коментар

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

15-07-2019 17:21
Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р АдемовДа търсим аргументи в подкрепа на модела
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Публикуваме коментар по темата на д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС.
Тръгвам от разбирането, че в момента обсъждаме концепция, а не конкретни текстове, за да задаваме въпроси. Защото очевидно е, че всеки един от присъстващите в тази зала, може да зададе безброй въпроси, на които на този етап трудно може да бъде даден отговор, като изключим основните послания на концепцията. На тези въпроси може да се отговори, но в детайли, преди да бъдат разработени конкретните текстове, няма как да има конкретни отговори за всичко. Затова смятам, че тези, които взимат думата, би трябвало да коментират това, което беше заложено като концепция от министър Ананиев в неговата презентация. Според мен на първо място трябва да има отговор на следните въпроси:

Работи ли в момента министерството

на здравеопазването по остойностяване на медицинските дейности; има ли разработена и действаща информационна система, която да е обвързана с други системи и да е част от електронното правителство; разработени ли са стандартите, правилата за добра медицинска практика. По всички тези въпроси аз имам информация, че Министерството на здравеопазването в момента работи и те са базата, от която трябва да се тръгне при обсъждането на концепцията. Защото без тези основополагащи инструменти на здравната система трудно можем да говорим за какъвто и да е напредък. Очевидно всички в тази зала, а и не само в нея, са съгласни с разбирането, че трябва да има промяна /умишлено не употребявам думата реформа, която е придобила не толкова добър смисъл/, защото в момента нито политиците, нито пациентите, нито съсловието са доволни от системата.

Така че трябва да има движение

в някаква посока и нашата политическа сила винаги е заявявала, че трябва да има демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, в смисъл, тя да бъде поставена в условията на конкуренция. Защото не знам да има нещо по-добро измислено от това да има конкуренция на първо място между финансиращите органи, конкуренция между лечебните заведения и право на пациента да избира финансиращ орган. Това, според мен, са основополагащи права, които трябва да ни овластят с разбирането, че е необходимо да подкрепим посоката, в която е представена концепцията. На следващо място трябва да имаме отговори на няколко други важни фундаментални въпроса. На първо място, какво става с онкозаболяванията? Лекарствата за тях сега са около 200 млн. лв. Какво става с редките заболявания? Трябва задължително да има отговор на тези въпроси, за да можем да вървим напред. Последното, с което искам да завърша е, че посоката, в която се предлагат промените, трябва да намери по-голяма подкрепа. Защото в момента най-лесно в България е да се намерят аргументи, как не могат да се случат нещата.

В момента сме в ситуация, в която

трябва да търсим аргументи, с които да се случат нещата. Защото аз знам, че ще се зададат въпроси, какъв ще бъде уставният фонд? Той ще бъде за сметка на собствени средства, а ще има ли възможност за свързани лица? Вие казахте, че има директива, която не разрешава свързани неща да участват с капитал. Това са неща от директивата и всички тези основополагащи принципи трябва да залегнат при структурирането на фондовете. Защото, ако не се спазват тези правила, ще бъдем в режим на нарушение на европейските директиви. Има много важен въпрос, който е доста деликатен – какво ще се случи с тези болници, с които нито един от фондовете няма да сключи договор, защото не отговарят на съответните изисквания и критерии за качество? Това е накратко, което искам да кажа. Мисля, че на този етап трябва да търсим аргументи в подкрепа на новия модел.

Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 4 5 ... 14 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ