идея

Сестрите си правят здравен синдикат

22-07-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Сестрите си правят здравен синдикатПротестите в Сливен са отложени, на 24 юли ще се решава дали ще има стачка
Медицинските сестри ще регистрират свой синдикат по подобие на този на учителите. В него ще могат да се запишат всички, които работят в здравната сфера – от санитарите, през професионалистите по здравни грижи и лекарите. „Очакваме да се разработят секции по места и да наберем 50 000 членове, за да може профсъюзът да ни представлява в договарянето на работните заплати на национално ниво", каза Надежда Маргенова от МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен.
„За разлика от учителите, ние в момента нямаме такъв синдикат, който да представлява бранша", допълни тя. Сестра Маргенова обясни, че стачката в областната болница в Сливен не е отменена, а само е отложена. „Виждаме, че директорът д-р Васислав Петров иска да ни увеличи заплатите, но все още не е ясно колко пари допълнително ще влязат в лечебното заведение от повишените клинични пътеки. Затова той ни помоли да изчакаме, за да се направят разчетите", каза тя. И поясни, че на този етап са договорили специалистите по здравни грижи и лекарите да получат със 100 лв. повече.

 

„Два пъти сме разговарляли с ръководството

 

на болницата. Имаме нова среща на 24 юли, след това ще направим събрание, за да обясним на колегите, за какво сме се договорили и те да ни кажат дали са съгласни. Ако не са, няма да подпишем споразумението и ще задействаме процедурата за стачка", разясни ситуацията сестра Маргенова. Тя допълни, че са изпратили писмо до министър Кирил Ананиев с настояване за среща. „Имаме определени искания и държим да ги споделим с него. Така че само изчакваме, не знам защо в някои медии се тиражира, че сме се отказали от протестите", категорична е тя.

 

Специалистите по здравни грижи са поискали

 

да се вдигне и нощният труд. В момента той е 1 лв. на час. „Заложили сме 3 лв., но се предвижда увеличение с 50 ст. В нашата болница, още преди 10 години ръководството е решило да има две групи, като разликата в заплатите е 30 лв. В първа група влизат отделенията с най-голямо натоварване. В момента водим преговори да се разшири този кръг и диференцията да стане 50 лв.", обясни сестрата. По думите й в момента във втората група специалистите по здравни грижи взимат 710 лв. като след повишението заплатите им ще станат 810 лв. За групата с по-високи възнаграждения заплащането може да стигне до 890 лв. на месец. „Целта е заплатите максимално да се доближат до записаните в Колективния трудов договор 950 лв.", информира Маргенова.

 

Тя обаче заяви, че тези договорености

 

са само временни. На национално ниво няма да спрем. Знаете, че сме поискали две минимални заплати като стартово възнаграждение, премахване статута на болниците като търговски дружества и дзруги важни неща, за да има специалисти по здравни грижи в България", категорична е Маргенова. В противен случай недостигът на сестри ще стане още по-сериозен, защото няма желаещи да работят за тези ниски възнаграждения.

 

„В продължение на 10 години нищо

 

не е правено, затова се задействаха тези недоволства и протести. Но вече съсловието ни започна да се събужда, да осъзнаваме, че сме фактор, така че няма да спрем, заключи сестрата.

Преди няколко дни д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" Сливен обяви, че вдигат заплатите на медицинските сестри с по 100 лв. „Стачката засега се отложи, ние изчислявайки възможностите на болницата в момента можем да вдигнем заплатите на медицинските сестри и лекарите с по 100 лв. Надяваме се чрез увеличението на парите по някои от клиничните пътеки в Здравната каса ние да имаме възможност да им изплатим по-високите заплати без болницата да изпадне в неплатежоспособност", коментира тогава той.НЗОК с гратисен период за медицинските изделия

НЗОК с гратисен период за медицинските изделия

Надзорният съвет одобри бюджета на здравната каса, ще настояват за отпадане на таксата към НАП
Eкспертният съвет по офталмология редуциран

Eкспертният съвет по офталмология редуциран

Доц. Андрей Андреев е новият главен координатор, реши МЗ
Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Параметрите в бюджета за НЗОК за 2020 година вече са ясни. Предвидени са 395 млн. лв. повече. Как ще се отрази това увеличение на системата и достатъчно ли е то по отделните пера. Каква посока дава бюджетната рамка при предстоящите преговори за НРД и за какво ще настоява БЛС, попитахме неговият председател д-р Иван Маджаров.
Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
1 2 3 4 5 ... 171 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019