Мерки

Остойностяването приключва до края на 2019 г.

15-07-2019 15:59
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Остойностяването приключва до края на 2019 г.Кого ще осигурява МЗ и как ще го прави, ще стане ясно с приемането бюджета на държавата за 2020 г.
„До края на годината Министерството на здравеопазването ще приключи с остойностяването на дейностите в основния пакет. То ще бъде в рамките на осем процентната здравна осигуровка. Ще използваме това време, за да отговорим на всички въпроси, които бяха зададени в рамките на кръглата маса, посветена на новия здравноосигурителен модел". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след дискусията по предложения от екипа му модел.
Министърът каза още, че кой и как ще плаща вноските на хората, които сега се осигуряват от здравното ведомство, ще стане ясно при приемането на бюджета на държавата за 2020 г. Според Ананиев не са уточнени нещата само за социалнослабите, а за другите категории – пансионери, деца, полицаи и т. н. има регламент. Той обаче не отговори кой и как ще покрива услугите, които са извън основния пакет за тези граждани.

 

Министър Ананиев обясни, че междувременно

ще продължи работата върху средата и нормативната уредба, при които функционира сегашната здравна система. По този начин от една страна ще отпадат проблеми, напластявани през годините, а от друга страна ще бъдат създадени предпоставки за успешното навлизане на новия модел, допълни той. Като пример Ананиев даде настоящата дейност на МЗ по медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, алгоритмите на клиничните пътеки, въвеждането на Националната здравна информационна система, модернизацията на спешната медицинска помощ, системите за верификация и проследяване на лекарствата и др.


Участниците в дискусията коментираха, че има

известно разминаване в модела. От една страна МЗ ще одобрява основния пакет от здравни дейности, който ще се съгласува със съсловните организации и ще се покрива от здравните вноски на българските граждани. Цените по този пакет обаче ще бъдат договаряни между фондовете и лечебните заведения и не могат да бъдат по-ниски от определените от МЗ и съсловните организации. „Няма да има допълнителен пакет.

Това, което остане извън основния пакет,

ще се покрива по линия на доброволното здравно осигуряване или чрез кешови плащания, но по легални списъци за видове дейност с конкретни цени срещу тях. По този начин плащанията ще се изсветлят и всеки ще знае какво получава срещу парите си", беше обяснението на здравния министър.

Ананиев специално подчерта, че презентацията му показва общата рамка, а детайлите ще бъдат конкретизирани в диалог и след постигнат консенсус между всички заинтересовани страни.НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020