хепатит

Да се облекчи лечението при Хепатит С

10-07-2019 10:47
От НПО сектора искат още изследването за наличие на заболяването да се включи в профилактичния годишен пакет с изследванияДа се облекчи лечението при Хепатит С
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хепатит C e социално значимо заболяване. То е изключително опасно и може сериозно да застраши здравето. Нарича се още „тихият убиец", тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Затова clinica.bg публикува серия от материали, разработени съвместно със Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив". В тази публикация ще ви запознаем с ролята на НПО сектора за превенцията на Хепатит С. По темата говори Силвана Лесидренска, магистър-психолог и настоящ председател на сдружение ХепАктив.

Незаменима. Неправителствените организации основно се движат от хора, имащи същия здравословен проблем, които благодарение на натрупания си опит и знания, могат да помогнат най-ефективно на човек в нужда, без да го осъждат за избора му на живот. Доста често към нас се обръщат хора със зависимост към наркотични вещества, такива, които предлагат сексуални услуги срещу заплащане, бивши или настоящи затворници. Това са хора, които имат нужда от информация и практическа подкрепа, а няма къде другаде да я получат, тъй като те не съществуват за обществото или медицинската общност. Наскоро имахме случай, при който се наложи да издирваме болница, в която да се съгласят да извършат чернодробна биопсия на пациент с хепатит С и ХИВ - факт, който ме накара да изпитам огромен срам пред пациента, тъй като се предполага, че като едно цивилизовано общество отдавна сме спрели да гледаме на хората с ХИВ или хепатит като на прокажени. Аз самата живея с хроничен хепатит В и за мен от 12 г. е битка да променя начина на мислене на хората около мен – не, хепатитът не е болест на наркоманите, той е навсякъде, не, няма да ви инфектирам, ако се ръкостискаме, и да, изследвайте се, дори да нямате симптоми.

Дали се касае за предлагане на изследвания или консултация, всички услуги, предоставяни от нас, са безплатни, в приятелска неформална среда, така че човек да се почувства максимално комфортно, далеч от усещането, което има една лаборатория например.

- Какви са основните проблеми при пациентите с Хепатит С?

- На първо място - задължителното изискване за извършване на чернодробна биопсия при кандидатстване за лечение. Освен че са налични по-модерни и щадящи методи за оценка състоянието на черния дроб, те не застрашават по никакъв начин състоянието на пациента. За съжаление, поради стойността на клиничната пътека, която НЗОК заплаща за направата на чернодробна биопсия, наскоро получихме сигнал, че в една от специализираните клиники за лечение на хепатит, са настояли да направят биопсия на пациент с декомпенсирана цироза и хепатоцелуларен карцином. Сами разбирате, че това, освен високорисково, е и напълно излишно и анти-хуманно. Освен това самият процес за получаване на лекарствата е меко казано тежък административно – има няколко на брой хоспитализации (част от които са напълно излишни), подаване на документи в НЗОК, редене на опашки, все неща, които не са по силите на част от пациентите, които са в по-увредено състояние. По наши наблюдения срокът за получаване на лечение е около половин година, което при доказана цироза е прекалено дълго. Да не забравяме и стигмата – все още се смята, че само хора с високорисково поведение имат хепатит С, ето защо това е пречка пред един човек да говори и споделя свободно за болестта си. А ако не говорим, как можем да си помагаме един на друг?

- Къде в страната се правят безплатни изследвания на Хепатит С?
- В София от три години имаме разкрита постоянна услуга, която предоставя безплатни и анонимни изследвания и консултации за хепатит С и хепатит В. С колегите от Сдружение "Здраве без граници" и Фондация „И", които са специалисти в предлагането на услуги в областта на ХИВ – изследване, превенция, подкрепа, си партнираме в CheckPoint София. Това е медицински център, където всеки, който желае да се изследва, може да заповяда шест дни в седмицата, без предварително записване, а в рамките на 15 минути ще узнае своя статус за три сериозни и, смея да кажа, подценявани заболявания. Намираме се на ул. Цар Самуил 111, а работното ни време е от понеделник до петък от 12 до 19 ч, в събота сме на линия от 12 до 18ч. Освен в София, се стараем да предлагаме изследвания и в страната, но поради липса на финансови и логистични възможности, успяваме да го правим само кампанийно, например около Световния ден за борба с хепатита, който се чества всяка година на 28 юли. Тази година стартираме собствена кампания „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА" със серия от скрининги, които ще проведем в Търговище (24 юли), Разград (25 юли) и Варна (26 юли), като планираме да посетим поне още три града през септември.

- Кой уведомява пациент, на когото при кръводаряване е открит хепатит С?

- Теоретично би следвало да го уведоми личният му лекар, който пък трябва да получи хартиено известие от Регионална Здравна Инспекция, които пък биват уведомявани от кръвния център при констатиран положителен случай на хепатит С. Практиката обаче показва, че има немалко случаи, при които или личният лекар не е получил писмо, или е забравил да уведоми пациента, или пък самият пациент е сменил своя личен лекар и тогава съвсем се къса нишката. За целта, още през 2016 г. изпратихме до Министерство на здравеопазването предложение за актуализация на наредбата за кръвните продукти, като предложихме механизъм за директно уведомяване на пациента. Предложението ни беше отхвърлено на два пъти, но след поредния репортаж за неуведомен в продължение на 4 години пациент с хепатит С, МЗ пое ангажимент да вземе мерки. За съжаление в проектозакона, който преди броени дни бе публикуван за обществено обсъждане, отново не присъства така важната промяна. А е лесно – кръвният център да покани на лична среща човека, на която да му съобщи положителния резултат, както и да го насочи към по-нататъшна грижа. Оказва се, че ние сме едва ли не последната държава в Европейския съюз, която не уведомява директно пациентите, което за мен лично е изключително необяснимо. Подобна промяна няма да изиска допълнителни финансови ресурси, а напротив, ще ги спести от лечение на усложненията на късно диагностицирания хепатит - цироза и рак на черния дроб.

- Кои са рисковите групи, които задължително трябва да се изследват?
- Моят съвет е всеки да се изследва поне веднъж в живота си, защото дори безобидни на пръв поглед манипулации като посещение в козметичен салон или пък ползване на обща нокторезачка крият риск от инфектиране с хепатит. Да не говорим за посещение при зъболекар или сериозна хирургическа интервенция –тогава е силно препоръчително човек да се изследва на 6-тия месец. Наскоро излезе доклад на European Centre for Disease Prevention and Control, който събира информация от всички европейски страни относно инфекциозните болести и за съжаление инфектирането в болнични условия или при медицински интервенции е все още изключително високо. В 17% от докладваните остри случаи на хепатит С за 2017г., този начин на предаване на вируса е посочен като източник, докато за хепатит В е още по-плашещо - 30%. Така че колкото и да си мислим, че нямаме рисково поведение и са застрашени само хората, които употребяват наркотични вещества например, то цифрите говорят друго. Изследването не е скъпо, има варианти човек да си го направи и безплатно, въпросът е на мотивация и загриженост за нашето здраве.

Иначе, ако трябва да посочим „класическите′′ рискови групи, това са:

- Хора, родени в периода 1945 - 1965 г. (т. нар. baby boomers)

- Хора, претърпели кръвопреливане/трансплантация преди 1992 г.

- Пациенти на хемодиализа

- Хора с чести зъболекарски или други медицински манипулации

- Хора, употребили инжекционно/интраназално наркотични вещества, дори и да е било само веднъж

- Мъже, правещи секс с мъже (МСМ)

- Пациенти, инфектирани с ХИВ

- Бивши и настоящи затворници

- Хора, които имат татуировки, пиърсинг и др.

- Медицински персонал, работещ с кръв и кръвни продукти

- Какъв е инкубационния период след заразяването, в който кръвните тестове откриват вируса?
- Инкубационният период е между 1 и 6 месеца, но обикновено 4 седмици след инфектиране тестът вече ще е положителен. Важно е да се знае, че около 10-15% от хората успяват да изчистят вируса благодарение на имунната си система, но техният тест за антитела ще бъде винаги положителен. Така че, ако един човек има положителен тест за anti-HCV, това не означава непременно, че има активна инфекция. В този случай е необходимо да се извърши високоспециализирано изследване, което се нарича PCR RNA, което единствено може да потвърди или отхвърли диагнозата. Важно е да се знае, че антителата на хепатит С не са защитни, така че е възможно да настъпи повторно инфектиране. За съжаление към момента няма и разработена ваксина, така че единственият ни полезен ход е да се изследваме след всяка високорискова ситуация.

- Има ли нужда от промени в норамативната база в полза на пациентите с хепатит?

- Не една или две. Трябва да се промени Наредбата за кръвните продукти, да се премахне чернодробната биопсия като задължително изследване при кандидатстване за лечение, трябва да се облекчи процедурата за кандидатстване за лечение, да се премахнат някои от задължителните хоспитализации, свързани с лечението и проследяването на пациентите с хроничен хепатит, както и да се включи изследването за хепатит С в профилактичния годишен пакет с изследвания.


Наложителен е скрининг за белодробния рак

Наложителен е скрининг за белодробния рак

Това е най-агресивният карцином, у нас се открива в късен стадий, тютюнопушенето е основен рисков фактор, казва доц. Николай Янев
Най-добрата диета е да не се стига до нея

Най-добрата диета е да не се стига до нея

Много от модните режими на хранене са нездравословни, Коледният пост също е вид ограничение, но в рамките на 40 дни не би навредил на здрави хора, казва д-р Станимира Станчева – Василева
Над 180 на конференция за очните тумори

Над 180 на конференция за очните тумори

Офталмолози от България и Северна Македония участваха в нея, световно известни специалисти от Израел и Швейцария изнесоха лекции
ХОББ прилича на сезонните инфекции

ХОББ прилича на сезонните инфекции

В България липсват прецизни данни за заболеваемостта, практиката показва случаи както на хипо-, така и на хипердиагностика, казва д-р Васил Шишков
Поставиха четири байпаса през ребрата

Поставиха четири байпаса през ребрата

Минимално инвазивната интервенция е извършена за първи път у нас от кардиохирурзите на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център
Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Устройството е 20 хил. лв., за начало ще се реимбурсират 10 на година, но реално необходимостта е за около 50-60 човека, казва доц. Васил Велчев

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

България трябва да създаде национална платформа за профилактика на това заболяване, казва д-р Пенка Митева

Нужна е скринингова програма за диабет

Нужна е скринингова програма за диабет

Тя би била от огромно значение за ранната диагноза, профилактиката и лечението, въпрос е на политическо желание и възможности, казва доц. Вера Карамфилова
Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Интервенцията е направена за първи път в България от доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от УМБАЛ "Св. Анна" в София
Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

В България има отлични хирурзи, подготвени не по-зле от тези в Европа, възможно е и те да направят подобно присаждане, казва д-р Петър Димитров
1 2 3 4 5 ... 57 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ