Промени

35% от аптеките извън верификацията

31-07-2019 16:31
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
35% от аптеките извън верификацията Няма да затворим oбект, само защото не е част от единната система , каза Кирил Ананиев
Близо 2200 аптеките вече са част от системата за верификация. Това са 95% от обектите, които имат договор с НЗОК и 65% от общия им брой, отчете здравният в отговор на въпрос по темата от страна на депутата Георги Гьоков от БСП по време на последния блиц-контрол в НС преди лятната ваканция за депутатите.
Системата стартира у нас на 9 февруари, а аптеките имат 6 месеца гратисен период да заработят по новите правила. Остават броени дни до изтичане на този срок – на 9 август, в тази връзка Георги Гьоков запита има ли опасност от затваряне на обекти, които не са свързани със системата.

 

„Няма да затворим аптека, затова че не се е включила

 

в тази единна система", увери здравният министър. Броят на аптеките, които стават част от нея макар и плавно постепенно се увеличават, добави Ананиев. Малките аптеки усещат, че българските граждани в контекста на своята сигурност се насочват към аптеки, които са свързани със системата и в един ще направят този разход с цел да гарантиран сигурност на своите клиенти, обясни още здравният министър.

 

МЗ планира мерки за подобряване на достъпа

 

до лекарства в малки и отдалечени региони в страната чрез измененията на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ресорното министерство oбсъжда в момента, каза още Ананиев. Поправките ще засегнат и гарантирането на по-голяма безопасност на лекарствата чрез добавяне на показатели, които да са изписани на опаковките им, добави ресорният министър. "Ще обсъждаме предложенията първо в здравна комисия, а после и в пленарна зала, след вашата ваканция", обърна се министър Ананиев към депутатите.

 

Редица нарушения в Спешното в Русе

Пропуски и нарушения е констатирала проверката на МЗ в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, отчете министър Кирил Ананиев. Така например при разпределение на средствата за основни работни заплати се оказало, че има сериозни диспропорции-повишението за някои административни надхвърляло това на медицинския персонал. Същевременно имало длъжности с възнаграждения под установените в КТД. Освен това ДМС било определено за 2017 и 2018 година било разпределено по равно, без да се отчитат индивидуалните резултати. Проверката установила също, че във Вътрешните правила не е разписан редът за получаване на заплати и ДМС и др. Нарушения. Темата бе повдигната от депутата от БСП Валентина Найденова, а в началото на март спешните медици от центъра в Русе протестираха срещу назначението на Иванка Маринова за нов директор и настояваха на поста да остане предишната им шефка - Недка Дикова. Според лекарите конкурсът за нов началник бил манипулиран. Този казус стана и повод за назначената проверка от страна на МЗ.
 


Обвиниха шестима за схеми с лекарства

Обвиниха шестима за схеми с лекарства

Нанесени са щети на държавата в размер на над 3 млн. лева, съобщават от прокуратурата
ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

Заради неточности с препарати с леупрорелин пациенти получават недостатъчни дози, казват експертите

Изчистват кухите аптеки

Изчистват кухите аптеки

С над 300 са намалели регистрираните обекти в Изпълнителната агенция по лекарствата за година и половина

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване

Агенцията по храните предупреждава да не го купуване, продават го on line
ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства

ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства

Агенцията ще прегледа и проучванията за терапията на ковид с дексаметазон
Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки

Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки

Фондът разширява възможностите за лечение на глаукома и други хронични заболявания

Още лекарства в ръководството по анестезиология

Още лекарства в ръководството по анестезиология

Здравно министерство включва в задължителния протокол антидот и анестетик
Генеричните медикаменти трябва да се извадят от механизма

Генеричните медикаменти трябва да се извадят от механизма

Промените в закона за лекарствата означават, че цените трябва да са с 10% по-ниски от най-ниските в държавите членки, но тогава има опасност от оттегляне от пазара, казват от БГФармА
Още 2 млн. лв. за е-здраве

Още 2 млн. лв. за е-здраве

През 2022 г. най-накрая ще имаме информационна система, обеща министър Кирил Ананиев

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

То ще доведе до спирала, която може да накара компаниите да преосмислят доставките си с някои лекарства за България, казва Деян Денев
1 2 3 4 5 ... 70 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020