региони

Зачестятат инцидентите в морето

10-07-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Зачестятат инцидентите в моретоОт началото на годината до сега фаталните случаи във водните басейни са 23
От началото на 2019 до края на май са се случили 15 трагични инцидента с удавени хора. Те обаче са с 21 по-малко, спрямо същия период на 2018 година, обявиха от Главна дирекция "Национална полиция". Въпреки това през юни месец морето е взело още осем жертви, макар да сме само в началото на сезона. Непознаване на правилата за плуване и надценяване на собствените умения са най-честата причина за фаталните инциденти, каза за clinica.bg Йордан Иванов, главен експерт водно спасяване към БЧК.
Само за един ден това лято морето взе три жертви. Две от тях са 48-годишна жена от Бургас и 44 годишен мъж от Пловдив. Бургазлийката се е къпала в местността Иракли, на неохраняем плаж, а пловдивчанинът пък се е удавил до Антопол. Оказва се, че реките и язовирите са още по-опасни от морето.

 

Две ученички от Средното духовно

училище са се удавили в река Върбица край Момчилград. Същият ден и момче е загубило живота си в микроязовир край монтанското село Габровница. Момче изчезна и във водите на Дунав край Силистра. 16-годишният младеж е бил на разходка с трима свои приятели. Когато тийнейджърите стигнали до рибарската стоянка, той решил да влезе в реката. Направил няколко скока, но при последния не излязъл.

Най-честите причини за инцидентите

са свързани с непредпазливост и с незнание как да окажат помощ на даващ се човек, разказва експертът по водно спасяване към БЧК Йордан Иванов. По думите му вече започват да зачестяват водните инциденти. Къпането е абсолютно забранено при употреба на алкохол и на наркотични вещества. Не трябва да влизаме два часа във водата, ако сме имали обилен обяд. Освен това не е препоръчително плуването, когато сме изморени или пък много напечени от слънцето, допълва Йордан Иванов. Другата причина за злополуки на морето е когато помагаме неправилно на даващ се човек.

В никакъв случай не бива

да се опитваме да издърпаме давещият се с голи ръце, категоричен е специалиста. Трябва да подходим до човекът в нужда с някакъв плаваем предмет и да му го подадем, за да нямаме пряк контакт с него. Все още е рано за мъртво вълнение, казва водният спец.Този феномен се появява през август месец. Затова е важно да се ходи на охраняем плаж, и да се слушат съветите на спасителите, напомня експерта. Те са обучени да познават само с един поглед по повърхността на водата, дали не се завихря мъртво вълнение.

За тези, които предпочитат

неохраняеми плажове, трябва да знаят как да се измъкнат от водата, ако попаднат в мъртво вълнение. А правилата са прости. Никога не се плува срещу течението. Трябва да се легне над повърхността на водата и да се оставим на течението. То в един момент ще ни заведе на по-безопасно място и тогава по най-бързия начин, косо трябва да се излезе на брега.

Родителите на малките деца

Трябва да бъдат много внимателни, когато малчуганите влизат във водата. Не бива да ги пускат да се отдалечават на повече от една ръка разстояние, съветва експерта. Годишно БЧК обучава около 1000-1200 спасители и тази година има достатъчно обучени, каза Йордан Иванов.Отворени врати в УМБАЛ-Пловдив

Отворени врати в УМБАЛ-Пловдив

Специалистите от отделението по Акушерство и гинекология ще отговарят на въпросите на бъдещите родители
Първи случай на африканска чума в Благоевградско

Първи случай на африканска чума в Благоевградско

Огнищата на болестта при дивите прасета в Русенска област вече са пет
Замърсяване на въздуха в Шишманци

Замърсяване на въздуха в Шишманци

Има превишение на средноденонощните стойности на фини прахови частици, съобщиха от РИОСВ – Пловдив
Боса разходка за здрави вени

Боса разходка за здрави вени

Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология
Ръст на заплатите в МБАЛ-Самоков

Ръст на заплатите в МБАЛ-Самоков

Трайното увеличение за сестрите е 100 лв., а за лекарите - 200 лв.
400 000 души у нас са с редки заболявания

400 000 души у нас са с редки заболявания

Програма на ЕС ще подобрява диагностиката и лечението на този вид болести
Лятна кампания срещу СПИН

Лятна кампания срещу СПИН

РЗИ-Сливен организира безплатно и анонимно изследване на граждани за ХИВ
Кризата със сестрите в Добрич преодоляна

Кризата със сестрите в Добрич преодоляна

Професионалистите по здравни грижи оттеглят молбите си за напускане, заплатата им ще бъде увеличена, съобщиха от лечебното заведение
Нова апаратура в столичната 14 ДКЦ

Нова апаратура в столичната 14 ДКЦ

След модернизирането на лечебното заведение два пъти са се увеличили пациентите, които са преминали през физиотерапията, каза Йорданка Фандъкова
МУ-Пловдив с нов център за иновации

МУ-Пловдив с нов център за иновации

МС одобри откриването на Научноизследователски институт в структурата на висшето училище
1 2 3 4 5 ... 68 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019