въпроси

Питат Ананиев за верификацията

18-07-2019 07:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Питат Ананиев за верификациятаНа 9 август изтича преходният период за включване на аптеките в системата за разпознаване на фалшивите лекарства
На 9 август изтича гратисният период за въвеждане на системата за верификация на лекарствата в България. Тя има за цел да засича фалшивите медикаменти и по този начин да предпази гражданите на Европа. По този повод депутатът Георги Гьоков (БСП) задава въпрос на здравният министър Кирил Ананиев на какъв етап е въвеждането на системата в българските аптеки и как ще се изпълни точното прилагането на директивата на Европейския парламент.
Директивата задължава всички производители да поставят уникален код на лекарствата, а аптеките да ги регистрират и проверяват чрез системата. Във въпроса си за парламентарния контрол в петък, Гьоков цитира данни, според които между 1 и 4% са фалшивите медикаменти в Европа. „В България няма статистика, но със сигурност този процент е много по-висок," категоричен е той.

 

Деян Денев oт Българската

организация за верификация на лекарства обясни, че Европейският регламент въвежда задължения за всички участници във веригата. На първо място това са производителите на лекарства, които трябва на всичко, което излиза на пазара след 10 февруари 2019 г., да поставят уникален код. „Има компании, които пуснаха партиди с такъв код доброволно, преди този срок. Има и такива, които изчакаха. Така че сега на пазара има голямо количество опаковки, които все още не носят този уникален код. Задължението на аптеките е от 10 февруари всяка опаковка, която носи такъв код, да бъде регистрирана и проверена към системата. То произтича от регламентите, като в тях преходен период няма. Т. е. задължението за аптеките е от 10 февруари тази година. Всички държави обаче дадоха т. нар. стабилизационен период. В него инспекторите в цяла Европа не проверяват и не санкционират аптеките", обясни Деян Денев.

У нас е въведен същият гратисен срок,

който изтича на 9 август. Кога ИАЛ ще започне да проверява аптеките, и след като го направи, дали директно ще ги санкционира или ще им направи само предписание, шефът на Агенцият не се нае да прогнозира. Той само информира, че към момента над 60% от аптеките са включени в системата, като непрекъснато се увеличава броят им. „За съжаление България и Румъния все още изоставаме значително спрямо останалите държави в ЕС. Така че наистина е въпрос на налагане на законодателството, което изисква контрол от страна на компетентните органи", каза Деян Денев. И допълни, че в Българската организация за верификация на лекарствата системата е отворена. „Ако аптеката днес поиска да се свърже, утре това ще бъде факт", допълни той.


За да се включат в системата аптеките

трябва да разполагат със специален софтуер и баркод четец. Някои от тях не го правят, защото не разполагат и с програмата и трябва да си я купят. Около 1500 аптеки още не са се включили. Очакванията са министър Ананиев да удължи срока или пък ИАЛ да продължи да не глобява аптеките, които са извън систематаа. Деян денев обаче уточни, че когато една аптека започне да прилага верификацията, в около 6% от случаите се получават грешки. Затова е по-добре да започнат да прилагат верификацията колкото се може по-рано и да свикнат, преди ИАЛ да започне да осъществява строг контрол и да налага санкции.


Системата за верификация на лекарствата

засече в началото на юли 4 опаковки фалшиви медикаменти, изнесени от България за Холандия и показа че работи.

Друг проблем, който ще разгледат депутатите, но в парламентарната здравна комисия, е предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата.МЗ регламентира доплащането

МЗ регламентира доплащането

НЗОК ще сключва договори с нови болници и с за нови дейности в стари при доказан недостог на медицински услуги в дадена област
Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Глобяват при отказ за информация, МЗ ще плаща ТЕЛК и на комплексни онкологични центрове
Сестри и акушерки със свои кабинети

Сестри и акушерки със свои кабинети

Регламентират нов вид лечебно заведение за специалистите по здравни грижи, предвиждат промени законови промени, публикувани за обществено обсъждане
Успешни операции на гигантски аневризми

Успешни операции на гигантски аневризми

Те са  осъществени от германския топ неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Предсрочен договор за специализантите

Предсрочен договор за специализантите

Такава промяна ще поискат младите лекари и БЛС, срещат се с министър Ананиев на 13 август
Увеличението на бюджета-само за клинични пътеки

Увеличението на бюджета-само за клинични пътеки

Преговорите за новия Национален рамков договор наближават. За какво ще настоява БЛС, има ли нужда доплащането от освобождаване, както поискаха от различни болнични асоциации, какъв трябва да бъде новият здравноосигурителен модел, попитахме д-р Иван Маджаров, председателят на БЛС.
Увеличиха капитала на Тубдиспансера във Варна

Увеличиха капитала на Тубдиспансера във Варна

Готов е докладът за състоянието на болницата и планът за преструктурирането й
Изтече срокът за верификацията

Изтече срокът за верификацията

Промени в Закона за лекарствата есента ще определят глобите за нередовните аптеки
Повече права за младите лекари

Повече права за младите лекари

Имаме уверението, че ще им бъде дадена възможност да извършват определени дейности сами, казва д-р Иван Маджаров
Германски топ лекар ще оперира в УМБАЛ „Иван Рилски“

Германски топ лекар ще оперира в УМБАЛ „Иван Рилски“

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков ще отстранят гигантски аневризми в мозъка на двама пациенти
1 2 3 4 5 ... 30 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019