доходи

Размерът на минималната заплата остава без промяна

19-07-2019 15:25
Clinica.bg

press@clinica.bg
Размерът на минималната заплата остава без промянаДържавата, бизнесът и синдикатите няма да договорят механизъм за увеличаването й през тази година
Снимка: БГНЕС
Размерът на минималната заплата остава без промяна. Държавата, бизнесът и синдикатите няма да договорят механизъм за увеличаването й през тази година. Това означава, че през 2020-та година в сила ще влезе заложеният размер от 610 лева, съобщава Дарик.

„В бюджетната прогноза имаме параметър,  по който се движим за следващата година. Тя е определена в размер от 610 лв., така че ако не се стигне до договаряне, имаме референтна стойност, която ние можем да предложим на правителството за следващата година", заяви Теменужка Златанова, началник на отдел "Жизнено равнище и демографска политика" в социалното министерство по време на семинар в Царево.

 

Междувременно КНСБ представиха 9 мерки

на кръгла маса, тема на която  бе: "Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности". От КНСБ поискаха да се въвежде необлагаем минимум, който да бъде равен на Минималната работна заплата  и поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти установената МРЗ за страната. Въвеждане на данък "богатство" по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили, яхти, както и повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5% на 10% с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

Освен това от КНСБ настояха за въвеждането

на допълнителни данъчни стимули през елементите на прякото данъчно облагане и за бизнеса, и за гражданите при направени вноски в секторни фондове за допълнителна квалификация. "При един балансиран бюджет, ще можем да си позволим социални разходи в размер на 5-6%. Това ще позволи да се дадат повече средства за социалните системи, пенсиите, както и за много политики на пазара на труда",  заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. И добави, че неравенствата в България са най-тежки.

АИКБ изразиха съгласие за данък богатство,

освен това  по думите на председателя Васил Велев едно от рационалните предложения трябва да бъде за семейното подоходно облагане. То трябва да помогне за решаването на демографската криза. "Ние като работодатели бием камбаната много отдавна затова, защото всяка година губим 45 000 души на пазара на труда", подчерта шефът на АИКБ. Според Велев данъчните реформи трябва да се обсъдят за срок след 2 години. В рамките на настоящия управленски мандат е декларирано, че данъчни реформи няма да се правят, данъчната система ще бъде устойчива и бизнесът и инвестициите ще разчитат на данъчна стабилност, припомни той. 


В същото време министър-председателят


Бойко Борисов, заяви от Варна, че догодина е планирал доходите да се вдигнат с още 10 процента, тъй като икономиката ни тегли напред. ,,Колкото повече правим, толкова повече хората искат. В същото време вдигаме и заплатите на полицаи, пожарникари, лекари. Магистралите вдигат икономиката, те дават парите", допълни премиерът.Безработицата остава 5.3% за трети месец

Безработицата остава 5.3% за трети месец

Преподаватели и продавачи са сред най-търсените кадри през септември, показват данни на Агенцията по заетостта
0.3% дефлация за септември

0.3% дефлация за септември

Разходите за здравеопазване са се увеличили с 0.7%, показват данните на НСИ
Вдигат пенсиите с 6.6% от юли 2020 г.

Вдигат пенсиите с 6.6% от юли 2020 г.

Бюджетните заплати ще се уверичат с 10%, каза министър Петков
Консултации за пенсиите във Виена

Консултации за пенсиите във Виена

Три екипа от експерти предоставиха информация на хора, които имат осигурителен трудов стаж в Австрия
Расте средният доход в страната

Расте средният доход в страната

За месец август 2019 г. тойе е 972.20 лв., казаха от Националния осигурителен институт
Искат 2,50 лв. на час за нощен труд

Искат 2,50 лв. на час за нощен труд

Сега се плаща само по 25 ст., като цената е фиксирана през 2007 г., казват от КНСБ и КТ „Подкрепа"
Работещите ще се увеличават

Работещите ще се увеличават

Най-търсени ще са здравните работници, учителите, инженерните, техническите и финансовите специалисти, каза министър Бисер Петков
Увеличават заплатите на администрацията

Увеличават заплатите на администрацията

Стратегията за удвояване на учителските заплати също присъства в бюджета за следващата година, каза министър Горанов
КНСБ: 50% от болничните заради „бърнаут“

КНСБ: 50% от болничните заради „бърнаут“

Работещите не знаят докъде се простират задълженията им, смятат от синдиката
Безработицата у нас е рекордно ниска

Безработицата у нас е рекордно ниска

Положителна тенденция е устойчивият ръст на средната заплата от почти 10% годишно, каза зам.-министър Русинова
1 2 3 4 5 ... 28 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019