лица

Когато носиш Родопската песен в сърцето си

05-07-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Когато носиш Родопската песен в сърцето сиИскам да завърша и Музикалната академия, каза Мария- Йоана от МУ Пловдив
Тя е на 25 години. Вече е шеста година студентка по медицина в МУ Пловдив. Има ангелски глас и е влюбена в българската народна музика.Това е Мария- Йоана Янкова, момичето, което ще пее на гала концерта на Фестивала на студентите- франкофони. Едно уникално събитие, на което България за първи път е домакин.
Мария-Йоана е от Хасково. Родителите й са учители, майка и по български, френски и испански език, а баща й по физическо възпитание. От малка Мария е омагьосана от музиката. Свирила е на акордеон, а цялото и свободно време в гимназията е било посветено на различни изкуства. Интересът към френският език и култура започват в шести клас. Тогава в града идва група френски музиканти.Те имат общ проект с Хасковския оркестър. И така покрай музиката и езика на Волтер й лягат на сърцето.

От 10 години Мария се занимава

с народно пеене. Първите й уроци са били в родния град при известната певица Елена Беделева. Сега продължава да пее в хора към университета, ръководен от проф. Тодор Киров. Ходи и на народни танци, отново към МУ- Пловдив.Танцовият състав е ръководен д-р Стефан Йорданов, който е хореограф в Музикалната академия, разказва тя.

Избрала е да учи медицина,

макар че изкуството е обсебило съзнанието й. Вероятна причина за това е орисията да носи имената на двама медици и да продължиш достойно пътя им. Баба й Мария и дядо й Иван, които са работили като общопрактикуващи лекари в Пловдивското село Стряма. А ваканциите Мария-Йоана е ходила при тях. Вместо игри по улиците, тя е помагала в практиката им, я с документите, я с разговори с пациентите. И бабата и дядото са били възпитаници на МУ Пловдив, който сега, пък внучката им завършва.

В момента Мария кара стаж

в различните клиники на УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Сега е в детската клиника. Казва, че във всяка от клиниките има какво да научи. Най-много й харесват вътрешните болести и клиниката по нефрология. Споделя, че обмисля тясната й специалност да бъде патоанатомия. Съжалява, обаче че за нея няма задължителен стаж, защото стажувайки медиците трупат опит и прилагат наученото от учебниците.

Най-верните й приятели

се оказват родителите й. Вижда ги по-рядко и предимно по празниците, когато цялото семейство се събира заедно.Обича да почива на море, казва че планината късно се е появила като изкушение, случило се е чрез колегите й от Чепеларе и Смолян. Няколко пъти е била във Франция. Първото пътуване е било, когато е била на 16 години. Казва, че макар много да й харесва страната, в момента не би оставила родината си, за да търси реализация там. Една от причините, които я спират да събере куфарите е фолклорът. Той е онова въже, което здраво я е привързало към корените. Мечтае първо да положи Хипократова клетва, а после да й се удаде шанс да стане студентка и на Музикалната академия в Пловдив.

Най-вълнуващият подарък,

който е получавала за рождения си ден също е свързан с изкуство. Разказва, че винаги е харесвала актьорът Христо Пъдев. Той е участвал в постановката „Великденско вино", която Мария няколко пъти е гледала. Точно на рождения й ден е било едно от представленията. Нейна приятелка, която работи в театъра урежда изненада. След представлението актьорите викат Мария на сцената и й подаряват плакат с автографи и с поздравления за празника. Мария чака с нетърпение да дойде месец август, защото тогава ще е гайдарското надсвирването в родопското село Гела. Момичето с библейските имена вярва, че за успеха е нужно само любов.Игра на съдбата

Игра на съдбата

Работя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Медик зад кадър

Медик зад кадър

Трансфузионните хематолози не сме видимите медици, но без нас нито една трансплантация не може да се случи, казва старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова
Урок по достойнство

Урок по достойнство

Поемането на отговорност е много важна част от моралния кодекс, казва проф. Карен Джамбазов
Образите в огледалото

Образите в огледалото

Трябва да знаеш, че всеки ден започва от нулата, независимо от успеха на предишния ден, казва доц. Венелин Герганов
Спешен медик майстор на рапирата

Спешен медик майстор на рапирата

Най-хубавите подаръци, които ми е давала работата са бебета, които са се родили с мое участие и спасения човешки живот, казва д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП-София
С обич в сърцето

С обич в сърцето

Да си нося новите дрехи, тази мисъл ме води напоследък, казва д-р Феодор Оджаков
Ловец на успехи

Ловец на успехи

Русенци сме особена порода хора, винаги си помагаме, казва д-р Мария Димитрова
Да посрещаш живота е привилегия

Да посрещаш живота е привилегия

Удовлетворението идва от радостта в очите на майките, когато си им помогнал да родят бебето си, казва д-р Пенков
Превърнал професията си в живот

Превърнал професията си в живот

За мен не е важно да съм известен, а да съм добър и да оставя нещо след себе си, казва д-р Иван Мартинов
Да правиш китки за обич

Да правиш китки за обич

Сбъднала съм професионалната си мечта да бъда операционна акушерка, казва Михаела Мишева
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019