Проблем

1498 случая на професионални ракови болести

11-07-2019 17:07
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
1498 случая на професионални ракови болестиУ нас има много азбест, а това не се изследва, ще настояваме работодателите да събират данни за опасните вещества, казва Огнян Атанасов от КНСБ
1498 случая на професионални ракови заболявания са регистрирани у нас през 2017 година. Това показват данните на Международната организация на труда. Същевременно по данни на НЦОЗА честотата на онкологичните диагнози е 242.5 на 100 000 души, а смъртността 119.4 на 100 000. Данните изнесе Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ.
 200 хил. души годишно в Европа умират от професионални болести. Около половината от тях - 52% са вследствие на онкологични заболявания, свързани с работата, каза още той.
По-голямата част от професионалните ракови заболявания са в следствие на експозиция на азбест от миналото. „В нашата страна има много азбест, за съжаление няма никакви изследвания колко са заболелите вследствие на това, обясни Огнян Атанасов.
aaa
Същевременно масово незаконно се маха азбест,
aaaa
без да се искат необходимите разрешения. Те могат да се изпълняват само от фирми с лиценз, които използват специални предпазни средства, обясни Огнян Атанасов. Когато азбестът е пресован не е страшно, но когато се реже е особено опасен. Именно заради сериозните рискове, които крие азбеста започва и кампанията „Европа 2029 година свободни от азбест".

 

Следващата група заболявания, провокирани

 

от работната среда, са свързани с кръвоносната система. В тази връзка експертът призова социалното министерство да въведе у нас Европейската директива за канцерогени и мутагени от 2017 г. Документът претърпя промяна, след като не беше редактиран от 2004. „ЕК обеща на Европейска конфедерация на профсъюзите, че ще бъдат добавени 50 нови канцерогени и мутагени. До момента са добавени 26", обясни Огнян Атанасов. Промяната на Директивата ще защити живота и здравето на около 40 млн. души в ЕС, добави той.

 

Крайният срок България са синхронизира

 

законодателството си с Директивата е 17 януари 2020 г. Тя изисква работодателите да събират данни за опасните вещества в случая канцерогени и мутагени, за да се осигури безопасност на работниците. „У нас това не се прави и ние ще настояваме за измерването на тези гранични стойности да се извършва, като се използват европейските показатели", обясни още Огнян Атанасов. И третото нещо, което предвижда документът и за което ще настояват синдикатите е

 

да се осигури здравно наблюдение на работниците

 

след края на експозицията. Преценките ще бъдат на службите по трудова медицина. „Ще настояваме това да бъде записано в наредбата", каза още Огнян Атанасов. Някои от популярните агенти са кристален силициев диоксид, който се среща с строителството и във ВиК, хром 6, от който има опасност при заваряване и заради който няма заварчици със здрави зъби.

 

Около 100 химични агента заплашват здравето

 

и в офиса, съобщи още експертът. Той обърна внимание на климатичните инсталации, които задължително трябва да се чистят поне веднъж на три години и ако това не се прави, по-добре да не се ползват изобщо. Източник на озон пък може да бъдат копирните машини. Опасни са и мокетите, заради прахта, който образуват.

 

В България се крият трудово злополуки,

 

алармира още Огнян Атанасов. На 100 хил. души у нас се отчитат 100 инцидента, докато средната стойност за ЕС е 1513 на 100 хил., показват данните за 2015 година. Същевременно коефициентът на смъртни случаи вследствие на такива инциденти двойно по-висок спрямо европейския - 3.6 на 100 хил. заети, спрямо 1.8 на 100 хил. за ЕС. През август се очакват новите резултати и тогава ще се види дали има промени в тенденциите на отчитане, каза Огнян Атанасов.Работа в условия на коронавирус

Работа в условия на коронавирус

35% от българите обмислят нова професионална реализация, повече жени отколкото мъже желаят да са доброволци, показва международно проучване
28 623 намериха работа в извънредното положение

28 623 намериха работа в извънредното положение

Близо половината - над 46%, са започнали работа в сферата на преработващата промишленост
9% ДДС за ресторанти и хотели

9% ДДС за ресторанти и хотели

Решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19, каза Бойко Борисов 
Задържането  на персонала е най-трудно за бизнеса

Задържането на персонала е най-трудно за бизнеса

81.5% от анкетираните оценяват мярката 60/40 като неефективна, сочи проучване на БСК
Близо 20% от българите живеят в лишения

Близо 20% от българите живеят в лишения

5,6% от населението на ЕС (около 24 млн. души) са изпитвали значителни материални проблеми
7403 фирми дадоха заявка за мярката 60/40

7403 фирми дадоха заявка за мярката 60/40

До момента одобрение получиха 1979 работодатели за запазване на работните места на 28 674 души
НОИ ще плаща пенсии в чужбина облекчено

НОИ ще плаща пенсии в чужбина облекчено

Няма да е задължителна т. нар. „декларация за живот" през периода на извънредното положение
НОИ издаде 26 344 ПИК

НОИ издаде 26 344 ПИК

Толкова са новите персонални кода по време на извънредното положение
Двоен ръст на разхода за здраве за 10 г.

Двоен ръст на разхода за здраве за 10 г.

Българинът яде по-малко хляб и повече плодове и зеленчуци, показват данни на Националния статистически институт
Хотели и ресторанти по схемата 60/40

Хотели и ресторанти по схемата 60/40

По този начин над 38 хил. души са запазили работата си, казва министър Николина Ангелкова
1 2 3 4 5 ... 36 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020