напредък

Правилата за 17 специалности са готови

25-07-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Правилата за 17 специалности са готовиЗа първи път поставяме началото на нещо, което не е било правено до този момент, каза д-р Иван Маджаров
До момента 17 са готовите правила за добра медицинска практика, които експертните съвети по специалности са подали в БЛС. Всеки ден в съсловната организация пристигат нови такива документи, каза д-р Маджаров.
Част от правилата за добра медицинска практика вече са подадени. Някои от тях по повечето от диагнозите, по които работят специалистите, каза д-р Иван Маджаров. „ На фона на това, че се очакваше да няма активност, 17 специалности не са малко, но от друга страна има такива, които не са изпратили нищо. За това ние няма да се възпротивим на предложението да бъде удължен срока за изработването на тези правила ", каза председателят на БЛС.

До забавянето в изготвянето на правилата,

се е стигнало заради объркване на някои от бордовете по специалности, разказа д-р Маджаров. По думите му повечето от медиците са смятали, че правилата за добра медицинска практика са съществуващите от преди 10 години общи правила, приети на събор на БЛС, които също ще се изпратят в МЗ за преутвърждаване . Но на практика това са различни документи, уточни той. "Те имат различни имена, защото всяка специалност ги нарича по различен начин. Английската дума е „гайдлайн", но в България са познати като препоръки или консенсуси", обясни д-р Маджаров. И добави, че от БЛС са изпратили уточняващи писма до експертните съвети, за да изчистят недоразуменията, водещи до забавянето.

Освен това стана ясно, че някои

от вече написаните правила са изпратени на грешен адрес, директно в МЗ, а не каквото е изискването първо в БЛС. По думите на д-р Маджаров българските лекари и сега в своите практики работят по такива правила. Това са така познатите и утвърдени международни и европейски стандарти. По тях те после отчитат и постигнатите резултати на научните форуми, каза медикът. Сега задачата е правилата за работа да станат легитимни и еднакви за всички работещи лекари в България. „ Нека да стане ясно, че правилата са за поведение, във всеки отделен случай и за всяка отделна диагноза", каза д-р Маджаров. И даде пример с неврохиругията, където е описано например как реагира неврохирург при черепно-мозъчна травма. Там се описват и какви изследвания трябва да се направят, за да се постави диагнозата.

В зависимост от това какво се установи

са и стъпките, по които да се действа", разказа д-р Маджаров. Тези правила всяка година ще бъдат осъвременявани. „За първи път поставяме началото на нещо, което не е било правено до този момент. Затова смятам, че повече колеги гледат сериозно на нещата и ще предадат, това което са подготвили. Правилата са доста по-обемни, от стандартите. Колегите са отделили време първо на предложенията за стандарти, после за правилата", каза д-р Маджаров. Подробни правила за работа има в някои от специалностите и те са написани отдавна. Това са образната диагностика, кардиохирургия и кардиология, казва той. Когато всички правила бъдат събрани в БЛС, съсловната организация ще ги предаде на Агенция „Медицински надзор", а когато МЗ ги узакони стават валидни за всички работещи лекари в България.


НКБ ще помага на деца в риск

НКБ ще помага на деца в риск

Болницата сключи споразумение с Фондация „За нашите деца"

 

за подкрепа и на семейства, които заявяват затруднение при отглеждането на децата

Съвременна апаратура открива болести на макулата

Съвременна апаратура открива болести на макулата

С нея разполага УМБАЛ „Св. Анна" –София, при симптоматика изследването ще е безплатно, съобщиха от лечебното заведение
177 560 са проверили своя ХИВ статус

177 560 са проверили своя ХИВ статус

3 173 са позитивните, а от днес стартира и Националната лятна АНТИСПИН кампания
МЗ преведе на НЗОК парите за джипитата

МЗ преведе на НЗОК парите за джипитата

Това са заявените трансфери за потребителската такса при семейните лекари
 МЗ: Спазили сме закона и сме съгласували обществената поръчка за Детската болница

МЗ: Спазили сме закона и сме съгласували обществената поръчка за Детската болница

Агенцията за обществените поръчки е съгласувала процедурата
5 предложения  за корекции  на специализациите

5 предложения за корекции на специализациите

Няма да бъде отнето правото на свободен избор къде да специализират младите лекари, каза Жени Начева
Дефицит на кадри и в НЗОК

Дефицит на кадри и в НЗОК

Здравната каса подписа със синдикатите осмия поред КТД, ще си сътрудничат за по-високо заплащане на служителите
Отхвърлиха жалбата срещу търга за Детската болница

Отхвърлиха жалбата срещу търга за Детската болница

възражението е подадено от „ВДХ", другата жалбо по която Комисията все още не се е произнесла, е от Камарата на архитектите в България
Предсрочен договор за специализантите

Предсрочен договор за специализантите

Такава промяна ще поискат младите лекари и БЛС, срещат се с министър Ананиев на 13 август
Увеличението на бюджета-само за клинични пътеки

Увеличението на бюджета-само за клинични пътеки

Преговорите за новия Национален рамков договор наближават. За какво ще настоява БЛС, има ли нужда доплащането от освобождаване, както поискаха от различни болнични асоциации, какъв трябва да бъде новият здравноосигурителен модел, попитахме д-р Иван Маджаров, председателят на БЛС.
1 2 3 4 5 ... 155 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019