внимание!

Идва втора гореща вълна у нас

05-07-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Идва втора гореща вълна у насТоплинният удар е най-честата заплаха за здравето на хората, предупреждава климатологът Зорница Спасова от НЦОЗА
Само след ден идва втора гореща вълна у нас. За това предупреждава климатологът от Националния център за обществено здраве и анализи Зорница Спасова. По думите й поредните дни с високи температури са предпоставка за сериозни здравословни проблеми, като топлинни удари, които могат да са смъртоносни.
Три поредни дни от началото на седмицата у нас температурите скочиха над 30 градуса. Тази поредност климатолизите наричат гореща вълна. „Първата гореща вълна в България тази година беше на 1,2 и 3 юли", каза за Clinica.bg климатологът от Националния център по обществено здраве и анализи Зорница Спасова.

 

За 4 и 5 юли кодът за страната ни е зелен,

Което означава по- ниски от 30 градусови температури. Събота, неделя, понеделник и вторник обаче, температурите отново скачат и макар, че ще има и превалявания, това са дните, когато се очаква и втората гореща вълна за сезона, предупреди Спасова. Горещите вълни са особено опасни за здравето, защото те водят и до топлинен удар. Той започва внезапно, като се характеризира с липса на потене и температура на тялото над 40 градуса, задух, сърцебиене и възможна загуба на съзнание, като може да се стигне и до летален изход. Десет на сто от хората получили топлинен удар, въпреки навременната лекарска намеса, загиват казва експерта. А пък 30 на сто остават с трайни увреждания, сочат данни от проучването на Зорница Спасова.

Горещините са предпоставка и за

увеличение на пътно-транспортни инциденти, допълва тя. Причина за това са освен високата скорост и умората на водача, която се засилва при недобър сън и шофиране при високи атмосферни температури. Малки деца и домашни любимци не бива да се оставят сами в автомобилите, дори за кратко време, когато навън е горещо. Това напомня Зорница Спасова, като допълва, че за последните 20 години в САЩ това е причината отнела живота на над 750 деца.

Освен това в горещото време, се увеличават трудовите злополуки. Най-уязвими са хората, които работят в строителството, както и тези, които са на открито.

Застрашени са и онези, които пекат на дървени

въглища или скари хранителни продукти и то в помещения, без охладителни системи. Според проучаване на климатоложката, с увеличаването на глобалното затопляне до десетина години ще изчезнат редица професии, свързани с полагането на труд на открито. „ До 2030 година ще има толкова горещи лета, че въобще няма да е възможно да се упражняват професии на открито", категорична е Спасова. Жегите провокират и престъпленията срещу личността. Това е така наречения термичен закон в криминалистиката, според който кражбите се увеличават през зимата или през по-хладните дни, докато побоите, изнасилванията и убийствата зачестяват в горещите дни.

Лятото в големите градове

е много по-неблагоприятно за здравето на хората, разказва климатологът. Причина за това е фенометът „горещ остров", който се появява точно в централните части на големите градове. Така на практика се оказва, че има квартали, където температурата е по-висока, отколкото в периферията на града. У нас има 4 града, в които е регистриран феноменът топъл остров.И ако през зимата това явление не създава особен проблем, то през лятото е опасен, защото там се нагнетява ефектът от горещата вълна."Това означава, че ако живеете в центъра на града, все едно живеете с 400 км. по-близо до екватора, в сравнение с онези, които живеят в периферията на града", обяснява Зорница Спасова.

Макар, че не може да се прогнозира с точност, колко горещи вълни ще има през лятото, според климатологът трябва да се настроим за по-горещо лято, спрямо миналата година.Отпада разпределението на специализанти

Отпада разпределението на специализанти

Младите медици ще сключват предварителни договори с болници, които сами са избрали
До 10 хил. глоба за необезопасени басейни

До 10 хил. глоба за необезопасени басейни

MЗ отново предлага увеличени санкции за нарушаване на правата на пациента
МЗ регламентира доплащането

МЗ регламентира доплащането

НЗОК ще сключва договори с нови болници и с за нови дейности в стари при доказан недостог на медицински услуги в дадена област
Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Глобяват при отказ за информация, МЗ ще плаща ТЕЛК и на комплексни онкологични центрове
Сестри и акушерки със свои кабинети

Сестри и акушерки със свои кабинети

Регламентират нов вид лечебно заведение за специалистите по здравни грижи, предвиждат промени законови промени, публикувани за обществено обсъждане
30 хиляди обаждания за линейка в София

30 хиляди обаждания за линейка в София

Това показва справката на ЦСМП- София за периода от юни до 15 август 2019 година
НКБ ще помага на деца в риск

НКБ ще помага на деца в риск

Болницата сключи споразумение с Фондация „За нашите деца"

 

за подкрепа и на семейства, които заявяват затруднение при отглеждането на децата

Съвременна апаратура открива болести на макулата

Съвременна апаратура открива болести на макулата

С нея разполага УМБАЛ „Св. Анна" –София, при симптоматика изследването ще е безплатно, съобщиха от лечебното заведение
177 560 са проверили своя ХИВ статус

177 560 са проверили своя ХИВ статус

3 173 са позитивните, а от днес стартира и Националната лятна АНТИСПИН кампания
МЗ преведе на НЗОК парите за джипитата

МЗ преведе на НЗОК парите за джипитата

Това са заявените трансфери за потребителската такса при семейните лекари
1 2 3 4 5 ... 155 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019