Законотворчество

Козметични промени в Закона за фармацевтите

25-07-2019 17:17
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Козметични промени в Закона за фармацевтитеИзбират един делегат на 15 членове за конгреса на БФС, гласуваха депутатите от здравната комисия
Конгресът на БФС вече ще има по-малко делегати. Това решиха депутатите от здравната комисия при гласуването на второ четене на Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите.
В момента се избира 1 делегат на 10 членове. Поради увеличението на общия брой на магистър-фармацевтите на над 6500, се прие че това ще попречи на нормалното провеждане на заседанията на висшия им орган и ще затрудни вземането на решение. Затова беше прието предложението да се посочва един делегат на 15 членове

на организацията. Всъщност, това беше компромисен вариант, тъй като на първо четене се прие да бъдат излъчвани по един делегат на 20 души.

 

Предложението за промяната между двете

 

четения беше на председателя на комисията д-р Даниела Дариткова, която го аргументира с пример от останалите съсловни организации. Тя подчерта, че в БЛС се избира един делегат на 75 души, при специалистите по здравни грижи е един на 20, а в БЗС - един на 25 членове. Според нея по този начин се гарантира представителност на всички в Конгреса.

Спор имаше при определяне на участниците в Общото събрание на регионалните колегии. От опозицията поискаха малките колегии да получат по-голяма представителност, за да могат да защитават по-добре интересите на фармацевтите от отдалечените региони.

 

Дълго време се обсъжда, дали изборът да е

 

човек на трима членове или един на двама. Имаше дори идея при тези колегии, които са с по-малко от 200 членове, всички да участват в Общото събрание, но тя беше отхвърлена.

Председателят на БФС проф. Илко Гетов поиска да се помисли не само за малките, но и за големите колегии и за това как ще се събере кворум за заседанията. „Ако в Пловдив членовете на БФС са 770 и трябва да се съберат над 350 човека на едно място, това би създало проблем. Смятаме, че въведеният делегатски принцип трябва да бъде запазен и съотношението едно към три е най-целесъобразно. В София към днешната дата числеността на колегията е 2230, което означава, че при настоящото положение делегатите трябва да са 750 човека, а ако се въведе 1:2, съответно 1100 човека", каза той. И допълни, че броят на магистър-фармацевтите всяка година се увеличава с 200-300 души.

 

Така че здравната комисия прие Общото събрание

 

на регионалната фармацевтична колегия да се формира на принципа един делегат на трима членове. Отхвърлено бе и предложението решенията на Конгреса да могат се обжалват в съда. Според проф. Гетов обаче това би довело до постоянното оспорване на легитимността им и блокиране дейността на висшия орган на БФС.

По повод гласуваните промени проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че се правят само козметични редакции на закона, въпреки обещанието да се разгледат всички предложения, направени между първо и второ четене и да се вземат предвид. Предстои гласуването на законопроекта на второ четене в пленарна зала.Хирургията е най-желаната специалност

Хирургията е най-желаната специалност

Това сочи анкета за най-желаните специалности за младите лекари от Випуск 2019 година на МУ- София
Обсъждат по-ефективен контрол от НЗОК

Обсъждат по-ефективен контрол от НЗОК

До края на февруари, болниците ще се отчитат по стария НРД, очаква се новият да бъде обнародван в петък
Искат увеличение на КП за лицеви аномалии

Искат увеличение на КП за лицеви аномалии

Отделението по пластична хирургия в „Св. Георги" предлага да стане национален център
Лекари от болницата във Видин напускат

Лекари от болницата във Видин напускат

Предизвестие са подали четирима АГ-специалисти заради трагедията с починалото бебе
Кюфтетата стават по-здравословни

Кюфтетата стават по-здравословни

БАБХ препоръча да са с по-малко мазнини и повече вода
Пак обсъждат НРД

Пак обсъждат НРД

БЛС ще настоява пред Надзорния съвет на НЗОК удължените минимални болнични престои да не влизат в сила от 1 януари 2020 г.
Избраха строител на Детската болница

Избраха строител на Детската болница

Консорциумът "Детско здраве" е определен за изпълнител на обществената поръчка
Удължен болничен престой по 3 КП

Удължен болничен престой по 3 КП

Промените са в новото НРД 2020, за които БЛС сигнализира НС на НЗОК и управителя на здравната каса
Резултатът от е-търга за онколекарства ясен до 15 дни

Резултатът от е-търга за онколекарства ясен до 15 дни

През февруари министерството ще обяви още пет обществени поръчки за медикаменти за болниците
Разходите за здравни книжки солени

Разходите за здравни книжки солени

Желаещите да работят в обществена пералня ще трябва да ходят и на кожен лекар
1 2 3 4 5 ... 225 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020