лица

Когато носиш Родопската песен в сърцето си

05-07-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Когато носиш Родопската песен в сърцето сиИскам да завърша и Музикалната академия, каза Мария- Йоана от МУ Пловдив
Тя е на 25 години. Вече е шеста година студентка по медицина в МУ Пловдив. Има ангелски глас и е влюбена в българската народна музика.Това е Мария- Йоана Янкова, момичето, което ще пее на гала концерта на Фестивала на студентите- франкофони. Едно уникално събитие, на което България за първи път е домакин.
Мария-Йоана е от Хасково. Родителите й са учители, майка и по български, френски и испански език, а баща й по физическо възпитание. От малка Мария е омагьосана от музиката. Свирила е на акордеон, а цялото и свободно време в гимназията е било посветено на различни изкуства. Интересът към френският език и култура започват в шести клас. Тогава в града идва група френски музиканти.Те имат общ проект с Хасковския оркестър. И така покрай музиката и езика на Волтер й лягат на сърцето.

От 10 години Мария се занимава

с народно пеене. Първите й уроци са били в родния град при известната певица Елена Беделева. Сега продължава да пее в хора към университета, ръководен от проф. Тодор Киров. Ходи и на народни танци, отново към МУ- Пловдив.Танцовият състав е ръководен д-р Стефан Йорданов, който е хореограф в Музикалната академия, разказва тя.

Избрала е да учи медицина,

макар че изкуството е обсебило съзнанието й. Вероятна причина за това е орисията да носи имената на двама медици и да продължиш достойно пътя им. Баба й Мария и дядо й Иван, които са работили като общопрактикуващи лекари в Пловдивското село Стряма. А ваканциите Мария-Йоана е ходила при тях. Вместо игри по улиците, тя е помагала в практиката им, я с документите, я с разговори с пациентите. И бабата и дядото са били възпитаници на МУ Пловдив, който сега, пък внучката им завършва.

В момента Мария кара стаж

в различните клиники на УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Сега е в детската клиника. Казва, че във всяка от клиниките има какво да научи. Най-много й харесват вътрешните болести и клиниката по нефрология. Споделя, че обмисля тясната й специалност да бъде патоанатомия. Съжалява, обаче че за нея няма задължителен стаж, защото стажувайки медиците трупат опит и прилагат наученото от учебниците.

Най-верните й приятели

се оказват родителите й. Вижда ги по-рядко и предимно по празниците, когато цялото семейство се събира заедно.Обича да почива на море, казва че планината късно се е появила като изкушение, случило се е чрез колегите й от Чепеларе и Смолян. Няколко пъти е била във Франция. Първото пътуване е било, когато е била на 16 години. Казва, че макар много да й харесва страната, в момента не би оставила родината си, за да търси реализация там. Една от причините, които я спират да събере куфарите е фолклорът. Той е онова въже, което здраво я е привързало към корените. Мечтае първо да положи Хипократова клетва, а после да й се удаде шанс да стане студентка и на Музикалната академия в Пловдив.

Най-вълнуващият подарък,

който е получавала за рождения си ден също е свързан с изкуство. Разказва, че винаги е харесвала актьорът Христо Пъдев. Той е участвал в постановката „Великденско вино", която Мария няколко пъти е гледала. Точно на рождения й ден е било едно от представленията. Нейна приятелка, която работи в театъра урежда изненада. След представлението актьорите викат Мария на сцената и й подаряват плакат с автографи и с поздравления за празника. Мария чака с нетърпение да дойде месец август, защото тогава ще е гайдарското надсвирването в родопското село Гела. Момичето с библейските имена вярва, че за успеха е нужно само любов.Да напишеш рецепта срещу демографската криза

Да напишеш рецепта срещу демографската криза

Само след дни ще защитя докторантура по темата, но в близо 300 те страници е заключена тайната, казва д-р Елеонора Христова
Когато Хипократ победи Мелпомена

Когато Хипократ победи Мелпомена

Избрах медицината, макар че много харесвах театъра, казва проф. Радослав Радев
Учителка на медици

Учителка на медици

Липсата на кадри ме подтиква да мотивирам учениците, след като завършат медицинските университети, да се върнат да работят при нас, казва учителката Даниела Куцева
Дарител на живот

Дарител на живот

Възможно ли е човек да дари 45 литра кръв през живота си? За няки хора това със сигурност е нещо непостижимо, но за Валентин Георгиев Велев от Ямбол е неоспорим факт. Той е един от 10-те наградени от БЧК кръводарители по повод 14 юни - деня за благодарност към тези, които дават нещо от себе си, за да спасят човешки живот. Сега Валентин е на 55 години и вече е давал кръв 101 пъти.
Вечно търсещият създател

Вечно търсещият създател

Важно е да можеш да даваш свобода на съзнанието си, казва Спас Керимов
Да върнеш глътката въздух

Да върнеш глътката въздух

Ако помагаме на другите и те помагат на нас ще живеем много по-щастливо в годините отредени ни на този свят, казва д-р Александър Симидчиев
Учителко, целувам ти ръка!

Учителко, целувам ти ръка!

Днешните деца имат нужда от интересни уроци, казва учителката Цветелина Петрова
Когато не се родиш със сребърна лъжичка в устата

Когато не се родиш със сребърна лъжичка в устата

Завърших с отличие медицина, а първата ми работа беше в строителството, каза доц. Васил Каракостов
Четвърт век влюбена в професията си

Четвърт век влюбена в професията си

Благодарна съм на майка си, че ме насочи към тази работа, казва Росица Георгиева, главна акушерка на „Майчин дом"
Момчето, което вярва, че една птичка пролет прави

Момчето, което вярва, че една птичка пролет прави

Лошата черта на българите е, че много се оплакваме, каза Денис Милков
1 2 3 4 5 ... 13 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019