Проблем

1498 случая на професионални ракови болести

11-07-2019 17:07
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
1498 случая на професионални ракови болестиУ нас има много азбест, а това не се изследва, ще настояваме работодателите да събират данни за опасните вещества, казва Огнян Атанасов от КНСБ
1498 случая на професионални ракови заболявания са регистрирани у нас през 2017 година. Това показват данните на Международната организация на труда. Същевременно по данни на НЦОЗА честотата на онкологичните диагнози е 242.5 на 100 000 души, а смъртността 119.4 на 100 000. Данните изнесе Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ.
 200 хил. души годишно в Европа умират от професионални болести. Около половината от тях - 52% са вследствие на онкологични заболявания, свързани с работата, каза още той.
По-голямата част от професионалните ракови заболявания са в следствие на експозиция на азбест от миналото. „В нашата страна има много азбест, за съжаление няма никакви изследвания колко са заболелите вследствие на това, обясни Огнян Атанасов.
aaa
Същевременно масово незаконно се маха азбест,
aaaa
без да се искат необходимите разрешения. Те могат да се изпълняват само от фирми с лиценз, които използват специални предпазни средства, обясни Огнян Атанасов. Когато азбестът е пресован не е страшно, но когато се реже е особено опасен. Именно заради сериозните рискове, които крие азбеста започва и кампанията „Европа 2029 година свободни от азбест".

 

Следващата група заболявания, провокирани

 

от работната среда, са свързани с кръвоносната система. В тази връзка експертът призова социалното министерство да въведе у нас Европейската директива за канцерогени и мутагени от 2017 г. Документът претърпя промяна, след като не беше редактиран от 2004. „ЕК обеща на Европейска конфедерация на профсъюзите, че ще бъдат добавени 50 нови канцерогени и мутагени. До момента са добавени 26", обясни Огнян Атанасов. Промяната на Директивата ще защити живота и здравето на около 40 млн. души в ЕС, добави той.

 

Крайният срок България са синхронизира

 

законодателството си с Директивата е 17 януари 2020 г. Тя изисква работодателите да събират данни за опасните вещества в случая канцерогени и мутагени, за да се осигури безопасност на работниците. „У нас това не се прави и ние ще настояваме за измерването на тези гранични стойности да се извършва, като се използват европейските показатели", обясни още Огнян Атанасов. И третото нещо, което предвижда документът и за което ще настояват синдикатите е

 

да се осигури здравно наблюдение на работниците

 

след края на експозицията. Преценките ще бъдат на службите по трудова медицина. „Ще настояваме това да бъде записано в наредбата", каза още Огнян Атанасов. Някои от популярните агенти са кристален силициев диоксид, който се среща с строителството и във ВиК, хром 6, от който има опасност при заваряване и заради който няма заварчици със здрави зъби.

 

Около 100 химични агента заплашват здравето

 

и в офиса, съобщи още експертът. Той обърна внимание на климатичните инсталации, които задължително трябва да се чистят поне веднъж на три години и ако това не се прави, по-добре да не се ползват изобщо. Източник на озон пък може да бъдат копирните машини. Опасни са и мокетите, заради прахта, който образуват.

 

В България се крият трудово злополуки,

 

алармира още Огнян Атанасов. На 100 хил. души у нас се отчитат 100 инцидента, докато средната стойност за ЕС е 1513 на 100 хил., показват данните за 2015 година. Същевременно коефициентът на смъртни случаи вследствие на такива инциденти двойно по-висок спрямо европейския - 3.6 на 100 хил. заети, спрямо 1.8 на 100 хил. за ЕС. През август се очакват новите резултати и тогава ще се види дали има промени в тенденциите на отчитане, каза Огнян Атанасов.Лимит на болничните

Лимит на болничните

Да се намали броят на дните болничен, издаван от личните лекари, предложи министър Бисер Петков
150 милиона лева изплаща НОИ за фалшиви болнични

150 милиона лева изплаща НОИ за фалшиви болнични

10 хиляди пък са нарушенията с издаването им, съобщиха от АИКБ
Синдикатите с подписка за цената на нощния труд

Синдикатите с подписка за цената на нощния труд

Медсестрите и лекарите също очакват да се повиши заплащането
55 хил. работят на непълен ден у нас

55 хил. работят на непълен ден у нас

Искат да се трудят повече часове, но не могат да намерят къде
Поне 6% ръст на пенсиите

Поне 6% ръст на пенсиите

Точният процент ще стане ясен по-късно, каза социалният министър Бисер Петков
НОИ: 974,05 лв. е средният осигурителен доход за юли

НОИ: 974,05 лв. е средният осигурителен доход за юли

945 лв. е средномесечният осигурителен доход за страната за последната година
АИКБ се срещна с главния прокурор за цената на тока

АИКБ се срещна с главния прокурор за цената на тока

От Асоциацията поискаха проверка на свободния пазар на електроенергия за нерегламентирани сделки и престъпления
1000 лева минимална заплата искат от КТ “Подкрепа“

1000 лева минимална заплата искат от КТ “Подкрепа“

От синдиката предлагат и в браншовете  да има такъв показател
Шефовете ще дават пари и при осиновяване

Шефовете ще дават пари и при осиновяване

Парламентът прие промени в Закона за данъците върху доходите в първия си работен ден
Онлайн борса ще връща българите от чужбина

Онлайн борса ще връща българите от чужбина

Агенцията по заетостта качи в нета платформа за участие в Европейския ден на труда – 17 септември
1 2 3 4 5 ... 27 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019