Коментар

Без повече ресурс системата няма да се справи

17-07-2019 14:19
Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян ДеневБез повече ресурс системата няма да се справи
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. За коментар по темата потърсихме Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.
Трудно се коментира нещо, което е толкова общо презентирано. Представена е скица на една сложна бъдеща конструкция, като важните елементи са в детайлите свързани с това как тя ще бъде изградена. Българската здравна система има нужда от повече инвестиции. Това вече е ясно не само на все повече от участниците в нея, но и на пациентите и обществото.

Дискусията в понеделник не отговори на този въпрос
aaa
- как повече публични инвестиции ще бъдат насочени в сферата на здравеопазването, разбира се те трябва да бъдат по-ефективни и по-добре контролирани. Без повече ресурс системата няма да се справи, особено с оглед застаряващото население и намаляващата работна ръка в страната. Ресурсът може да дойде чрез увеличаване на пенсионната възраст и активно стареене. Т.е.
aaa
на всички нас ще ни се наложи да работим
aaa
доста по-дълго, отколкото нашите родители. За да стане това, e необходимо много по-ефективно здравеопазване, защото на първо място продължителността на живота трябва да се увеличи, за да се компенсира разликата със Западна Европа, където тя е 81 години, спрямо 74 г. у нас. Второ – нужно е по-голямата част от тези години българите да прекарват в добро здраве, за да могат да работят и да бъдат със семействата си. Всички световни анализатори отчитат проблема със застаряването в цял свят, но специално в Европа той е най-остър в България. Очаква се през следващите 20-години

трудовият ресурс да намалее с 40%.
aaa
Няма да коментирам ромското население, което е трудов резерв, но не е ясно как може да бъде използван.

Ако в момента на трима човека - двама работят и съответно се осигуряват и допринасят в системата, след 20 години, на трима човека ще работи един и ще трябва да издържа другите двама. И за да бъде смекчен този демографски проблем, остаряването трябва да бъде активно и в добро здраве. Това е посоката, която следва цяла Европа. Целта в Ирландия и Великобритания е пенсионната възраст да достигне 68 години. И в тази връзка пак повтарям, че не чух отговора на въпроса как българската здравна система ще получи повече ресурс, за да може на помогне на своето население да живее по-дълго и в по-добро здраве. Напротив, това, което чух е, че настоящият ресурс ще бъде разпределен между повече от един субект. Конкуренцията сама по себе си е нещо добро, но само тя не може да реши общия проблем. Ако новият здравен модел няма ясен план откъде ще се привлече допълнителен публичен ресурс в здравеопазването, той няма да подобри достъпа, напротив, ще го влоши.

 

Всички мерки в тази посока биха били по-непопулярни

 

- увеличение на здравната вноска, задължение държавата да поема здравното осигуряване на по-малък кръг лица, което означава да го поеме друг, работодател или семейството или самите хора, когато става въпрос за държавни служители, търсене на допълнителни източници. Моделът на в Европа е солидарен, но това не означава, че няма механизми, с които хората се стимулират да живеят по-добре. Става дума за т.н. превенция. Част от тези механизми е облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят, защото тяхното потребление води до влошен здравен статус на населението и по-големи разходи за системата. Това може да са цигари, алкохол, храни с определено съдържание на сол и така да се осигурят допълнителни източници. По-добрата здравна система се гради на три ключови думи. Първата е профилактика-да се разболяваме колкото се може по-късно, но при

 

една очаквана продължителност на живота над 60 години,

 

колкото и здравословно да живеем, в крайна сметка някое хронично заболяване ни догонва. Втората е ранна диагностика, която също изисква инвестиции в иновации – иновативни диагностични методи, добро покритие и т.н. Третата е лечение - веднъж открито заболяването, то трябва да бъде лекувано по най-добрия и съвременен начин, така че този човек да живее възможно най-дълго, да е в добро здраве и да допринася икономически. Няма друг път.


Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 4 5 ... 14 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ