протест

Родители на деца с рак протестират пред МЗ

11-07-2019 12:47
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Родители на деца с рак протестират пред МЗГотвят се промени в наредбите, за да се осигуряват лекарства за три или шест месеца напред, казаха от МЗ
Родители на деца с онкохематологични заболявания протестират пред здравното министерство с искане да се улесни достъпа до лекарства за малките пациенти. Те излязоха на улицата, въпреки че вече близо месец се водят преговори със здравното министерство и касата, и се търсят начини да се облекчи процедурата по отпускането на медикаментите. Обсъждат се и варианти за по-лесно кандидатстване за лечение в чужбина.
Агонията с децата ни, продължаваща вече десет години и е крайно време да спре, каза Симона Караиванова от Сдружение на деца с онкологични заболявания. Според нея медикаментите не са включени в позитивния лекарствен списък и това затруднява купуването им.

Те не са много скъпи, но ги няма в аптечната мрежа и заради това снабдяването с тях е трудно. В същото време присъстват в основното лечение на всички деца с онкологично заболяване, поясни Караиванова.

 

Тя допълни, че на проведената вчера

 

среща със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, са обсъждали промени в наредбите, свързани с нерегистрираните лекарствени продукти и техните доставки. Договорено е вече да могат да се заявяват определени количества за три месеца напред.

Жени Начева и министър Кирил Ананиев за изразили волята си да работят заедно с адвоката на Сдружението, за да се изяснят максимално точно юридическите въпроси по готвените промени.

 

„Една от първите ни задачи е да елиминираме

 

бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания. От близо месец водим конструктивен диалог с тях, с лекарите, които лекуват децата, с представители на лечебните заведения. Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница – здравна каса". Това заяви зам.-министър Жени Начева по повод протеста на родителите. Тя поясни, че срокът за финализиране на промените в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. „Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в сила", каза още Жени Начева.

 

От МЗ поясниха, че процедурите и редът

 

ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури необходимото лечение на децата не само за тези страдания, а и за заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група от пациенти. Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време – 3 или 6 месеца, като планират необходимите количества и договарят същите с търговците. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти, допълниха от МЗ.

 

По отношение отпадането на някои

 

лекарствени продукти за онкологични заболявания на деца от Позитивния лекарствен списък зам.-министър Начева обясни, че те отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка от притежателите на разрешения за употреба или оттеглянето им от ПЛС. За лечението на деца е предвиден и друг ред с наредба на министъра на здравеопазването, съгласно който могат да се доставят нерегистрирани лекарства и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях, обясни още зам.-здравният министър.

У нас липсва регистър на онкозаболелите, но по данни на МЗ на година между 150 и 200 деца са диагностицирани с диагнозата рак.НЗОК с гратисен период за медицинските изделия

НЗОК с гратисен период за медицинските изделия

Надзорният съвет одобри бюджета на здравната каса, ще настояват за отпадане на таксата към НАП
Eкспертният съвет по офталмология редуциран

Eкспертният съвет по офталмология редуциран

Доц. Андрей Андреев е новият главен координатор, реши МЗ
Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Параметрите в бюджета за НЗОК за 2020 година вече са ясни. Предвидени са 395 млн. лв. повече. Как ще се отрази това увеличение на системата и достатъчно ли е то по отделните пера. Каква посока дава бюджетната рамка при предстоящите преговори за НРД и за какво ще настоява БЛС, попитахме неговият председател д-р Иван Маджаров.
Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
1 2 3 4 5 ... 171 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019