идея

Сестрите си правят здравен синдикат

22-07-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Сестрите си правят здравен синдикатПротестите в Сливен са отложени, на 24 юли ще се решава дали ще има стачка
Медицинските сестри ще регистрират свой синдикат по подобие на този на учителите. В него ще могат да се запишат всички, които работят в здравната сфера – от санитарите, през професионалистите по здравни грижи и лекарите. „Очакваме да се разработят секции по места и да наберем 50 000 членове, за да може профсъюзът да ни представлява в договарянето на работните заплати на национално ниво", каза Надежда Маргенова от МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен.
„За разлика от учителите, ние в момента нямаме такъв синдикат, който да представлява бранша", допълни тя. Сестра Маргенова обясни, че стачката в областната болница в Сливен не е отменена, а само е отложена. „Виждаме, че директорът д-р Васислав Петров иска да ни увеличи заплатите, но все още не е ясно колко пари допълнително ще влязат в лечебното заведение от повишените клинични пътеки. Затова той ни помоли да изчакаме, за да се направят разчетите", каза тя. И поясни, че на този етап са договорили специалистите по здравни грижи и лекарите да получат със 100 лв. повече.

 

„Два пъти сме разговарляли с ръководството

 

на болницата. Имаме нова среща на 24 юли, след това ще направим събрание, за да обясним на колегите, за какво сме се договорили и те да ни кажат дали са съгласни. Ако не са, няма да подпишем споразумението и ще задействаме процедурата за стачка", разясни ситуацията сестра Маргенова. Тя допълни, че са изпратили писмо до министър Кирил Ананиев с настояване за среща. „Имаме определени искания и държим да ги споделим с него. Така че само изчакваме, не знам защо в някои медии се тиражира, че сме се отказали от протестите", категорична е тя.

 

Специалистите по здравни грижи са поискали

 

да се вдигне и нощният труд. В момента той е 1 лв. на час. „Заложили сме 3 лв., но се предвижда увеличение с 50 ст. В нашата болница, още преди 10 години ръководството е решило да има две групи, като разликата в заплатите е 30 лв. В първа група влизат отделенията с най-голямо натоварване. В момента водим преговори да се разшири този кръг и диференцията да стане 50 лв.", обясни сестрата. По думите й в момента във втората група специалистите по здравни грижи взимат 710 лв. като след повишението заплатите им ще станат 810 лв. За групата с по-високи възнаграждения заплащането може да стигне до 890 лв. на месец. „Целта е заплатите максимално да се доближат до записаните в Колективния трудов договор 950 лв.", информира Маргенова.

 

Тя обаче заяви, че тези договорености

 

са само временни. На национално ниво няма да спрем. Знаете, че сме поискали две минимални заплати като стартово възнаграждение, премахване статута на болниците като търговски дружества и дзруги важни неща, за да има специалисти по здравни грижи в България", категорична е Маргенова. В противен случай недостигът на сестри ще стане още по-сериозен, защото няма желаещи да работят за тези ниски възнаграждения.

 

„В продължение на 10 години нищо

 

не е правено, затова се задействаха тези недоволства и протести. Но вече съсловието ни започна да се събужда, да осъзнаваме, че сме фактор, така че няма да спрем, заключи сестрата.

Преди няколко дни д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" Сливен обяви, че вдигат заплатите на медицинските сестри с по 100 лв. „Стачката засега се отложи, ние изчислявайки възможностите на болницата в момента можем да вдигнем заплатите на медицинските сестри и лекарите с по 100 лв. Надяваме се чрез увеличението на парите по някои от клиничните пътеки в Здравната каса ние да имаме възможност да им изплатим по-високите заплати без болницата да изпадне в неплатежоспособност", коментира тогава той.Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Болниците правят допълнителни разходи за предпазни средства и дезинфектанти, казват организациите им
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

По-малко пациенти са получавали медикаменти за домашно лечение
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
1 2 3 4 5 ... 221 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020