Обрат

Оспорват избора на нов ректор в МУ-София

12-10-2016 10:43
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Оспорват избора на нов ректор в МУ-София На Общото събрание присъстваха хора, които не са негови членове, заяви доц. Костадин Ангелов
Изборът на нов ректор на МУ-София е спрян, защото е оспорен в Съда. Във вторник Общото събрание на висшето заведение гласува отозоваването на сегашния ректор проф. Вихра Миланова и избра за нейн наследник проф. Виктор Златков.

Подали сме жалби на основание АПК и чл. 38 от Закона за висшето образование, с тях се образува съдебно дело и се спират всички решения на Общото събрание, заяви проф. Вихра Миланова днес на пресконференция. На нея присъстваха още представители на Александровска болница, Денталния факултет на университета и на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според проф. Миланова до окончателното решение на съда тя остава на ръководния пост във висшето заведение.
Жалбите срещу избора на нов ректор не са първи по реда си. Досега САГ и ВАС се произнесоха по оспорването на свикването на Общото събрание. От МУ-София обаче са подали две нови жалби на 4 октомври и 11 октомври, които тепърва ще се разглеждат. Първата е срещу решението на Академичния съвет от 20 септември, с което се определя комисия за избор на нов ректор. Втората е срещу процедурата на провеждане на Общото събрание. 

Според ръководството на университета заседанието му е било нелигитимно, тъй като има процедурни нарушения при организирането му. Едно от тях е, че провеждането му не беше публикувано на сайта на университета. Председателят на Общото събрание проф. Генчо Начев също е изказал опасения, че то може да бъде обявено за нелигитимно, казаха от МУ-София. 
За редица нарушения по провеждането на събранието сигнализира и доц. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница, и член на Общото събрание на висшето заведение. Аз не получих покана за заседанието, не получиха покана и много други членове на събранието, заяви той. Доц. Ангелов допълни, че въпреки това е отишъл на събранието, но е бил отстранен по грозен начин от него. Човек, който не работи в МУ-София дирижираше какво да се прави, не намирам това за демократично, обадиха ми се омерзени колеги, които казаха, че това е крахът на университета, каза той. Според него нито един от членовете на събранието не е гласувал то да е закрито за обществеността и медиите. На събрание са присъствали хора, които не са били членове на Общото събрание, стана ясно още от думите на медиците. 

„Вчера видях едни умислени, затворени хора, които вземат решения под натиск. Това беше финалът от едномесечен натиск върху преподавателите в МУ-София и лично над мен", допълни проф. Миланова. Тя изнесе и отчет за дейността си, откакто пое поста през април тази година.

Обществените поръчки не са спрени, а трябваше да се изчистят, например за Стол номер 8, тази сграда е с публично-държавна собственост, областният управител се намеси навреме и се предотврати едно сериозно нарушение, каза тя. В момента се извършва прехвърляне на собствеността в публично-частна. Строежът на общежитието на университета също не е спряно, а временно отложено, защото там се e намирал медицинският център на Белодробната болница. Продължава ремонтът на аудиторията в „Майчин дом", а по приема на студенти са спрени само практиките, които са в закононарушение, заяви проф. Миланова. Според нея от началото на септември е имало опити за дискредитиране на кандидат-студентската кампания. Те обаче са били неуспешни и местата за чужди студенти са запълнени. Изнесеното обучение в Германия и Италия пък се е осъществявало със съмнителни фирми като „ЩудиМед". То е добро като идея, но не трябва да се прави с цената на всичко, каза проф. Миланова.

Заставам напълно зад проф. Миланова, заяви и доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в „Александровска". Според него в университета са се изразходвали неефективно средства за апаратура и опитите за смяна на сегашния ректор са свързани с това. „За" проф. Миланова се обявиха и млади лекари. Това е единственият човек, който ни е помогнал с финансирането на публикуването на статии в научни списания, каза д-р Куртева от болница „Св. Ив. Рилски".ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

20 милиона евро са на разположение на научните организации и малките и средни предприятия, казват от МОН
Вдигат приема на сестри в Шумен

Вдигат приема на сестри в Шумен

Филиалът на МУ-Варна се готви да запише 30 първокурсници
Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Ако училището не разполага със здравен работник, осигурява от такъв от друго школо
До 1200 лв. за обучение по медицина

До 1200 лв. за обучение по медицина

Студентите ще плащат повече в МУ-Пловдив и МУ-Плевен, таксите остават без промяна в МУ-София и МУ-Варна
Тестват знанията по биология в СУ

Тестват знанията по биология в СУ

Кандидат-студентската кампания продължава за желаещите да учат за медицински сестри
90% от оралните карциноми са лечими

90% от оралните карциноми са лечими

Съвременните методи за диагностика позволяват ракът да се открива навреме, казва д-р Николай Николов
Бургаският университет ще обучава лекари

Бургаският университет ще обучава лекари

Сградата на бъдещия Медицинския факултет е почти завършена, казва ректорът доц. Магдалена Миткова
МУ-Варна със собствена болница

МУ-Варна със собствена болница

Университетът се кани да купи УМБАЛ „Св. Марина", трябва само писмено предложение от ректора, казва Кирил Ананиев
Старт на кампанията за вход в МУ-София

Старт на кампанията за вход в МУ-София

Подаването на документи за записване започва на 19 февруари
37 отличници завършиха МУ-Варна

37 отличници завършиха МУ-Варна

Общо 161 млади лекари от Випуск 2017 положиха Хипократова клетва в морския град
1 2 3 4 5 ... 11 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019