парламент

Промени в съсловния закон на фармацевтите

23-07-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Промени в съсловния закон на фармацевтитеИзбират 1 делегат на 15 членове за Конгреса на БФС, става ясно от предложенията за изменения между първо и второ четене
Промените в Закона за съсловната организация на фармацевтите влизат на второ четене в парламентарната здравна комисия. При гласуването им преди месец се появи разногласие в гилдията. Ръководството обясни, че те се правят, за да се подобрят правилата и да се улесни работата на висшите органи на БФС. Опонентите пък заявиха, че не трябва да се приемат точно преди отчетно-изборния конгрес на съсловната организация, който е планиран за есента.
Измененията предвиждат да се намали броят на делегатите на Конгреса на БФС. В момента те са по един на 10 членове, а на първо четене се прие да се избира по делегат на 20 членове на районните колегии. Аргументите на проф. Илко Гетов, председател на БФС бяха, че броят на фармацевтите се е удвоил през последните няколко години и достига 6500. Това означава, че делегатите на Конгреса трябва да са 650, ако не се променят правилата. Такъв голям брой хора трудно биха взели някакво решение, каза той. Според негови колеги обаче по този начин се нарушава представителността. Затова сега има ново предложение на здравната комисия за промени, които предвиждат да се посочва един делегат на 15 фармацевти.

Новите текстове предвиждат при брой

на членовете на регионалната колегия, който е с повече от десет души над нормата на представителство, броят на делегатите да се увеличава с един. При избрани по-малко от половината представители по данни на регионалните колегии съобразно броя на членовете на БФС, Конгресът се отлага с три месеца, пише още в проектозакона. Дали всичко това ще се приеме, ще стане ясно на заседанието в четвъртък.

 

Записано е също решенията на органите

на БФС на национално равнище да са задължителни за регионалните колегии и за членовете на БФС. Това провокира съмнения, че може да се стигне до авторитарност при вземането на решения. Според Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки по този начин съдбата на всички фармацевти ще се решава от 5 човека. На предишното заседание той заяви, че с новите текстове се променя изцяло духът на закона, а най-притеснителното е, че решенията на централните органи не могат да бъдат обжалвани никъде. Предвижда се те да могат да се атакуват в съда, но това беше определено преди време от КС като противоконституционно.


По предложение на председателя на здравната

комисия д-р Даниела Дариткова чрез Закона за съсловната организация на фармацевтите се правят изменения и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Те предвиждат Фармако-терапевтичните ръководства да се приемат с наредби на МЗ и да се обнародват в „Държавен вестник". Ще бъде гласувано също удължавне на срока за изготвяне на стандартите по специалности и правилата за добра медицинска практика. Той изтече на 30 юни, но тъй като не са готови, новата дата е 30 ноември. Текстовете предвиждат също Националният съвет по цени и реимбурсиране да може да контролира и променя цените на лекарствените продукти и да ги включва или изключва от Позитивния лекарствен списък. А също и да извършва оценка на здравните технологии на лекарствата.Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020