протест

Родители на деца с рак протестират пред МЗ

11-07-2019 12:47
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Родители на деца с рак протестират пред МЗГотвят се промени в наредбите, за да се осигуряват лекарства за три или шест месеца напред, казаха от МЗ
Родители на деца с онкохематологични заболявания протестират пред здравното министерство с искане да се улесни достъпа до лекарства за малките пациенти. Те излязоха на улицата, въпреки че вече близо месец се водят преговори със здравното министерство и касата, и се търсят начини да се облекчи процедурата по отпускането на медикаментите. Обсъждат се и варианти за по-лесно кандидатстване за лечение в чужбина.
Агонията с децата ни, продължаваща вече десет години и е крайно време да спре, каза Симона Караиванова от Сдружение на деца с онкологични заболявания. Според нея медикаментите не са включени в позитивния лекарствен списък и това затруднява купуването им.

Те не са много скъпи, но ги няма в аптечната мрежа и заради това снабдяването с тях е трудно. В същото време присъстват в основното лечение на всички деца с онкологично заболяване, поясни Караиванова.

 

Тя допълни, че на проведената вчера

 

среща със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, са обсъждали промени в наредбите, свързани с нерегистрираните лекарствени продукти и техните доставки. Договорено е вече да могат да се заявяват определени количества за три месеца напред.

Жени Начева и министър Кирил Ананиев за изразили волята си да работят заедно с адвоката на Сдружението, за да се изяснят максимално точно юридическите въпроси по готвените промени.

 

„Една от първите ни задачи е да елиминираме

 

бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания. От близо месец водим конструктивен диалог с тях, с лекарите, които лекуват децата, с представители на лечебните заведения. Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница – здравна каса". Това заяви зам.-министър Жени Начева по повод протеста на родителите. Тя поясни, че срокът за финализиране на промените в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. „Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в сила", каза още Жени Начева.

 

От МЗ поясниха, че процедурите и редът

 

ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури необходимото лечение на децата не само за тези страдания, а и за заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група от пациенти. Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време – 3 или 6 месеца, като планират необходимите количества и договарят същите с търговците. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти, допълниха от МЗ.

 

По отношение отпадането на някои

 

лекарствени продукти за онкологични заболявания на деца от Позитивния лекарствен списък зам.-министър Начева обясни, че те отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка от притежателите на разрешения за употреба или оттеглянето им от ПЛС. За лечението на деца е предвиден и друг ред с наредба на министъра на здравеопазването, съгласно който могат да се доставят нерегистрирани лекарства и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях, обясни още зам.-здравният министър.

У нас липсва регистър на онкозаболелите, но по данни на МЗ на година между 150 и 200 деца са диагностицирани с диагнозата рак.Отхвърлиха намалението на ДДС за лекарствата

Отхвърлиха намалението на ДДС за лекарствата

С 11 въздържали се, 8 "за" и 1 глас против здравната комисия не прие поправките,предложени от БСП
Нови документи борят бумащината в РЗИ

Нови документи борят бумащината в РЗИ

Те са свързани с разрешение за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и лекари по дентална медицина
Нов център за балнеолечение отвори врати

Нов център за балнеолечение отвори врати

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация отбеляза двоен празник
НЗОК преразглежда откази за лечение

НЗОК преразглежда откази за лечение

Причината е в решения на съда за пациенти, на които бившият фонд за чужбина не е разрешил да заминат за нужната им терапия
НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

Семействата на децата с това заболяване искат държавата да поеме кислородотерапията
Равносметка за лечението на Хепатит С

Равносметка за лечението на Хепатит С

Възможно ли е да елиминираме болестта у нас, е темата на дебата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Детето е със спинална мускулна атрофия, терапията се извършва в УМБАЛ „Свети Георги"
Болницата в Свищов с нов инжектор

Болницата в Свищов с нов инжектор

МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" излезе на печалба през първото полугодие, съобщават от лечебното заведение
Световен учен на посещение в Александровска

Световен учен на посещение в Александровска

Нобеловият лауреат за медицина проф. Филип Шарп ще сподели за приложението на РНК интерференцията в лечението на пациенти с животозастрашаващи редки заболявания
Няма забрана за пушене на наргиле на закрито

Няма забрана за пушене на наргиле на закрито

Законопроектът няма необходимата нотификация от Европейската комисия, каза Даниела Дариткова
1 2 3 4 5 ... 151 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019