идея

Сестрите си правят здравен синдикат

22-07-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Сестрите си правят здравен синдикатПротестите в Сливен са отложени, на 24 юли ще се решава дали ще има стачка
Медицинските сестри ще регистрират свой синдикат по подобие на този на учителите. В него ще могат да се запишат всички, които работят в здравната сфера – от санитарите, през професионалистите по здравни грижи и лекарите. „Очакваме да се разработят секции по места и да наберем 50 000 членове, за да може профсъюзът да ни представлява в договарянето на работните заплати на национално ниво", каза Надежда Маргенова от МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен.
„За разлика от учителите, ние в момента нямаме такъв синдикат, който да представлява бранша", допълни тя. Сестра Маргенова обясни, че стачката в областната болница в Сливен не е отменена, а само е отложена. „Виждаме, че директорът д-р Васислав Петров иска да ни увеличи заплатите, но все още не е ясно колко пари допълнително ще влязат в лечебното заведение от повишените клинични пътеки. Затова той ни помоли да изчакаме, за да се направят разчетите", каза тя. И поясни, че на този етап са договорили специалистите по здравни грижи и лекарите да получат със 100 лв. повече.

 

„Два пъти сме разговарляли с ръководството

 

на болницата. Имаме нова среща на 24 юли, след това ще направим събрание, за да обясним на колегите, за какво сме се договорили и те да ни кажат дали са съгласни. Ако не са, няма да подпишем споразумението и ще задействаме процедурата за стачка", разясни ситуацията сестра Маргенова. Тя допълни, че са изпратили писмо до министър Кирил Ананиев с настояване за среща. „Имаме определени искания и държим да ги споделим с него. Така че само изчакваме, не знам защо в някои медии се тиражира, че сме се отказали от протестите", категорична е тя.

 

Специалистите по здравни грижи са поискали

 

да се вдигне и нощният труд. В момента той е 1 лв. на час. „Заложили сме 3 лв., но се предвижда увеличение с 50 ст. В нашата болница, още преди 10 години ръководството е решило да има две групи, като разликата в заплатите е 30 лв. В първа група влизат отделенията с най-голямо натоварване. В момента водим преговори да се разшири този кръг и диференцията да стане 50 лв.", обясни сестрата. По думите й в момента във втората група специалистите по здравни грижи взимат 710 лв. като след повишението заплатите им ще станат 810 лв. За групата с по-високи възнаграждения заплащането може да стигне до 890 лв. на месец. „Целта е заплатите максимално да се доближат до записаните в Колективния трудов договор 950 лв.", информира Маргенова.

 

Тя обаче заяви, че тези договорености

 

са само временни. На национално ниво няма да спрем. Знаете, че сме поискали две минимални заплати като стартово възнаграждение, премахване статута на болниците като търговски дружества и дзруги важни неща, за да има специалисти по здравни грижи в България", категорична е Маргенова. В противен случай недостигът на сестри ще стане още по-сериозен, защото няма желаещи да работят за тези ниски възнаграждения.

 

„В продължение на 10 години нищо

 

не е правено, затова се задействаха тези недоволства и протести. Но вече съсловието ни започна да се събужда, да осъзнаваме, че сме фактор, така че няма да спрем, заключи сестрата.

Преди няколко дни д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" Сливен обяви, че вдигат заплатите на медицинските сестри с по 100 лв. „Стачката засега се отложи, ние изчислявайки възможностите на болницата в момента можем да вдигнем заплатите на медицинските сестри и лекарите с по 100 лв. Надяваме се чрез увеличението на парите по някои от клиничните пътеки в Здравната каса ние да имаме възможност да им изплатим по-високите заплати без болницата да изпадне в неплатежоспособност", коментира тогава той.НКБ ще помага на деца в риск

НКБ ще помага на деца в риск

Болницата сключи споразумение с Фондация „За нашите деца"

 

за подкрепа и на семейства, които заявяват затруднение при отглеждането на децата

Съвременна апаратура открива болести на макулата

Съвременна апаратура открива болести на макулата

С нея разполага УМБАЛ „Св. Анна" –София, при симптоматика изследването ще е безплатно, съобщиха от лечебното заведение
177 560 са проверили своя ХИВ статус

177 560 са проверили своя ХИВ статус

3 173 са позитивните, а от днес стартира и Националната лятна АНТИСПИН кампания
МЗ преведе на НЗОК парите за джипитата

МЗ преведе на НЗОК парите за джипитата

Това са заявените трансфери за потребителската такса при семейните лекари
 МЗ: Спазили сме закона и сме съгласували обществената поръчка за Детската болница

МЗ: Спазили сме закона и сме съгласували обществената поръчка за Детската болница

Агенцията за обществените поръчки е съгласувала процедурата
5 предложения  за корекции  на специализациите

5 предложения за корекции на специализациите

Няма да бъде отнето правото на свободен избор къде да специализират младите лекари, каза Жени Начева
Дефицит на кадри и в НЗОК

Дефицит на кадри и в НЗОК

Здравната каса подписа със синдикатите осмия поред КТД, ще си сътрудничат за по-високо заплащане на служителите
Отхвърлиха жалбата срещу търга за Детската болница

Отхвърлиха жалбата срещу търга за Детската болница

възражението е подадено от „ВДХ", другата жалбо по която Комисията все още не се е произнесла, е от Камарата на архитектите в България
Предсрочен договор за специализантите

Предсрочен договор за специализантите

Такава промяна ще поискат младите лекари и БЛС, срещат се с министър Ананиев на 13 август
Увеличението на бюджета-само за клинични пътеки

Увеличението на бюджета-само за клинични пътеки

Преговорите за новия Национален рамков договор наближават. За какво ще настоява БЛС, има ли нужда доплащането от освобождаване, както поискаха от различни болнични асоциации, какъв трябва да бъде новият здравноосигурителен модел, попитахме д-р Иван Маджаров, председателят на БЛС.
1 2 3 4 5 ... 156 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019