въпроси

Питат Ананиев за верификацията

18-07-2019 07:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Питат Ананиев за верификациятаНа 9 август изтича преходният период за включване на аптеките в системата за разпознаване на фалшивите лекарства
На 9 август изтича гратисният период за въвеждане на системата за верификация на лекарствата в България. Тя има за цел да засича фалшивите медикаменти и по този начин да предпази гражданите на Европа. По този повод депутатът Георги Гьоков (БСП) задава въпрос на здравният министър Кирил Ананиев на какъв етап е въвеждането на системата в българските аптеки и как ще се изпълни точното прилагането на директивата на Европейския парламент.
Директивата задължава всички производители да поставят уникален код на лекарствата, а аптеките да ги регистрират и проверяват чрез системата. Във въпроса си за парламентарния контрол в петък, Гьоков цитира данни, според които между 1 и 4% са фалшивите медикаменти в Европа. „В България няма статистика, но със сигурност този процент е много по-висок," категоричен е той.

 

Деян Денев oт Българската

организация за верификация на лекарства обясни, че Европейският регламент въвежда задължения за всички участници във веригата. На първо място това са производителите на лекарства, които трябва на всичко, което излиза на пазара след 10 февруари 2019 г., да поставят уникален код. „Има компании, които пуснаха партиди с такъв код доброволно, преди този срок. Има и такива, които изчакаха. Така че сега на пазара има голямо количество опаковки, които все още не носят този уникален код. Задължението на аптеките е от 10 февруари всяка опаковка, която носи такъв код, да бъде регистрирана и проверена към системата. То произтича от регламентите, като в тях преходен период няма. Т. е. задължението за аптеките е от 10 февруари тази година. Всички държави обаче дадоха т. нар. стабилизационен период. В него инспекторите в цяла Европа не проверяват и не санкционират аптеките", обясни Деян Денев.

У нас е въведен същият гратисен срок,

който изтича на 9 август. Кога ИАЛ ще започне да проверява аптеките, и след като го направи, дали директно ще ги санкционира или ще им направи само предписание, шефът на Агенцият не се нае да прогнозира. Той само информира, че към момента над 60% от аптеките са включени в системата, като непрекъснато се увеличава броят им. „За съжаление България и Румъния все още изоставаме значително спрямо останалите държави в ЕС. Така че наистина е въпрос на налагане на законодателството, което изисква контрол от страна на компетентните органи", каза Деян Денев. И допълни, че в Българската организация за верификация на лекарствата системата е отворена. „Ако аптеката днес поиска да се свърже, утре това ще бъде факт", допълни той.


За да се включат в системата аптеките

трябва да разполагат със специален софтуер и баркод четец. Някои от тях не го правят, защото не разполагат и с програмата и трябва да си я купят. Около 1500 аптеки още не са се включили. Очакванията са министър Ананиев да удължи срока или пък ИАЛ да продължи да не глобява аптеките, които са извън систематаа. Деян денев обаче уточни, че когато една аптека започне да прилага верификацията, в около 6% от случаите се получават грешки. Затова е по-добре да започнат да прилагат верификацията колкото се може по-рано и да свикнат, преди ИАЛ да започне да осъществява строг контрол и да налага санкции.


Системата за верификация на лекарствата

засече в началото на юли 4 опаковки фалшиви медикаменти, изнесени от България за Холандия и показа че работи.

Друг проблем, който ще разгледат депутатите, но в парламентарната здравна комисия, е предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата.Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Списъкът с изключения отпадна, ще бъде приет в Закона за здравното осигуряване
Остава таксата на НЗОК към НАП

Остава таксата на НЗОК към НАП

Този разход не е неоправдан предвид ползите за приходите в касата, казва Жени Начева
Чака се регистър за недоносените бебета

Чака се регистър за недоносените бебета

Той ще бъде част от електронната система за здравеопазване, каза здравният министър Кирил Ананиев
Мръсен въздух в части на София в четвъртък

Мръсен въздух в части на София в четвъртък

Жълт код в Дружба и Павлово, оранжев в Хиподрума, става ясно от системата на Столична община
Лекарство за артрит може да предизвика тромбоза

Лекарство за артрит може да предизвика тромбоза

ЕМА предупреди, че Xeljanz трябва да се използва с повишено внимание при пациенти с риск от образуване на кръвни съсиреци
237 трансплантации са направени в “Лозенец”

237 трансплантации са направени в “Лозенец”

Днес се навършват 15 години от първото присаждане на черен дроб в болницата
136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

Над две трети от медикаментите все още не минават през проверките
Поискаха становище за случая с д-р Наков

Поискаха становище за случая с д-р Наков

Ректорът на МУ–София проф. Виктор Златков е научил днес за казуса, от комисията казаха, че ще има нов конкурс
140 години Александровска болница

140 години Александровска болница

Днес се навършват и 135 години от именуването на най-старата българска болница в страната
Уволнение чака лаборантката от Павликени

Уволнение чака лаборантката от Павликени

Тя забрави пациент за 6 часа в скенер
1 2 3 4 5 ... 35 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019