парфюмерийната и козметична индустрия, но също като чаеното дърво може да се прилага при вирусни или бактериални инфекции, защото има антимикробно и противовъзпалително действие. За първи път то било прилагано за лечение в древна Гърция, използвал го дори бащата на медицината Хипократ.

Преди да се пристъпи към лечение с етерично масло, трябва да се установи дали пациентът не е алергичен към него, предупреждава Альона Гъркова, която е магистър фармацевт и специалист в областта на аромотерапията. Най-лесно тази проверка се прави чрез капването на капка от маслото върху сгъвката на ръката при лакътя. Ако мястото не се зачерви след известно време, значи всичко е наред. Етеричните масла са особено полезни и лесни за прилагане при децата, но когато става дума за много малки пациенти е добре да се посъветвате с лекар. Причината е , че някои от маслата (като например това от евкалипт) могат да бъдат и токсични за най-нежните организми.

Ограничение за ползването на етерични масла


има и за бременните жени, защото някои от тях могат да предизвикат контракции.

Смеси, в която има етерични масла майорана, сладък оман, розмарин и черен смърч, накиснати в кайсиеви ядки, са прекрасно имуностимулиращо средство за предстоящия зимен сезон, когато децата масово започват да подсмърчат и кихат. Може да се комбинират и други масла като това от дървото Хо, розмарин, карамфил, мента, розмарин, майорана, равенсара или чаено дърво.

Препоръчително е да не се използва лампа за нагряване на маслото, защото етиричните масла са чувствителни на светлина и при нагряването се унищожават техните полезни свойства, обяснява Альона Гъркова. По-добре е да използвате ултразвуковите дифузери, които разпръскват във въздуха смес от вода и капчици от маслата. Благодарение на тази ароматна „мъгла" въздухът се овлажнява и пречиства, а фините частици навлизат лесно в дихателните пътища на пациента.


Разбира се, винаги може да капнете няколко капки

от етиричните масла и във ваната, където къпете детето си. Друг вариант е и да пръснете и капка върху възглавницата на малчугана с хрема или кашлица. Етеричните масла могат да се прилагат и като масажно олио, като се капва малко от тях на крачетата и те се разтриват леко. Масаж с масло от риган например, примесено с малко зехтин, е прекрасен начин да се намалят болките в гърдите и мускулите. Може да се разтвори и в гореща вода и да се направи инхалация.

Важно е да се знае, че етеричните масла се произвеждат в секреторните органи на висши растения, а тяхната най-голяма сила е повишаване на имунната защита на оранизма, обобщава Альона Гъркова. Те са най-мощното оръжие във фитотерапията, при тяхното използване не се стига до резистентност, както често се случва с други лекарства. Етеричните масла не се борят с инфекцията, а не я подтискат както често правят лекарствата. Много е важно етеричните масла да се купуват от аптеки, да бъдат от сертифицирани производители, а на етикета им да е отбелязано, че 100% чист извлек.Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
Нотите отключват хормоните на щастието

Нотите отключват хормоните на щастието

Когато сте тъжни, може да си пускате любимото парче на Уайтснейк. Или Шушана. Как музиката влияе върху настроението и желанието ни да вършим разни неща, попитахме терапевта Дарина Титкова-Спириева

1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020