Kaуза

В битка за живот и дом

25-07-2019 16:24
Clinica.bg

press@clinica.bg
В битка за живот и дом Социални работници и лекари от УМБАЛ Пловдив помагат на преждевременно родената Сияна да остане със семейството си
Изоставените деца са сериозен проблем в България. Едно от усилията на центровете за обществена подкрепа е именно да се окаже такава комплексна грижа, че българчетата да растат в домовете на родителите си. А понякога помощници са и медиците. От началото на тази година съвместните усилия на екипа на ЦОП „За деца и родители" и 3 болници в Пловдив, спасиха от изоставяне в родилно отделение 9 деца, които растат с любовта на родните си мама и татко. Едно от тях е Сияна, за която разказаха от Фондация "За нашите деца".
Сияна е малка „героиня", която родена преждевременно в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово, едва не загуби родното си семейство. Емоционално изтощение, страх, неувереност, че ще се справят с този толкова малък човек, подтикват майката и таткото да поискат да я изоставят. Ива и Васил вече имат две големи деца и очакват с нетърпение третото да се роди в края на месец февруари тази година, но това се случва по-рано.

 

В навечерието на Рождество Христово на бял свят

 

се появява един малък боец, тежащ 1 кг. и 400 гр. – Сияна. Настанена в Неонатологията към УМБАЛ Пловдив, под зоркия поглед и грижа на д-р Диана Аргирова, мъничката Сияна се бори за живота си 40 дни. Сили й дава мама Ива, която всеки ден e при своя герой. Тя обаче също има своите проблеми, не може да овладее емоциите и страховете си, които само майка, минала по нейния път, може да разбере.

 

Съпругът й, изоставен от майка си и отгледан

 

от баба си и дядо си, е неуверен, несигурен, не знае как да помогне, и се чувства виновен заради това. Излиза често от дома си, стои до късно навън, за да не вижда Ива, която плаче от... безсилие. Страхът да не загубят детето си не ги сплотява, а ги разделя. Вплетени в хаотичните си мисли и погълнати от собствените си страхове, в безсилието си двамата вземат емоционално решение – да изоставят Сияна... Съобщават го на лекарите от неонатологично отделение, които се грижат за Сияна, и които си партнират с центъра за обществена подкрепа „За деца и родители"в мисията нито едно дете да не се разделя със семейството си.

 

„Веднага след като научихме за риска, който грози

 

Сияна потърсихме контакт със семейството. Със случая се заеха социалният работник Стела Александрова и Марияна Костадинова - мениджър „Социална работа"", разказват от ЦОП „За деца и родители". Стела Александрова, социален работник

Те се срещат и разговарят в с двама несигурни и объркани родители – майка, която е в след родилна депресия и баща, който не знае как да я подкрепи. „Още в началото на разговора ни стана ясно, че всъщност решението им да изоставят детето си е емоционално, че не искат да изоставят детето си, просто се страхуват.

 

Сияна се роди рано, не сме готови да я посрещнем,

 

ами ако е с увреждания, ако не успея да се справя, сподели страховете си Ива. Безброй въпроси, на които заедно започнахме да търсим отговори и решение. И ги намерихме", разказаха още от ЦОП „За деца и родители". В следващите 30 дни екипът е неотлъчно до Ива и Васил, помогнат им да се почувстват по-уверени в себе си, поддържат тясна връзка със специалистите, които помагаха на малката Сияна да излезе здрава от Неонатологията и да се прибере при мама, татко и двете каки. „Подкрепихме ги емоционално и материално.

 

Осигурихме кошарка, дрешки, комплект за изписване

 

на новородено - дрехи, ваничка, козметика, шишета, залъгалка, хавлийка и др., Предоставихме адаптирано мляко за недоносени, за да може момиченцето да наддаде на килограми, да се преодолее необходимостта от ензими за подпомагането на стомаха", разказа още от ЦОП. Те остават до семейството и в деня на изписването на Сияна, когато тя вече тежи цели 2.400 кг.Марияна Костадинова – мениджър „Социална работа“. „Продължихме да подкрепяме семейството и развитието на детето. Заедно с д-р Аргирова, докато детето навърши една годинка

 

ще проследяваме развитието и здравословното му

 

състояние, а ако се наложи, кинезитерапевта към нашия център Христо Спасов ще се грижи за рехабилитацията му. С помощта на американска благотворителна организация, подкрепяща деца в нужда, осигурихме детска количка, столче за хранене, проходилка. Днес Сияна е 7 – месечно бебе като всички свои връстници, усмихнато и щастливо със своите мама, татко и две сестрички. Ние продължаваме да сме до тях, защото вярваме, че всяко дете заслужава да живее в сигурна семейна среда и да получи своя шанс да заблести със своя неотразима светлина", разказаха още от ЦОП.Синдикатите излизат на протест за болничните

Синдикатите излизат на протест за болничните

Решението е взето на заседание на двата стачни комитета от КТ Подкрепа и КНСБ
Борисов се намеси за болничния

Борисов се намеси за болничния

Няма входирано предложение, няма и да има такова, каза премиерът
От 5000 и 8000 деца се нуждаят от палиативни грижи

От 5000 и 8000 деца се нуждаят от палиативни грижи

Неправителствена организация иска хосписи и за болните малчугани
Синдикатите готвят стачка заради болничните

Синдикатите готвят стачка заради болничните

Искат спешна среща с Борисов и оттегляне на предложението да не се плаща първия ден
Над 800 души измериха кръвната си захар в София

Над 800 души измериха кръвната си захар в София

Инициативата „Бягаме с кауза – променяме диабета" се проведе в събота „Южния парк" в София
Фалшиви био храни на пазара

Фалшиви био храни на пазара

Всяка пета проба се оказва замърсена, сочат проверките
Броят на недоносените бебета расте

Броят на недоносените бебета расте

Необходимо е хората да бъдат информирани по-добре за този проблем
Над 5300 аборта през третото тримесечие

Над 5300 аборта през третото тримесечие

Има тенденция за лек спад в прекъсването на бременността, сочат данните на НЦОЗА
Подвигът на поста е тежка война със самите себе си

Подвигът на поста е тежка война със самите себе си

Днес започва 40-дневният пост преди един от най-големите християнски празници - Рождество Христово. Време за поглед към себе си, за притихване, смирение, равносметка, за молитва в очакване на чудото. Какъв е смисълът на поста, защо той не е диета и как трябва да подходим, попитахме отец Добромир Димитров.
Връчват наградите „Спасители на детството

Връчват наградите „Спасители на детството"

Те са за приемни родители и личности с принос към приемната грижа
1 2 3 4 5 ... 35 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019