иновации

Заменят липсващи черепни кости 3D импланти

04-07-2019 11:39
Clinica.bg

press@clinica.bg
Заменят липсващи черепни кости 3D имплантиТе са алтернатива при пациенти, пострадали при катастрофи, височинни травми или тежки инфекции, казват специалистите от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
Индивидиуални 3D РЕЕК (polyetheretherketone) импланти заменят счупени или липсващи кости на черепа. Тази нова методика се практикува в УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Процедурата се прилага на пациенти пострадали при катастрофи, височинни травми или тежки инфекции уточняват от лечебното заведение.
Новата технология се въвежда в болницата от неврохирургът д-р Асен Хаджиянев. По думите тя е приложима в случаите, когато трябва да се заменят липсващи кости на черепа. „Обикновено такива дефекти се получават при автомобилни катастрофи, височинни травми или тежка инфекция на черепната кост (например остиомиелит), която я „разяжда"", обяснява д-р Хаджиянев.

 

Досега единствената алтернатива

за тези пациенти е била покриването на дефекта с плоска титаниева мрежа. При този подход обаче има вероятност, мрежата да не успее да прилегне така точно, както индивидуалния 3D РЕЕК имплант. Изработката на индивидуален 3D РЕЕК имплант, започва с прецизна компютърна томография, с много срезове. На базата на образното изследване

се изготвя компютърен модел на самия имплант, който съвпада напълно с границите и формата на дефекта. След това се отпечатва на 3D принтер и накрая се произвежда в специализирана лаборатория като преди да стигне до пациента минава през процедура по дезинфекция. „Тъй като всяка деформация на костта е различна, съответно и изделието също е индивидуално. Това го прави много скъпо", уточнява д-р Хаджиянев.

Това е и причината досега

само на трима пациенти да са поставени такива индивидуални 3D импланти в УМБАЛ „Св. Иван Рилски". При първия пациент, който е мъж на средна възраст и е бил с остиомиелит, цената на консуматива за операцията е била над 25 000 лева. Наложило се неврохирурзите да заменят с имплант повече от половината му череп. Мъжът е пострадал след мозъчен инсулт. За да спасят живота му, лекари от друга болница трябвало да премахнат половината череп, тъй като човекът бил с тежък мозъчен оток. След това са се опитали да върнат костта, но за съжаление тя се е инфектирала и е трябвало да бъде отстранена.

„Другият пациент, на който правихме

наскоро такава интервенция, беше момче, което е пострадало при височинна травма. Като дете се е качил на вагон, бил е ударен от високото напрежение, което тече по проводниците над влака, паднал от влака и е получил тежка контузия на черепа с раздробяване на черепната кост. Правен е опит за пластика чрез изграждане на нова кост, но за съжаление без успех", разказа д-р Хаджиянев. Затова и единствената алтернатива е била изработката на 3D имплант.

Пациент номер три също

е бил с тежка височинна травма, получена след падане от висок етаж. При всички лекувани ефектът е бил изключителен – не само козметичен, но и протективен, тъй като твърдата мозъчна обвивка служи като преграда между кожата и мозъка. „В противен случай тези хора живеят с „дефект в черепа ", което е много високо рисково, тъй като една банална битова травма , удряне на главата в шкафа например, може да доведе до тежка контузия на мозъка, кръвоизлив и дори смърт", разяснява неврохирургът. Изработването на индивидуален 3D РЕЕК имплант е скъпо и не се реимбурсира от Националната здравноосигурителна каса. Това налага пациентите да се самофинансират или да използват допълните фондове за здравно осигуряване, добавя специалиста.Модерна апаратура вдига на крак след 2 дни

Модерна апаратура вдига на крак след 2 дни

Иновативната артроскопска система ускорява възстановяването след операция на увредени кръстни връзки на коляното, казва д-р Петьо Братоев
Лечебен план при псориатичен артрит

Лечебен план при псориатичен артрит

Псориатичният артрит е хроничен възпалителен артрит, придружен с псориазис. Това е автоимунно, възпалително заболяване, засягащо кожата и ставите и може да доведе до значителна болка и разрушаване на ставите. Приблизително около 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Какво включва лечебният план разказват специалистите от Асоциацията за развитие на медицинската общност.
ЕК с програми за 100 млрд. в подкрепа на иновациите

ЕК с програми за 100 млрд. в подкрепа на иновациите

Целта е да се запазят челните позиции в областта на научните изследвания
Германско светило отстранява гигантски аневризми

Германско светило отстранява гигантски аневризми

Мъж и жена са пациентите, които ще бъдат третирани в четвъртък от проф. Хенкес и доц. сираков в УМБАЛ „СВ.ИВАН РИЛСКИ"
Здравеопазването е приоритет за развитие на изкуствения интелект

Здравеопазването е приоритет за развитие на изкуствения интелект

БАН представи рамка на стратегия за развитие на изкуствения интелект в България. Какво предствалява тя, какво е постигнато в Европа в това отношение и в частност в медицината, конкурент или помощник на човека е изкуствения интелект, попитахме проф. Галя Ангелова. Тя е част от екипа изготвила рамката и директор на Института по информационни и комуникационни технологии, БАН.
Успешни терапии и за по-възрастните с Паркинсон

Успешни терапии и за по-възрастните с Паркинсон

Болестта на Паркинсон е хронично, прогресивно, невродегенеративно заболяване. То бе тема в рамките на XVIII Национален конгрес по неврология, който се проведе май тази година. Какво е лечението на късна болест на Паркинсон, попитахме проф. Рей Чаудури, който изнесе презентация по време на събитието.
Психолог измисли мобилно приложение за релакс

Психолог измисли мобилно приложение за релакс

По данни на СЗО над 300 мил. души по света страдат от депресия, казва Петя Кривицки
Диктофон бори бумащината при лекарите

Диктофон бори бумащината при лекарите

БАН представя ново устройство за генериране на запис на български в областта на медицината
БАН предлага стратегия за изкуствения интелект

БАН предлага стратегия за изкуствения интелект

Здравеопазване е сред трите специфични области за внедряването на ИИ, които са разгледали учените
БГ лекари пишат европейско ръководство

БГ лекари пишат европейско ръководство

То е за използването на дихателни тестове в гастроентерологията, казва д-р Радислав Наков
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019