лица

Да правиш китки за обич

19-07-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Да правиш китки за обичСбъднала съм професионалната си мечта да бъда операционна акушерка, казва Михаела Мишева
Това е акушерка Михаела Мишева. Приятелите й я наричат Мишето. А аз разбрах, че имам среща с една жена целуната от Господ. Вероятно се чудите защо. Много простичко, отдели ми време за разговор, когато успя да откъсне от времето посветено на дъщеря й. Казва, че малката Ния е нейното всичко, и че работи с любов мечтаната професия
Родена е в село Шуменци, близко до Тутракан и е първата с медицинско образование във фамилията. Майка й е учителка по български език и литература, а баща й от 15 години е свещеник. Като малка е мечтала да бъде лекар. Така се стичат нещата в живота й, че записва да учи за акушерка в Медицинския колеж към МУ- Пловдив. Още във втори курс разбира, че изборът на професия е правилен и ще я работи с най-голямо удоволствие.

 

След студентските години в Пловдив

животът я отвежда в София. Започва работа в болница Шейново, първо в родилна зала. Не помни първото си дежурство в детайли, защото толкова е била развълнувана, че нарича онзи момент, магия. Разказва, че е имала късмета да попадне в една смяна с много добри акушерки, които са я въвели в тайната на професията. Разказва и още, че на студентските стажове е влизала в операционна зала и тогава е разбрала, че трябва да стане операционна акушерка. Така след двете години в родилна зала, идва ред на операционната. Днес работи като операционна акушерка в Майчин дом. „Призванието на акушерката е да води раждане, аз съм преминала през тази школа, но да работя в операционна е моята сбъдната мечта", с усмивка уточнява Михаела.

В операционната се изграждат

най-здравите екипи, твърди тя. Всеки познава в съвършенство работата си дори не е нужно да се изричат думи, за да се случват нещата. Само с поглед вече се разбираме, допълва Михаела. Най-голямото й удовлетворение е добрият финал на всяка тежка операция. Когато идват млади акушерки на стаж в болницата тя се радва и винаги е готова да сподели наученото през годините с тях. Казва, че за работиш тази работа, тя трябва да е като гориво в кръвта ти.

„Ако си мисли някой, че може да идва на работа

само за да му мине работния ден, по-добре да не се захваща с тази професия", категорична е тя. Колкото и да са проблемите в здравеопазването никога не й е хрумвало да събере куфарите и да потърси реализация в чужбина. Казва, че отговорност и дълг се изпълняват в родината. И че мечтата за промяна на системата губи силата си зад граница. Твърдо вярва в народната мъдрост, че всеки камък си тежи на мястото, затова всяка сутрин с усмивка тръгва към болницата.

За 12 години работа е виждала всякакви

човешки съдби. Научила се е да не наранява душата си с човешката болка. Прави го, за да може да продължи напред, като изпълни с любов и всеотдайност живота на 6 годишната си дъщеря. „Тя е моето всичко и се радвам на всеки миг прекаран с нея. За това гледам да оставя събитията от болницата пред прага на входната врата", споделя Михаела. В свободното си време обича да прави различни аранжировки от цветя. Цветните венчета подарява, защото знае, че китка за обич се дава. Така дарява с късчета любов дамите от ансамбъла за народни танци, в който играе. Споделя, че с народната музика е закърмена от малка. Нейните родители също са добри танцьори. В родният дом на Михаела е пълно с народни носии, които пък са част от колекцията на  майка й.

Мъдростта на традициите влага

в малките неща. Тях които изработва ръчно, като украса за всеки празник. За Коледа и за Великден гледа винаги да се прибира в бащиния дом, защото там е коренът. С майка си изпълняват всички ритуали посветени на празника. „Майка ми много държи на традициите и всичко се прави по протокол, така както е било едно време. Заедно изпълняваме обичаите, а аз уча и детето си на тях", казва Михаела. Разбрала е, че в живота дългосрочни планове е глупаво да се правят. Всеки ден крие своята изненада, къде добра, къде не толкова. Затова приема с усмивка положителното от деня, а като урок онова, което не се случило, така както трябва. Най-правилните съвети е получава от родителите си. А най-голямата й награда е, че е успяла да бъде добра дъщеря и е чула думи на гордост от майчината й уста!Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
Магията на Новолунието

Магията на Новолунието

В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждане, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние.
За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020