доходи

Размерът на минималната заплата остава без промяна

19-07-2019 15:25
Clinica.bg

press@clinica.bg
Размерът на минималната заплата остава без промянаДържавата, бизнесът и синдикатите няма да договорят механизъм за увеличаването й през тази година
Снимка: БГНЕС
Размерът на минималната заплата остава без промяна. Държавата, бизнесът и синдикатите няма да договорят механизъм за увеличаването й през тази година. Това означава, че през 2020-та година в сила ще влезе заложеният размер от 610 лева, съобщава Дарик.

„В бюджетната прогноза имаме параметър,  по който се движим за следващата година. Тя е определена в размер от 610 лв., така че ако не се стигне до договаряне, имаме референтна стойност, която ние можем да предложим на правителството за следващата година", заяви Теменужка Златанова, началник на отдел "Жизнено равнище и демографска политика" в социалното министерство по време на семинар в Царево.

 

Междувременно КНСБ представиха 9 мерки

на кръгла маса, тема на която  бе: "Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности". От КНСБ поискаха да се въвежде необлагаем минимум, който да бъде равен на Минималната работна заплата  и поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти установената МРЗ за страната. Въвеждане на данък "богатство" по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили, яхти, както и повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5% на 10% с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

Освен това от КНСБ настояха за въвеждането

на допълнителни данъчни стимули през елементите на прякото данъчно облагане и за бизнеса, и за гражданите при направени вноски в секторни фондове за допълнителна квалификация. "При един балансиран бюджет, ще можем да си позволим социални разходи в размер на 5-6%. Това ще позволи да се дадат повече средства за социалните системи, пенсиите, както и за много политики на пазара на труда",  заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. И добави, че неравенствата в България са най-тежки.

АИКБ изразиха съгласие за данък богатство,

освен това  по думите на председателя Васил Велев едно от рационалните предложения трябва да бъде за семейното подоходно облагане. То трябва да помогне за решаването на демографската криза. "Ние като работодатели бием камбаната много отдавна затова, защото всяка година губим 45 000 души на пазара на труда", подчерта шефът на АИКБ. Според Велев данъчните реформи трябва да се обсъдят за срок след 2 години. В рамките на настоящия управленски мандат е декларирано, че данъчни реформи няма да се правят, данъчната система ще бъде устойчива и бизнесът и инвестициите ще разчитат на данъчна стабилност, припомни той. 


В същото време министър-председателят


Бойко Борисов, заяви от Варна, че догодина е планирал доходите да се вдигнат с още 10 процента, тъй като икономиката ни тегли напред. ,,Колкото повече правим, толкова повече хората искат. В същото време вдигаме и заплатите на полицаи, пожарникари, лекари. Магистралите вдигат икономиката, те дават парите", допълни премиерът.240 000 места се запазват по 60/40

240 000 места се запазват по 60/40

Националният осигурителен институт (НОИ) е превел компенсации в размер на близо 53 млн. лв. на 8 516 компании 
Удължиха срока за мярката 60/40

Удължиха срока за мярката 60/40

Работодателите могат да кандидатстват до 30 юни, реши правителството
Работа в условия на коронавирус

Работа в условия на коронавирус

35% от българите обмислят нова професионална реализация, повече жени отколкото мъже желаят да са доброволци, показва международно проучване
28 623 намериха работа в извънредното положение

28 623 намериха работа в извънредното положение

Близо половината - над 46%, са започнали работа в сферата на преработващата промишленост
9% ДДС за ресторанти и хотели

9% ДДС за ресторанти и хотели

Решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19, каза Бойко Борисов 
Задържането  на персонала е най-трудно за бизнеса

Задържането на персонала е най-трудно за бизнеса

81.5% от анкетираните оценяват мярката 60/40 като неефективна, сочи проучване на БСК
Близо 20% от българите живеят в лишения

Близо 20% от българите живеят в лишения

5,6% от населението на ЕС (около 24 млн. души) са изпитвали значителни материални проблеми
7403 фирми дадоха заявка за мярката 60/40

7403 фирми дадоха заявка за мярката 60/40

До момента одобрение получиха 1979 работодатели за запазване на работните места на 28 674 души
НОИ ще плаща пенсии в чужбина облекчено

НОИ ще плаща пенсии в чужбина облекчено

Няма да е задължителна т. нар. „декларация за живот" през периода на извънредното положение
НОИ издаде 26 344 ПИК

НОИ издаде 26 344 ПИК

Толкова са новите персонални кода по време на извънредното положение
1 2 3 4 5 ... 36 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020