Законотворчество

Козметични промени в Закона за фармацевтите

25-07-2019 17:17
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Козметични промени в Закона за фармацевтитеИзбират един делегат на 15 членове за конгреса на БФС, гласуваха депутатите от здравната комисия
Конгресът на БФС вече ще има по-малко делегати. Това решиха депутатите от здравната комисия при гласуването на второ четене на Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите.
В момента се избира 1 делегат на 10 членове. Поради увеличението на общия брой на магистър-фармацевтите на над 6500, се прие че това ще попречи на нормалното провеждане на заседанията на висшия им орган и ще затрудни вземането на решение. Затова беше прието предложението да се посочва един делегат на 15 членове

на организацията. Всъщност, това беше компромисен вариант, тъй като на първо четене се прие да бъдат излъчвани по един делегат на 20 души.

 

Предложението за промяната между двете

 

четения беше на председателя на комисията д-р Даниела Дариткова, която го аргументира с пример от останалите съсловни организации. Тя подчерта, че в БЛС се избира един делегат на 75 души, при специалистите по здравни грижи е един на 20, а в БЗС - един на 25 членове. Според нея по този начин се гарантира представителност на всички в Конгреса.

Спор имаше при определяне на участниците в Общото събрание на регионалните колегии. От опозицията поискаха малките колегии да получат по-голяма представителност, за да могат да защитават по-добре интересите на фармацевтите от отдалечените региони.

 

Дълго време се обсъжда, дали изборът да е

 

човек на трима членове или един на двама. Имаше дори идея при тези колегии, които са с по-малко от 200 членове, всички да участват в Общото събрание, но тя беше отхвърлена.

Председателят на БФС проф. Илко Гетов поиска да се помисли не само за малките, но и за големите колегии и за това как ще се събере кворум за заседанията. „Ако в Пловдив членовете на БФС са 770 и трябва да се съберат над 350 човека на едно място, това би създало проблем. Смятаме, че въведеният делегатски принцип трябва да бъде запазен и съотношението едно към три е най-целесъобразно. В София към днешната дата числеността на колегията е 2230, което означава, че при настоящото положение делегатите трябва да са 750 човека, а ако се въведе 1:2, съответно 1100 човека", каза той. И допълни, че броят на магистър-фармацевтите всяка година се увеличава с 200-300 души.

 

Така че здравната комисия прие Общото събрание

 

на регионалната фармацевтична колегия да се формира на принципа един делегат на трима членове. Отхвърлено бе и предложението решенията на Конгреса да могат се обжалват в съда. Според проф. Гетов обаче това би довело до постоянното оспорване на легитимността им и блокиране дейността на висшия орган на БФС.

По повод гласуваните промени проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че се правят само козметични редакции на закона, въпреки обещанието да се разгледат всички предложения, направени между първо и второ четене и да се вземат предвид. Предстои гласуването на законопроекта на второ четене в пленарна зала.Купуват консумативи за туберкулоза за 64 000 лв.

Купуват консумативи за туберкулоза за 64 000 лв.

МЗ обяви нова обществена поръчка, тъй като при предишната участниците не са отговаряли на изискванията
Местят клиниката по алергология на „Александровска“

Местят клиниката по алергология на „Александровска“

Средно 1500 пациенти се лекуват в нея годишно, обясниха от лечебното заведение
Трансплантациите – и в страни извън ЕС

Трансплантациите – и в страни извън ЕС

МЗ променя наредби, за да улесни лечението на деца в чужбина
Още едно вещество става наркотично

Още едно вещество става наркотично

Целта е да се ограничи рискът от злоупотреба с него, подчертават от МЗ
Командироват инспектори при епидемии

Командироват инспектори при епидемии

Заради недостига на кадри в РЗИ, пращат служители временно да работят в други области, гласят поправки в Закона за здравето
МЗ: Пробите за легионелоза са отрицателни

МЗ: Пробите за легионелоза са отрицателни

Изявлението е по повод информацията, че двама англичани са починали след почивка в България
Спасиха мъж с прободна рана в сърцето

Спасиха мъж с прободна рана в сърцето

Опериран е от дежурния екип на спешния център в УМБАЛ "Св. Екатерина"
Трябва регулация и на цените при доплащане

Трябва регулация и на цените при доплащане

Необходимо е остойностяване на медицинския труд, неговото недофинансиране не може да се компенсира с допълнителни плащания, казва проф. Асен Балтов
Нови критерии за университетските болници

Нови критерии за университетските болници

Консултативен съвет ще одобрява лечебните заведения за обучение на студенти и специализанти
НЦОЗА ще следи регистъра на наркозависимите

НЦОЗА ще следи регистъра на наркозависимите

Уреждат нормативно вливането на Националният център по наркомании в института
1 2 3 4 5 ... 181 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019