Коментари

Няма гаранция, че доплащането ще спре

05-07-2019 18:27
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Няма гаранция, че доплащането ще спре Това би било и неправилно, най-заинтересовани от премахване на монопола са пациентите, казва д-р Стойчо Кацаров
Промените в новия здравноосигурителен модел ще бъдат представени официално на 15 юли. Te предвиждат в системата да влязат нови играчи-частни здравни фондове, които ще се конкурират с НЗОК. Също така всяка болница ще може да предлага свои цени за работа с НЗОК и частните фондове. За коментар по темата потърсихме д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Най-заинтересовани от премахване на монопола са пациентите. Те ще спечелят най-много. На второ място заинтересовани от това са добрите лекари, тези, които си вършат работата както трябва. Те също ще спечелят в конкурентната среда.
ааа
Най-добрият модел е конкурентният.
аааа
Относно това, че болниците, че ще определят едни цени за НЗОК и частните фондове не значи, че ще могат да сключат договор по тези параметри. И аз мога да искам да си продам колата за 1 млн., но да не мога да я продам. Смятам, че по основния пакет би трябвало да има национално договаряне, така както е в Холандия, защото е редно всички осигурени да получат един и същи вид услуга.

 

Няма гаранция, че  доплащането ще се спре,

 

а това би били и неправилно. Напротив, трябва да има гаранция, че доплащането няма да спре. В момента доплащането освен че е голямо, то е и крайно несъразмерно. Има хора, които плащат по 2-3 хил. лв., за да бъдат лекувани, а други почти нищо не плащат. И това не е честно. Справедливо е, ако има доплащане, то да бъде разпределено равномерно, защото ние не си избираме от какво да боледуваме. Това са диспропорции характерни за монопола.

 

Когато обаче излезеш на пазара и рискуваш

 

да си загубиш клиентите, които ще си изтеглят осигуровките като отидат при твоите конкуренти, ти няма да допуснеш такова нещо. И това е голямото предимство. Това е смисълът на премахването на монопола, затова казвам, че ще спечелят гражданите най-много от това.

 

Логично, би трябвало да настъпи редукция

 

на основния пакет. Защото той включва всичко за всички и понеже това няма как да бъде осигурено с тези средства, той не се изпълнява. Затова се въведоха и лимити. По-скоро от тази гледна точка би трябвало да се очаква редукция на основния пакет. От друга страна НЗОК бъдейки монополист, тя харчи средствата си неефективно,

 

така че повишаването на ефективността на разходите

 

е стимул в обратната посока - да се увеличи основния пакет. Но, какъв ще бъде крайния резултат увеличение или намаление ми е трудно да преценя. Времето ще покаже. Възможни са движения и в двете посоки като краен резултат от по-ефективното управление. Но, ако се редуцира основният пакет, може да се увеличи и здравната вноска, за да се компенсира. Има много механизми, знаете, че има някои страни, в които здравните вноски са по-високи в някои европейски страни- 10- 12% доходите.

 

Но сега не можем да предвидим пазара.

 

Колкото до административната разходи, които трябва да са до 3% от приходите, които ще управляват дружествата, според мен въобще не е работа на държавата да определя какъв да бъде този размер. Естествения стремеж на всеки, който се занимава с такъв вид дейност, е да сведе до минимум тези разходи. Няма нужда да се слагат ограничения, защото ако има възможност те ще бъдат 0.3%. Това е излишно и ненужно.НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020