Ревизия

Oтлагат стъпка към въвеждането на ДСГ

13-10-2016 10:31
Oтлагат стъпка към въвеждането на ДСГ
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Ключова стъпка за отпадането на клиничните пътеки и замяната им с ДСГ отлага здравното министерство.

Въвеждането на адаптирания вариант на Австралийската класификация на медицинските процедури да се пренасочи за началото на 2018 г. Това предвижда проект за промени на Наредба 42 на ресорното ведомство, публикуван за обществено обсъждане.

Причината за отлагането на въвеждането на класификационната система са нуждата от допълнително време за прецизиране на кодовете, адаптиране на софтуерните продукти и пробното им използване в практиката с цел отстраняване на възможни технически грешки, казват от здравното ведомство.

Новата класификация дава възможност за по-пълно описание на дейностите, които се извършват при лечението на даден пациент. В нея са заложени 32 процедури, които да могат да се отбелязват от специалистите, това е съществена стъпка към въвеждането на ДСГ, обясни проф. Петко Салчев.

Напрактика новата система на класификация дава възможност за по-прецизното описание на терапевтичните дейности, както и на състоянието на пациентите. Това е и в основата на ДСГ, чрез които при лечението на хората и финансирането му се взема прдвид тежестта на болните, съпътстващите диагнози, общото им състояние. Крайният ефект е по-справедливо заплащане на терапията и оттам по-добро лечение на хората. У нас този модел трябваше да заработи през 2005 г., но досега все още се отлага. Нова карта за внедряването му се изготви през 2010 г, но тя отново не се спазва.

България е единствената страна от 28 –те държави в ЕС, където не се работи по ДСГ и не е ясно кога това ще стане, коментира проф. Салчев. Според него засега няма ясно изразено намерение за въвеждането на ДСГ. На същото мнение е и бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, който рестартира проекта през мандата си.

„Ясно е, че ще се отложи новата класификационна система,тъй като не се дават заявки за въвеждането на ДСГ. Явно е неудобно да се каже, че се прекратява проекта, по-удобно е да го отлагаме, имитирайки някаква дейност", коментира той.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 495 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ