лица

Когато носиш Родопската песен в сърцето си

05-07-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Когато носиш Родопската песен в сърцето сиИскам да завърша и Музикалната академия, каза Мария- Йоана от МУ Пловдив
Тя е на 25 години. Вече е шеста година студентка по медицина в МУ Пловдив. Има ангелски глас и е влюбена в българската народна музика.Това е Мария- Йоана Янкова, момичето, което ще пее на гала концерта на Фестивала на студентите- франкофони. Едно уникално събитие, на което България за първи път е домакин.
Мария-Йоана е от Хасково. Родителите й са учители, майка и по български, френски и испански език, а баща й по физическо възпитание. От малка Мария е омагьосана от музиката. Свирила е на акордеон, а цялото и свободно време в гимназията е било посветено на различни изкуства. Интересът към френският език и култура започват в шести клас. Тогава в града идва група френски музиканти.Те имат общ проект с Хасковския оркестър. И така покрай музиката и езика на Волтер й лягат на сърцето.

От 10 години Мария се занимава

с народно пеене. Първите й уроци са били в родния град при известната певица Елена Беделева. Сега продължава да пее в хора към университета, ръководен от проф. Тодор Киров. Ходи и на народни танци, отново към МУ- Пловдив.Танцовият състав е ръководен д-р Стефан Йорданов, който е хореограф в Музикалната академия, разказва тя.

Избрала е да учи медицина,

макар че изкуството е обсебило съзнанието й. Вероятна причина за това е орисията да носи имената на двама медици и да продължиш достойно пътя им. Баба й Мария и дядо й Иван, които са работили като общопрактикуващи лекари в Пловдивското село Стряма. А ваканциите Мария-Йоана е ходила при тях. Вместо игри по улиците, тя е помагала в практиката им, я с документите, я с разговори с пациентите. И бабата и дядото са били възпитаници на МУ Пловдив, който сега, пък внучката им завършва.

В момента Мария кара стаж

в различните клиники на УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Сега е в детската клиника. Казва, че във всяка от клиниките има какво да научи. Най-много й харесват вътрешните болести и клиниката по нефрология. Споделя, че обмисля тясната й специалност да бъде патоанатомия. Съжалява, обаче че за нея няма задължителен стаж, защото стажувайки медиците трупат опит и прилагат наученото от учебниците.

Най-верните й приятели

се оказват родителите й. Вижда ги по-рядко и предимно по празниците, когато цялото семейство се събира заедно.Обича да почива на море, казва че планината късно се е появила като изкушение, случило се е чрез колегите й от Чепеларе и Смолян. Няколко пъти е била във Франция. Първото пътуване е било, когато е била на 16 години. Казва, че макар много да й харесва страната, в момента не би оставила родината си, за да търси реализация там. Една от причините, които я спират да събере куфарите е фолклорът. Той е онова въже, което здраво я е привързало към корените. Мечтае първо да положи Хипократова клетва, а после да й се удаде шанс да стане студентка и на Музикалната академия в Пловдив.

Най-вълнуващият подарък,

който е получавала за рождения си ден също е свързан с изкуство. Разказва, че винаги е харесвала актьорът Христо Пъдев. Той е участвал в постановката „Великденско вино", която Мария няколко пъти е гледала. Точно на рождения й ден е било едно от представленията. Нейна приятелка, която работи в театъра урежда изненада. След представлението актьорите викат Мария на сцената и й подаряват плакат с автографи и с поздравления за празника. Мария чака с нетърпение да дойде месец август, защото тогава ще е гайдарското надсвирването в родопското село Гела. Момичето с библейските имена вярва, че за успеха е нужно само любов.Пазителят на истината

Пазителят на истината

Най-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен, казва д-р Слави Филчев
История от Ориента

История от Ориента

Сега започвам живота си за трети път от нулата, казва Фадел
Търсач на артефакти

Търсач на артефакти

Хобито ми е да пътувам и поне два пъти в месеца избирам да посетя забележителност, която още не съм видял
Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Аз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
Призвание магистър-фармацевт

Призвание магистър-фармацевт

Щастлив съм, че ме приеха по първото и единството желание, което посочих, каза Тихомир
Будител в бяло

Будител в бяло

Влюбих се в планината още като ученик, от нея разбрах колко красива е родината ни, казва д-р Шеип Панев
Избран от Бог да лекува

Избран от Бог да лекува

Каквото и да правиш, прави го така, сякаш е най-важното нещо в живота ти, казва д-р Илиян Траянов
Личните победи, които се оказват в полза на другите

Личните победи, които се оказват в полза на другите

Успях да се преборя с излишните килограми и сега помагам на пациентите в тази трудна битка, каза д-р Явор Асьов
Феята на зъбките

Феята на зъбките

В Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа, обяснява Виктория
По пътя към съвършенството

По пътя към съвършенството

Твърде бързо е ежедневието ни, ако можех бих го забавила, за да му се насладя истински, казва д-р Хубенова
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019