напредък

Правилата за 17 специалности са готови

25-07-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Правилата за 17 специалности са готовиЗа първи път поставяме началото на нещо, което не е било правено до този момент, каза д-р Иван Маджаров
До момента 17 са готовите правила за добра медицинска практика, които експертните съвети по специалности са подали в БЛС. Всеки ден в съсловната организация пристигат нови такива документи, каза д-р Маджаров.
Част от правилата за добра медицинска практика вече са подадени. Някои от тях по повечето от диагнозите, по които работят специалистите, каза д-р Иван Маджаров. „ На фона на това, че се очакваше да няма активност, 17 специалности не са малко, но от друга страна има такива, които не са изпратили нищо. За това ние няма да се възпротивим на предложението да бъде удължен срока за изработването на тези правила ", каза председателят на БЛС.

До забавянето в изготвянето на правилата,

се е стигнало заради объркване на някои от бордовете по специалности, разказа д-р Маджаров. По думите му повечето от медиците са смятали, че правилата за добра медицинска практика са съществуващите от преди 10 години общи правила, приети на събор на БЛС, които също ще се изпратят в МЗ за преутвърждаване . Но на практика това са различни документи, уточни той. "Те имат различни имена, защото всяка специалност ги нарича по различен начин. Английската дума е „гайдлайн", но в България са познати като препоръки или консенсуси", обясни д-р Маджаров. И добави, че от БЛС са изпратили уточняващи писма до експертните съвети, за да изчистят недоразуменията, водещи до забавянето.

Освен това стана ясно, че някои

от вече написаните правила са изпратени на грешен адрес, директно в МЗ, а не каквото е изискването първо в БЛС. По думите на д-р Маджаров българските лекари и сега в своите практики работят по такива правила. Това са така познатите и утвърдени международни и европейски стандарти. По тях те после отчитат и постигнатите резултати на научните форуми, каза медикът. Сега задачата е правилата за работа да станат легитимни и еднакви за всички работещи лекари в България. „ Нека да стане ясно, че правилата са за поведение, във всеки отделен случай и за всяка отделна диагноза", каза д-р Маджаров. И даде пример с неврохиругията, където е описано например как реагира неврохирург при черепно-мозъчна травма. Там се описват и какви изследвания трябва да се направят, за да се постави диагнозата.

В зависимост от това какво се установи

са и стъпките, по които да се действа", разказа д-р Маджаров. Тези правила всяка година ще бъдат осъвременявани. „За първи път поставяме началото на нещо, което не е било правено до този момент. Затова смятам, че повече колеги гледат сериозно на нещата и ще предадат, това което са подготвили. Правилата са доста по-обемни, от стандартите. Колегите са отделили време първо на предложенията за стандарти, после за правилата", каза д-р Маджаров. Подробни правила за работа има в някои от специалностите и те са написани отдавна. Това са образната диагностика, кардиохирургия и кардиология, казва той. Когато всички правила бъдат събрани в БЛС, съсловната организация ще ги предаде на Агенция „Медицински надзор", а когато МЗ ги узакони стават валидни за всички работещи лекари в България.


Пациенти ще сертифицират болници

Пациенти ще сертифицират болници

Специален сайт ще дава информация за лечебните заведения по области и специалности
Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

То е фокусирано върху лечението на придобити имунни дефицити и репродуктивни нарушения
Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Причината е починало 3 годишно дете на 14 ноември
Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Очакваме ново увеличение от началото на следващата година, каза министър Ананиев
МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

Ведомството има да получава 47.9 млн., отчита министър Ананиев
299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

100 млн. е очакваният преразход при лекарствата, показва отчетът на НЗОК до края на септември
БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане

БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане

Предложенията за увеличение на цените на клиничните пътеките варират от 0 до 100%
Питат Ананиев за общинските болници

Питат Ананиев за общинските болници

Другите въпроси са за конструкцията за националната детска болница и за серум/антидот срещу змийска отрова
МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

Субсидирането се отнася единствено за осъществена дейност, а не формиране на възнаграждения на персонала в лечебните заведения, уточниха от МЗ
Лекари и сестри срещу насилието

Лекари и сестри срещу насилието

Двете съсловни организации настояват за защита на медиците на работното им място
1 2 3 4 5 ... 176 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019