коментар

Одобряваме идеята за демонополизация

16-07-2019 10:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Одобряваме идеята за демонополизацияИмаме и някои въпроси, примерно кой ще вземе осигуряваните от държавата на половин вноска, казва Пенка Георгиева
Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. За коментар по темата потърсихме Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб".
Пациентски организации "Заедно с теб" одобряваме принципно идеята за демополизация на НЗОК. Считаме, че конкуренцията и пазарният принцип ще подобрят достъпа до лечение на пациентите. Факт е, че сега НЗОК не се справя с осигуряването на лечението.

Това, което ни притеснява е предложението за пълно премахване на монопола веднага. Считаме, че това е дълъг процес и преди това трябва да се направят други стъпки.


Имаме и някои въпроси

Кой нов фонд ще вземе държавните служители с половин осигурителна вноска? Няма ли те да бъдат насочени към Фонд, близък до управляващата партия, която и да е тя? Ако аз съм хронично болен пациент и новите фондове не сключат договор с моето лечебно заведение, където лекарите познават състоянието ми и аз съм доволна, какво ще се случи?

Какво ще се случи с онко пациентите, нуждаещи се от скъпоструващо лечение, както и тези с редки болести? Кой фонд ще ги вземе?


Промяна е необходима, в момента

публичните средства са над 4 милиарда лева, а регламентираните доплащания от пациентите са още толкова. Това означава, че сега ние плащаме много повече. Време е да се помисли за увеличение на здравната вноска, но единствено и само след реформа и смяна на модела, защото сега е безсмислено.

Това, което очакваме е да се запази солидарният модел, но да има възможност за допълнителни пакети, според предпочитанията и нуждите на пациентите.Бюджетът отново ще раздели медиците

Бюджетът отново ще раздели медиците

Срамно е, че средствата които се заделят за ПИМП, СИМП и за МДД отново са смешни
Да се въведе понятието Амбулаторен случай

Да се въведе понятието Амбулаторен случай

Той трябва да бъде на цена 50.00лв., профилактичният преглед или диспансерният не по-малко от 35лв., за да се постигне справедливо измерение на дейността на лекарите в СИМП, каза д-р Галинка Павлова
Болниците не могат да са нон-профит организации

Болниците не могат да са нон-профит организации

Отпадането на регистрацията по Търговския закон няма да реши финансовите им проблемите, казва д-р Елиза Георгиева
Новият министър да лобира за клиничните пътеки

Новият министър да лобира за клиничните пътеки

Повечето бебета трябва да са приоритет N1 за всяка партия, казва изп. директор на Първа САГБАЛ "Св. София" доц. Иван Костов
Касата е господарят, болниците - роби

Касата е господарят, болниците - роби

Директорите сами да определят месечните си бюджети, предлага д-р Петър Георгиев
ВМА е символ на позитивна промяна

ВМА е символ на позитивна промяна

Поздравления по случай годишнината на болницата поднесе президентът Росен Плевнелиев.
Миенето на зъбите в училище трябва да е задължително

Миенето на зъбите в училище трябва да е задължително

Д-р Николай Шарков, главен секретар на Българския зъболекарски съюз.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020