коментар

Твърде е хубаво, за да е изпълнимо

05-07-2019 18:08
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Твърде е хубаво, за да е изпълнимоПоставят се такива изисквания към застрахователните фондове, на които едва ли ще се намери субект, който да отговори
Промените в новия здравноосигурителен модел ще бъдат представени официално на 15 юли. Te предвиждат в системата да влязат нови играчи-частни здравни фондове, които ще се конкурират с НЗОК. Също така всяка болница ще може да предлага свои цени за работа с НЗОК и частните фондове. За коментар по темата потърсихме д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска асоциация.
Това, което виждам е, че в този модел се запазва изцяло солидарността в системата, което е изключително важно за пациентите. Освен това се създава конкуренция на няколко нива с влизането на новите играчи в системата. В един от слайдовете е записано, че всяко лечебно заведение ще може да избира на какви цени да работи, това означава, че фондовете няма да предпочетат да сключват договори със скъпите лечебни заведения. Според мен ще се създаде конкуренция и между здравните фондове, които ще се опитват да сключват договори за по-достъпни цени и пакетни услуги с лечебните заведения. Така фондовете ще натискат цените надолу, колкото болниците да ги тикат нагоре.

 

Цялата истина за здравната система

обаче е заключена в точката озаглавена „негативи". Там е посочено, оптимизиране на основния пакет и на здравната система. Според мен най-накрая някой казва, че царят е гол. Признава се, че основния пакет с тази здравна вноска няма как да се покрива. Освен това, записано по този начин, може да означава няколко неща. Едно то тях е, че основният пакет може да бъде намален, но може и да се дефинира неговата реална цена. В същото време се говори, че здравните фондове трябва да гарантират изпълнението на основния пакет със същата здравна вноска, което пък означава, че те ще бъдат поставени в ситуацията на НЗОК, с наличния ресурс да се покрива целия основен пакет. Има неяснота, относно допълнителната такса за фондовете, която е предвидена освен задължителната 8% здравна вноска.

В някои скандинавски държави има точно такава

такса, но на нея е наложен таван. А оптимизиране на здравната система означава, че най-накрая ще стане ясно че има кухи и ненужни лечебни заведения и че има недооценени клинични пътеки, както и надценени такива.

В момента пенсионерите и социално слабите са най-ощетените. Те доплащат зверски, за всичко. За лекарства се доплаща масово в България. Най-купуваните медикаменти за високо кръвно, само 25% са реимбурсирани от Касата, останалото всеки вади от джоба. Не знам дали с влизането на новият играч, здравните фондове, ще спре доплащането от страна на пациентите.

В един от слайдовете е посочено,

че ще се конкурират фондовете. Заложено е обаче набиране на 1 милион пациенти, за да се регистрира такъв фонд. Този праг не е сложен случайно. Мисля, че е завишен с ясното съзнание да не се намери субект, който да отговори на тези условия. Изглежда много добре на хартия, солидарно осигуряване с конкуренция, кой ще предложи по-добри услуги за пациентите, но дяволът е в детайлите. Изглежда твърде хубаво, за да е изпълнимо.НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020