Kaуза

В битка за живот и дом

25-07-2019 16:24
Clinica.bg

press@clinica.bg
В битка за живот и дом Социални работници и лекари от УМБАЛ Пловдив помагат на преждевременно родената Сияна да остане със семейството си
Изоставените деца са сериозен проблем в България. Едно от усилията на центровете за обществена подкрепа е именно да се окаже такава комплексна грижа, че българчетата да растат в домовете на родителите си. А понякога помощници са и медиците. От началото на тази година съвместните усилия на екипа на ЦОП „За деца и родители" и 3 болници в Пловдив, спасиха от изоставяне в родилно отделение 9 деца, които растат с любовта на родните си мама и татко. Едно от тях е Сияна, за която разказаха от Фондация "За нашите деца".
Сияна е малка „героиня", която родена преждевременно в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово, едва не загуби родното си семейство. Емоционално изтощение, страх, неувереност, че ще се справят с този толкова малък човек, подтикват майката и таткото да поискат да я изоставят. Ива и Васил вече имат две големи деца и очакват с нетърпение третото да се роди в края на месец февруари тази година, но това се случва по-рано.

 

В навечерието на Рождество Христово на бял свят

 

се появява един малък боец, тежащ 1 кг. и 400 гр. – Сияна. Настанена в Неонатологията към УМБАЛ Пловдив, под зоркия поглед и грижа на д-р Диана Аргирова, мъничката Сияна се бори за живота си 40 дни. Сили й дава мама Ива, която всеки ден e при своя герой. Тя обаче също има своите проблеми, не може да овладее емоциите и страховете си, които само майка, минала по нейния път, може да разбере.

 

Съпругът й, изоставен от майка си и отгледан

 

от баба си и дядо си, е неуверен, несигурен, не знае как да помогне, и се чувства виновен заради това. Излиза често от дома си, стои до късно навън, за да не вижда Ива, която плаче от... безсилие. Страхът да не загубят детето си не ги сплотява, а ги разделя. Вплетени в хаотичните си мисли и погълнати от собствените си страхове, в безсилието си двамата вземат емоционално решение – да изоставят Сияна... Съобщават го на лекарите от неонатологично отделение, които се грижат за Сияна, и които си партнират с центъра за обществена подкрепа „За деца и родители"в мисията нито едно дете да не се разделя със семейството си.

 

„Веднага след като научихме за риска, който грози

 

Сияна потърсихме контакт със семейството. Със случая се заеха социалният работник Стела Александрова и Марияна Костадинова - мениджър „Социална работа"", разказват от ЦОП „За деца и родители". Стела Александрова, социален работник

Те се срещат и разговарят в с двама несигурни и объркани родители – майка, която е в след родилна депресия и баща, който не знае как да я подкрепи. „Още в началото на разговора ни стана ясно, че всъщност решението им да изоставят детето си е емоционално, че не искат да изоставят детето си, просто се страхуват.

 

Сияна се роди рано, не сме готови да я посрещнем,

 

ами ако е с увреждания, ако не успея да се справя, сподели страховете си Ива. Безброй въпроси, на които заедно започнахме да търсим отговори и решение. И ги намерихме", разказаха още от ЦОП „За деца и родители". В следващите 30 дни екипът е неотлъчно до Ива и Васил, помогнат им да се почувстват по-уверени в себе си, поддържат тясна връзка със специалистите, които помагаха на малката Сияна да излезе здрава от Неонатологията и да се прибере при мама, татко и двете каки. „Подкрепихме ги емоционално и материално.

 

Осигурихме кошарка, дрешки, комплект за изписване

 

на новородено - дрехи, ваничка, козметика, шишета, залъгалка, хавлийка и др., Предоставихме адаптирано мляко за недоносени, за да може момиченцето да наддаде на килограми, да се преодолее необходимостта от ензими за подпомагането на стомаха", разказа още от ЦОП. Те остават до семейството и в деня на изписването на Сияна, когато тя вече тежи цели 2.400 кг.Марияна Костадинова – мениджър „Социална работа“. „Продължихме да подкрепяме семейството и развитието на детето. Заедно с д-р Аргирова, докато детето навърши една годинка

 

ще проследяваме развитието и здравословното му

 

състояние, а ако се наложи, кинезитерапевта към нашия център Христо Спасов ще се грижи за рехабилитацията му. С помощта на американска благотворителна организация, подкрепяща деца в нужда, осигурихме детска количка, столче за хранене, проходилка. Днес Сияна е 7 – месечно бебе като всички свои връстници, усмихнато и щастливо със своите мама, татко и две сестрички. Ние продължаваме да сме до тях, защото вярваме, че всяко дете заслужава да живее в сигурна семейна среда и да получи своя шанс да заблести със своя неотразима светлина", разказаха още от ЦОП.Пак протести срещу закона за социалните услуги

Пак протести срещу закона за социалните услуги

Организират се факелни шествия в големите градове
Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Към 25 юни 2020 г. броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души
Протест в защита на българската природа

Протест в защита на българската природа

Той ще се проведе тази вечер в цялата страна, съобщиха от екологичните организации
Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Господ Иисус Христос на земята
Социалното и Църквата с обща програма

Социалното и Църквата с обща програма

Тя се казва „Милосърдие и солидарност" и е на стойност 160 хил. лв.
Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Действието му беше отложено с 6 месеца, заради протести на организации на родители
Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Има риск от ампутация на крака на 12-годишното момче, кръвната група е без значение, казват близките
Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Дефлация през месеца спрямо април, отчита Националния статистически институт
Необходима е нулева толерантност към насилието

Необходима е нулева толерантност към насилието

Девет са вече убитите жени по време на пандемията от КОВИД-19. Какви са причините за ръста на този феномен, попитахме психиатъра д-р Румяна Динолова. Тя е главен асистент в отдел „Психично здраве" в НЦОЗА и национален координатор по проблемите на насилието в България за СЗО.
80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

Въпреки това са отговорни, като 64% не са излизали навън по време на извънредното положение, сочи изследване на УНИЦЕФ
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020